Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ρωσία: Η Κάτω Βουλή αναγνωρίζει ως "έγκλημα" τη σφαγή στο Κατίν

"Έγκλημα" που διέταξε ο Στάλιν αποτελεί η σφαγή χιλιάδων πολωνών από τη NKVD, τη σοβιετική πολιτική αστυνομία, το 1940, στο Κατίν σύμφωνα με τη ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα), όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

"Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία είχαν παραμείνει επί πολλά χρόνια στα μυστικά αρχεία, αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοβερής αυτής τραγωδίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ότι το έγκλημα του Κατίν διαπράχθηκε με προσωπική διαταγή του Στάλιν και άλλων μελών της σοβιετικής ηγεσίας", τονίζεται στην απόφαση.

"Το ρωσικό Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα της αδικαιολόγητης αυτής πράξης, στις οικογένειες και τους συγγενείς τους", αναφέρει ακόμα η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε, ενώ Μόσχα και Βαρσοβία κατέβαλαν εφέτος προσπάθειες προσέγγισης που δεν έχουν προηγούμενο από τη σοβιετική εποχή.

Την άνοιξη του 1940, λίγο μετά το διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και την ΕΣΣΔ, 22.000 πολωνοί αξιωματικοί, αιχμάλωτοι του σοβιετικού στρατού, εκτελέστηκαν στο δάσος του Κατίν, στη Μεντνόγε (Ρωσία) και στο Χαρκίβ (Ουκρανία).

Επί δεκαετίες, η Σοβιετική Ενωση κατηγορούσε τους ναζί για τις εκτελέσεις αυτές. Μόλις τον Απρίλιο του 1990, ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παραδέχθηκε την ευθύνη της χώρας του για τις σφαγές αυτές.
Π.Θ.

Αυτά λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι, ενώ οι νοσταλγοί του Φασίστα Δολοφόνου Στάλιν στην Ελλάδα...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Γερμανοί καταδικάστηκαν στην παροδία δίκης της Νυρεμβέργης για την σφαγή στο Κατίν. Άραγε θα βρεθεί κάποιος να κατηγορήσει και να δικάσει τους Ρώσσους για το τερατώδες ψέμα που κόστισε την ζωή σε αθώους Γερμανούς; Άραγε πόσα άλλα εγκλήματα διέπραξαν οι νικητές και τα καταλόγισαν στους ηττημένους;

Δημοσίευση σχολίου