Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αλληλεγγύη στον συλληφθέντα από τους φασίστες, απεργό πείνας


Συνελήφθη ο βραβευμένος με Ζαχάροφ, αντιφρονών Φαρίνας.

Ο κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνας, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Ζαχάροφ, συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία στην πόλη της κεντρικής Κούβας, Σάντα Κλάρα, δήλωσαν χθες Τετάρτη η μητέρα του και άλλοι αντιφρονούντες.

"Μίλησα μαζί του και μου είπε ότι κρατείται στο τρίτο αστυνομικό τμήμα της...
 Σάντα Κλάρα και μετά το έκλεισε", είπε η μητέρα του Αλίθια Χερνάντες τηλεφωνικώς από την πόλη αυτή, η οποία απέχει 240 χιλιόμετρα από την Αβάνα.

Ο Ελιζάρντο Σάντσες της Κουβανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση, είπε ότι ο ψυχολόγος, ο οποίος τον περασμένο χρόνο έκανε απεργία πείνας επί 135 μέρες, τέθηκε υπό κράτηση μαζί με άλλους 15 αντιφρονούντες.








Στις 15 Δεκεμβρίου, ένα άδειο κάθισμα τυλιγμένο με την σημαία της Κούβας συμβόλιζε την άρνηση της Αβάνας να επιτρέψει στον Φαρίνα να παραλάβει το βραβείο Ζαχάροφ στο Στρασβούργο.

Σε ηχογραφημένο του μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τον βράβευσε, ο Φαρίνας είπε: "Αποδέχομαι το βραβείο γιατί θεωρώ ότι είμαι ένα μικρό κομμάτι του επαναστατικού πνεύματος αυτού του λαού στον οποίο υπερήφανα ανήκω".

Το μήνυμά του, στο οποίο ο Φαρίνας χαρακτήριζε το κουβανικό καθεστώς ως "απολυταρχικό", "αυταρχικό" και "άγριο", συγκέντρωσε το χειροκρότημα των 700 ευρωβουλευτών που σηκώθηκαν όρθιοι.

Ο Φαρίνας, ο οποίος δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη γαλλική πόλη, όπου βρίσκεται το Ευρωκοινοβούλιο, γιατί οι αρχές δεν του εξέδωσαν βίζα, κάλεσε τους ευρωπαίους να δώσουν μάχη για την απελευθέρωση των κουβανών πολιτικών κρατουμένων, να βοηθήσουν να τερματιστούν οι επιθέσεις κατά των αντιφρονούντων και να κάνουν έκκληση για τη δημιουργία αντιπολιτευόμενων κομμάτων και συνδικάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου