Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Νέα εμπλοκή στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης



Νέα εμπλοκή στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, με συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση του έργου, δημιουργεί η απόφαση του συνδικάτου οικοδόμων να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων στις σήραγγες.


Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει ότι η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή των σηράγγων...
 παρέτεινε την εκ περιτροπής εργασία, την οποία είχε εφαρμόσει από τον Ιανουάριο του 2010 προσωρινά. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε με τη συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων, επειδή παρουσίαζε καθυστερήσεις το έργο και έμεναν σταματημένοι οι μετροπόντικες. “Η κοινοπραξία επανήλθε πριν από λίγες ημέρες και με την απειλή της απόλυσης ανάγκασε την πλειοψηφία των εργαζομένων να υπογράψει διμερή συμφωνία αποδοχής της εκ περιτροπής εργασίας, καταργώντας την πλήρη απασχόλησή τους”, σημειώνει το σωματείο.


“Εργάζονται τετραήμερο οι εργάτες καθώς η εταιρεία προβάλλει την κρίση της αγοράς. Αυτή η αιτία δεν ευσταθεί, διότι υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια για το έργο και όπως γνωρίζουμε, από την Αττικό Μετρό και τη Μετρό Θεσσαλονίκης γίνεται κανονικά η ροή της χρηματοδότησης κάθε μήνα. Επομένως, η κοινοπραξία τα εισπράττει”, περιγράφει ο κ. Καλαϊτζίδης Χρήστος, γ.γ. του παραρτήματος συνδικάτου οικοδόμων στο μετρό. “Όταν αρχίζουν κινητοποιήσεις και γίνονται περικοπές, δημιουργείται πρόβλημα σε όλο το έργο που δεν είναι μόνο κατασκευαστικό αλλά και κοινωνικό. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει, για να λήξει και η ομηρία των επαγγελματιών στα εργοτάξια. Οι εργαζόμενοι όμως δεν μπορούν να προσφέρουν κάτω από άσχημες συνθήκες”, τονίζει ο ίδιος. Το συνδικάτο καταγγέλλει ακόμη ότι στο τεχνικό προσωπικό της επιφάνειας, περίπου 250 άτομα, οφείλονται δεδουλευμένα των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων θα καθορίσει το προεδρείο του σωματείου.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες στις σήραγγες του μετρό έχουν διακοπεί από την περασμένη Δευτέρα, καθώς, λόγω της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης δεν μπορούν να μεταφερθούν υλικά κατασκευής, όπως είναι το μπετόν και τα σίδερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου