Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία Ελλάδας - Κατάρ


Με τις υπογραφές του Χάρη Παμπούκη και του Αχμάντ Αλ Σαγιέντ, δεύτερου στην ιεραρχία μετά τον εμίρη του Κατάρ, επισημοποιήθηκε η συμφωνία - μαμούθ για αραβικές επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων στη χώρα μας.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.

Το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κολοσσού του Κατάρ, της εταιρείας QIA, συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας, μιας από τις 5 μεγαλύτερες του πλανήτη, εστιάζεται στις επενδύσεις στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, την πράσινη ενέργεια και τον τουρισμό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση που ήδη έχει "ανάψει" στην Ελλάδα για το εάν στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνεται παραχώρηση έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προς αξιοποίηση (του 15% με 30%, σύμφωνα με πληροφορίες).

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν ήδη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακεραυνώνουν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός "αραβικού Λας Βέγκας" στο Ελληνικό. Για "μια διεφθαρμένη Disneyland τζόγου για ξέπλυμα του παγκόσμιου μαύρου χρήματος" έκανε λόγο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Αλέκος Αλαβάνος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου