Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ~ Πήραμε δάνειο για να μπορούμε να... απεργούμε

Η ΔΕΗ που πληρώνουμε τόσα χρόνια, δίνει χαμηλότοκα δάνεια στους συνδικαληστές, λες και είναι τράπεζα!

Η απώλεια μιας από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οδήγησε το σκληροπυρηνικό συνδικάτο να στραφεί προς τη διοίκηση της ΔΕΚΟ και να ζητήσει και να λάβει χαμηλότοκο δάνειο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, με πενταετή ορίζοντα αποπληρωμής.

Η σχετική απόφαση αμφισβητείται καθώς σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ (ΠΕΠ ΔΕΗ), που αποκάλυψε με επιστολή της προς βουλευτές το θέμα, η εργατική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικής οργάνωσης από εργοδότη και για αυτό το λόγο έχει ζητηθεί με εξώδικη επιστολή η ακύρωση της απόφασης. Εξάλλου, η σχετική απόφαση (ΓρΔ-ΓΣΔ/197/07.09.2010, με θέμα «χορήγηση έντοκου δανείου στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ), δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, ως οφειλόταν καταγγέλλει η ΠΕΠ ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για...
 νόμιμη απόφαση αλλά και για ανάγκη του συνδικάτου να βρει πόρους να συνεχίσει τους αγώνες του. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τη ΓΕΝΟΠ είναι ότι βάσει της συλλογικής σύμβασης που υπογράφεται κάθε χρόνο, λαμβάνει ως επιχορήγηση ποσό 4 τοις χιλίοις από την αύξηση που λαμβάνει κάθε εργαζόμενος, ποσό που κατευθύνεται για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων.

Φέτος όμως καθώς δεν υπεγράφη συλλογική σύμβαση και δεν δόθηκαν αυξήσεις και οι μισθοί στη ΔΕΗ μειώθηκαν, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έμεινε χωρίς μια βασική πηγή χρηματοδότησης, καθώς οι εισφορές των μελών της (80 λεπτά το μήνα ανά μέλος) δεν καλύπτουν τα έξοδά της. Έτσι το συνδικάτο έκανε χρήση του προνομίου που υπάρχει για δανεισμό των εργαζομένων με ευνοϊκό επιτόκιο, που όμως βάσει των όσων ισχύουν αφορά σε πολύ μικρότερα ποσά από τις 500 χιλιάδες που δόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ.

«Λυπάμαι για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, γιατί πήραμε ένα έντοκο δάνειο το οποίο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να κάνουμε συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και να κάνουμε προσφυγές για τα δίκαια των εργαζομένων. Χωρίς χρήματα δεν μπορεί να λειτουργήσει το συνδικάτο» αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος (ΠΑΣΚΕ).

«Εκφράζω τη λύπη μου, όταν ένα συνδικάτο προσπαθεί να σταθεί όρθιο και να παραμένει ανεξάρτητο, να προσπαθούν να το σπιλώσουν και να το ρίξουν κάτω» συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ το συνδικάτο απευθύνθηκε στη ΔΕΗ καθώς οι τράπεζες ζητούσαν υψηλό επιτόκιο, ενώ το δάνειο που χορηγήθηκε τελικά είναι χαμηλότοκο καθώς δίνεται με τους ίδιους όρους που δανείζονται οι εργαζόμενοι από την εταιρεία.

Ως προς τη διαχείριση των οικονομικών της ΓΕΝΟΠ ο κ. Φωτόπουλος αναφέρει ότι το συνδικάτο εκδίδει ισολογισμό και κάνει κάθε χρόνο φορολογική δήλωση ως ομοσπονδία βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία. Ο ισολογισμός ελέγχεται εσωτερικά από επιτροπή συνδικαλιστών στην οποία μετέχουν όλες οι παρατάξεις και στη συνέχεια εγκρίνεται στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο ο ισολογισμός είναι διαθέσιμος στα μέλη της ΓΕΝΟΠ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Κ. Κατσαρός (ΔΑΚΕ) αναφέρει ότι το δάνειο ζητήθηκε ώστε να μπορέσει το συνδικάτο να λειτουργήσει και να κάνει αγώνες και συλλαλητήρια. "Θα δίναμε 1 με 2% παραπάνω εάν πηγαίναμε στην τράπεζα, το δάνειο που πήραμε είναι νομικά κατοχυρωμένο καθώς η ΔΕΗ δίνει χαμηλότοκα δάνεια από το ασφαλιστικό και τη διεύθυνση προσωπικού στους εργαζομένους της, ακόμη και για την αγορά αυτοκινήτου", αναφέρει ο κ. Κατσαρός. Είναι λυπηρό να χρησιμοποιείται αυτό εναντίον της ΓΕΝΟΠ που είναι ένα πανελλαδικό συνδικάτο τόσο δυναμικό. Τι να κάνουμε να κλείσουμε, διερωτάται ο κ. Κατσαρός...

Βάσει των όσων ισχύουν η ΔΕΗ χορηγεί τριών κατηγοριών δάνεια στους εργαζομένους της, μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ με τόκο 2% σταθερό σε εξήντα μηνιαίες δόσεις, 4.500 ευρώ με τόκο 1,5% σε 40 δόσεις και 1.500 ευρώ με τόκο 1% σε 30 δόσεις, για αγορά επισκευή κατοικίας ή νοσήλια (τα δύο πρώτα) και επισκευή αυτοκινήτου ή αγορά ηλεκτρικών ειδών κλπ (το τρίτο). Δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια προβλέπονται επίσης (μέχρι 3.000 ευρώ) από το ασφαλιστικό ταμείο ΟΑΠ ΔΕΗ.

Το θέμα ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας μετά από ερώτηση στη βουλή του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου, ενώ ήδη το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
capital.gr

Το μονοπώλιο του κ. Φωτόπουλου

2 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

***Ο*** παραλογισμος! Ενεργος συνδικαλιστης να είναι ταυτόχρονα μέλος του κόμματος που κυβερνάει! (Μ' άλλα λόγια, με ποιον είναι τελικα; Με το κόμμα του, ή με τους συναδέλφους του;)

Μόνο τα εν Ελλάδι ψηφίζοντα ζωντόβολα δεν το καταλαβαίνουν αυτο. (Ούτε και οι νομοθέτες, να το απαγορεύσουν.)

Κρασοπατήρ είπε...

Tους χορεύει στο ταψί πάντως ο Φωτόπουλος. Προχθές σούζα καθόντουσαν μπροστά του Υπουργός και Υφυπουργός!

Δημοσίευση σχολίου