Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η είδηση της ημέρας


Πούτιν: Προτείνει δημιουργία κοινής αγοράς Ε.Ε.- Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, η οποία θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

Το μοντέλο αυτό προτείνει ο κ. Πούτιν, ως «δίδαγμα» από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την οποία αποδίδει σε «δομικά» αίτια των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Σε ολοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 25.11.10) ο κ. Πούτιν προτείνει Ρωσία και ΕΕ να επιδιώξουν μία «αρμονική σύνθεση των δύο οικονομιών τους, οι οποίες διαθέτουν «συμπληρωματικούς αναπτυξιακούς παράγοντες», όπως τεχνολογία, αποθέματα φυσικών πόρων και επενδυτικά κεφάλαια.

Δίνοντας το περίγραμμα της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν εστιάζει σε πέντε σημεία:

Πρώτον,...
 «τη διαμόρφωση μιας αρμονικής οικονομικής κοινότητας από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Μελλοντικά μάλιστα μπορεί να εξεταστεί η δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, για μία κοινή ηπειρωτική αγορά».

Δεύτερον, «μία κοινή βιομηχανική πολιτική», η οποία θα στηρίζεται στη σύνθεση του δυναμικού που έχουν Ρωσία και ΕΕ, στο πεδίο της τεχνολογίας και των φυσικών πόρων.

Τρίτον, «την ιδέα ενός κοινού συμπλέγματος» στον τομέα της ενέργειας, που «χτυπάει κυριολεκτικά την πόρτα της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Τέταρτον, μία «στενή εταιρική σχέση» στο επίπεδο της έρευνας και της τεχνογνωσίας.

Πέμπτον, την άρση των εμποδίων στις εμπορικές επαφές με την κατάργηση της υποχρέωσης βίζας που ισχύει σήμερα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Ταυτόχρονα ο κ. Πούτιν χαιρετίζει το ρόλο της Γερμανίας ως «ατμομηχανής της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και η οποία «εμφανίζεται και στον τομέα αυτό με υποδειγματική ηγετική ισχύ».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός φτάνει απόψε για διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο και αύριο θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
 http://www.athina984.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου