Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Πετρέλαιο θέρμανσης ~ Νέο μέτρο υπέρ γραφειοκρατίας και... φοροφυγάδων!

Η κυβέρνηση έχει πολλάκις υποσχεθεί ότι θα σταματήσει την αφαίμαξη των ειλικρινών φορολογουμένων και θα συλλάβει τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο και τη λαθρεμπορία.


Δυστυχώς, τα τεκταινόμενα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της, ενώ αποκορύφωμα για τη συγκεκριμένη περίοδο αποτελεί το σχέδιο κατάργησης του πετρελαίου θερμάνσεως, αντί της αύξησης του ΦΠΑ.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να απειλείται μεγάλο μέρος της κοινωνίας με διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης (διότι εκεί οδηγεί η κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης), του πιο βασικού δηλαδή κοινωνικού αγαθού μετά το νερό και την τροφή, προς όφελος των… φοροφυγάδων.


Και εξηγούμαι: Πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα στην οποία όλοι παραδεχόμαστε επισήμως ότι υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή εισοδημάτων, ιδίως στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, να εισάγουμε ως κριτήριο για επίδομα θερμάνσεως το… δηλωθέν στην εφορία εισόδημα;

Δεν αντιλαμβάνεται άραγε η κυβέρνηση πόσο προκλητικό είναι για τους ειλικρινείς φορολογουμένους -κατά κύριο λόγο μισθωτούς- να γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν το πετρέλαιο για τη ζέστη του σπιτιού τους το 2011 στη… διπλή τιμή σε σχέση με πάρα πολλές χιλιάδες φοροφυγάδων;

Όσο για τους πραγματικούς χαμηλοεισοδηματίες, αυτοί πολύ απλά θα υποχρεωθούν να εκταμιεύσουν το διπλό ποσό για να ζεσταθούν και μετά θα…
 αναμένουν για να λάβουν (σε δόσεις, ή μήπως στο τέλος του χρόνου ή εν τέλει… κάποτε;) το επίδομα θέρμανσης για να «ρεφάρουν» αυτό το κόστος.

Κατά συνέπεια, για τη δική τους τσέπη θα υπάρξει πραγματική επιβάρυνση αλλά και μια ολόκληρη γραφειοκρατική δομή και νέος κύκλος συναλλαγών με το Δημόσιο για να λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Ζήτω λοιπόν η πάταξη της γραφειοκρατίας!

Στην πράξη είναι απολύτως δεδομένο ότι ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θα επιφέρει μείωση της κατανάλωσης άλλων ειδών σε όλες τις κατηγορίες μέσου - κατώτερου εισοδήματος, αφήνοντας αλώβητους μόνο τους συστηματικούς φοροφυγάδες προσωπικών εισοδημάτων και βεβαίως τα πολύ υψηλά εισοδήματα, για τα οποία η άνοδος στο κόστος θέρμανσης αποτελεί μικρό πλήγμα!

Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν προωθεί ένα άδικο μέτρο (την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης) για να μη θίξει κυρίως τους πωλητές αυτών των ειδών και υπηρεσιών και εξετάζει ένα ακόμη πιο άδικο μέτρο, που θα θίξει λιγότερο ή περισσότερο τους ειλικρινείς φορολογουμένους αφήνοντας αλώβητους τους φοροφυγάδες, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της προαναφερόμενης αύξησης του ΦΠΑ που θα ήταν γενικευμένη.

Εν ολίγοις, έχουμε την πανηγυρική επιβεβαίωση ενός φαινομένου που διακρίνεται ολοένα και πιο καθαρά.
Η κυβέρνηση κυριολεκτικά βιάζει τα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα, με απόλυτη έμφαση στους μισθωτούς, διότι από αυτούς μπορεί να εισπράξει, ενώ ταυτόχρονα πλήττει ποικιλοτρόπως -αλλά σε μικρότερο βαθμό- και τα πάσης φύσεως πραγματικά χαμηλά εισοδήματα.

Ποιοι γλιτώνουν εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους; Οι παντοτινά ευνοημένοι αυτής της χώρας, οι φοροφυγάδες!

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, του πετρελαίου, στο πλήγμα προστίθεται και η προσβολή: εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους να περιορίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων, η κυβέρνηση «τιμωρεί» το ειλικρινές κομμάτι της κοινωνίας που δηλώνει τα εισοδήματά του, μεταβιβάζοντας το κόστος σε αυτό!

Πρόκειται για τη γνωστή «λύση» των εκάστοτε πολιτικών και υπηρεσιακών «παραγόντων» του ελληνικού κράτους: «Πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι και στείλε τον λογαριασμό στους ειλικρινείς πολίτες».

Το θέμα είναι ως πότε θα τους ανεχόμαστε.

Υ.Γ.: Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καπνιστής για να αντιληφθεί την τραγελαφικότητα των εξαγγελιών για 9.500 όργανα της Πολιτείας που θα αστυνομεύουν το… κάπνισμα, όταν η φοροδιαφυγή και το παραεμπόριο οργιάζουν με τεράστιες ζημίες στα δημόσια οικονομικά. Για να μη μιλήσουμε για τις άθλιες συνθήκες στον τομέα της δημόσιας υγείας…

Υ.Γ. 2: Προφανώς και δεν είναι να απορεί κάποιος γιατί ατόνησε το υποτιθέμενο «κίνημα των αποδείξεων». Οι πολίτες μάζευαν αποδείξεις κυρίως από εκείνους που λιγότερο ή περισσότερο πρόθυμα τις έκοβαν. Κι όταν συμπλήρωσαν το όριο σταμάτησαν. Κανένας κυβερνητικός αρμόδιος όμως δεν φαίνεται να σκέφτηκε το εξής απλό:

Όταν η έκπτωση για μια απόδειξη είναι 10% και ο ΦΠΑ στο προϊόν ή στην υπηρεσία είναι πάνω από 10%, τότε ούτε ο πελάτης έχει όφελος να ζητήσει απόδειξη και να επιβαρυνθεί τον ΦΠΑ!

του Γιώργου Παπανικολάου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου