Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ζωντανοί 33 αποκλεισμένοι σε ορυχείο, μετά από 15 μέρες!


Ζωντανοί είναι οι 33 εργαζόμενοι που έχουν παγιδευτεί σε ορυχείο χαλκού - χρυσού στη Χιλή, εδώ και δεκαεπτά ημέρες, ανακοίνωσε «με πολλή συγκίνηση και χαρά» ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα. «Ποτέ δεν αισθάνθηκα ως Χιλιανός πιο περήφανος, παρά σήμερα», τόνισε.

Το τοπικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι, «οι ανθρακωρύχοι έδεσαν ένα σημείωμα, πάνω σε ένα...
 τρυπάνι, που είχε φτάσει αρκετά βαθιά κοντά στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί».

«Υπήρχε ένα σημείωμα, γραμμένο με κόκκινο μελάνι, που έλεγε ότι υπάρχουν 33 εργαζόμενοι εδώ κάτω, που είναι ζωντανοί», δήλωσε ένα μέλος των σωστικών συνεργείων.

Το ορυχείο χαλκού βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα. Μόλις έγινε γνωστή η χαρμόσυνη είδηση, ότι οι 33 παγιδευμένοι εδώ και περισσότερο από 15 ημέρες ζουν -εργάζονταν σε βάθος 700 μέτρων - «συγγενείς τους κοντά στο ορυχείο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα», μετέδωσαν οι απεσταλμένοι των χιλιανών ΜΜΕ.

«Ακούμε τη διατρητική μηχανή. Αρκεί αυτή τη φορά να φθάσει». Η φράση αυτή γραμμένη σε σημείωμα προς τη γυναίκα του από έναν από τους 33 παγιδευμένους ανθρακωρύχους στη Χιλή αναπτέρωσε τις ελπίδες για την διάσωσή τους μετά 17 ημέρες μέσα στις κατεστραμμένες στοές.

Ο Μάριο Γκόμες έγραψε το σημείωμα στη σύζυγό του Λιλιάνα Ραμίρες και την τοποθέτησε στο γεωτρύπανο, το οποίο κατόρθωσαν να φθάσουν οι ομάδες διάσωσης στην κοιλότητα σε βάθος 700 μ. Είναι το πρώτο μήνυμα που ανεβάζουν όλες αυτές τις ημέρες οι διασώστες.
Ο 63χρονος Γκόμες είναι ο πλέον πεπειραμένος από τους παγιδευμένους ανθρακωρύχους στο βάθος του ορυχείου Σαν Χοσέ. Στο μήνυμά του εξηγεί πως με τους μαζί με τους συντρόφους του ακούγαν επί πολλές ημέρες τον ήχο του γεωτρύπανου που πλησίαζε. Εννέα διατρητικές μηχανές εργάζονται επί δύο εβδομάδες, όμως μόλις χθες κατόρθωσε να τους πλησιάσει το γεωτρύπανο που αντικατέστησε την πιο προωθημένη από τις διατρητικές μηχανές.

Ο ανθρακωρύχος εξηγεί «πως πέφτει λίγο νερό» στη στοά όπου έχουν καταφύγει με τους συναδέλφους του και τονίζει πως τρέφουν ακόμη ελπίδες : «Λιλιάνα αγάπη μου, είμαι καλά, δόξα τω Θεώ. Ελπίζω να βγω σύντομα. Κάνε υπομονή. Καμία στιγμή δεν έπαψα να σκέπτομαι σας σκέπτομαι».
«Γνώριζα πως ο άνδρας μου είναι δυνατός», τόνισε συγκινημένη στους δημοσιογράφους η Ραμίρες, στην οποία μετέφερε την είδηση ότι ο σύζυγός της είναι ζωντανός προσωπικά ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα.

Σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή του Εθνικού Γραφείου Εκτάκτων Καταστάσεων Κάρλος Γκαρσία, στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι η θερμοκρασία ανέρχεται στους 32 με 36 βαθμούς και κυριαρχεί μεγάλη υγρασία.
Ο ίδιος εξήγησε πως οι οικογένειές τους «μπορούν να έλθουν σε επαφή μαζί τους, να τους εμπνεύσουν δύναμη και καρτερία, μέσω ενός καλωδίου που εισήλθε από την τρύπα της διάτρησης».

Η ίδια τρύπα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διοχετευθούν εφόδια και φάρμακα στους ανθρακωρύχους μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι 33 μεταλλωρύχοι κατέστη δυνατό να γίνουν ορατοί χάρις σε μία μικροκάμερα και «κατά τα φαινόμενα είναι σε καλή κατάσταση», τόνισε χθες ο πρόεδρος Πινιέρα, ο οποίος είδε τις εικόνες.

«Μπόρεσα να τους δω με τα μάτια μου χάρις στη βιντεοκάμερα. Είδα 8, ή 9 που κουνούσαν τα χέρια τους, είχαν αναμμένους τους προβολείς τους και όπως φαινόντουσαν ήσαν σε καλή φυσική κατάσταση», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Οι ανθρακωρύχοι «πλησίασαν τα πρόσωπά τους στην κάμερα, όπως θα έκαναν τα παιδιά και μπόρεσα να δω τα μάτια τους, την χαρά τους, την ελπίδα τους», τόνισε ο πρόεδρος έξω από το ορυχείο χαλκού στο Σαν Χοσέ, 800 χλμ βορείως του Σαντιάγο.


Οι μεταλλωρύχοι ήσαν «με γυμνωμένο τον κορμό τους, γιατί πρέπει να κάνει πολλή ζέστη, με εγκαρτέρηση και δύναμη, κάτι που μου έδωσε μεγάλη χαρά και πεποίθηση για την καλή έκβαση της επιχείρησης», πρόσθεσε.



Μία μικροκάμερα στην άκρη του γεωτρύπανου μπόρεσε να εξασφαλίσει αργά χθες οπτική επαφή με τους παγιδευμένους, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στέλεχος της τοπικής εισαγγελίας: «είναι σε καλύτερη κατάσταση από όσο αναμέναμε», τόνισε ο ίδιος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου