Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η Ιταλία ζητά €100 εκατ. για τη λαθρομετανάστευση


Ματζίρηδες, για λίγους λάθρο κάνετε έτσι; -Εμείς στο Ελλάντα είμαστε υπεράνω και δεν θέλουμε φράγκο. Μάλιστα για να δείξουμε την ανωτερότητά μας θα καλύψουμε εμείς το κόστος διαμονής τους στην Ιταλία, ο μακάκας Έλλην φορολογούμενος έχει κάτι καταθέσεις για φάγωμα ακόμη...

Συναντώντας τους δημοσιογράφους στο μέγαρο του "Βιμινάλε", ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, δήλωσε πριν λίγο ότι η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτίθεται να ζητήσει 100 εκατ. ευρώ από...
 την ΕΕ για την αντιμετώπιση του νέου μεγάλου κύματος λαθρομεταναστών που από τις ακτές της Τυνησίας φθάνουν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να εκπονήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική, να εγκρίνει σχέδιο και να υιοθετήσει διπλωματική πρωτοβουλία", πρόσθεσε ο Μαρόνι.

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, θέλησε, με τις δηλώσεις του, να αναφερθεί εκ νέου, στις συνεχείς αφίξεις τυνήσιων μεταναστών, που σημειώνονται, τις μέρες αυτές, στο νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας.

Σχετικά με τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ιταλός υπουργός επανέλαβε ότι " η μόνη που, έως τώρα, δραστηριοποιήθηκε, είναι η επίτροπος αρμόδια για τα εσωτερικά θέματα Σεσίλια Μάλμστρομ --την οποία και εκτιμά-- αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της, δεν είπε ακόμη ένα ξεκάθαρο λόγο".

Ο Μαρόνι, τόνισε, επίσης, ότι η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να μεταφέρει σε άλλες περιοχές τους λαθρομετανάστες που αφίχθησαν και, προσωρινά, φιλοξενούνται στην Λαμπεντούζα. "Αύριο θα μεταβούμε στην Σικελία μαζί με τον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να επισκεφθούμε ένα από τα κέντρα στα οποία μπορεί να μεταφερθούν, προσωρινά, οι μετανάστες".


ΕΕ-μετανάστες: Απαιτείται έκτακτος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν "έκτακτο μηχανισμό" ώστε να επιτρέπει στα μέλη της να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης όπως η ροή χιλιάδων τυνήσιων μεταναστών στην Ιταλία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου Μελσιόρ Βατελέ.



"Μόλις μια μη φυσιολογική ή μια νέα κατάσταση σημειωθεί, όπως η εξέγερση στην Τυνησία ή η ροή Σέρβων στη Σουηδία πέρυσι, πρέπει να τίθεται σε λειτουργία ένας έκτακτος μηχανισμός που θα επιτρέπει την προσωρινή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπό την αιγίδα των οργάνων της Ένωσης", εξηγεί ο Βατελέ στην εφημερίδα Libre Belgique.

"Κάθε χώρα κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση διόλου φυσιολογική και σε αυτές τις στιγμές είναι που ο ρόλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει βαρύτητα".

"Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους: δηλαδή πόροι για την υποδοχή, βοήθεια σε προσωπικό στην περιοχή αυτή, διευθέτηση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου που μπορεί να γίνονται σε χώρες διαφορετικές από τη χώρα εισόδου ή διαμετακόμισης".

Ο Βατελέ προσπάθησε να εγκριθούν ανάλογα μέτρα κατά το εξάμηνο της βελγικής προεδρίας της ΕΕ ωστόσο οι εισηγήσεις του δεν είχαν γίνει δεκτές.

Η Γαλλία και η Γερμανία κυρίως απέτρεψαν κάθε τροποποίηση για τη χαλάρωση του νόμου που επιβάλλει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να διευθετούνται από τη χώρα άφιξης του αιτούντα.

"Αν η Ιταλία ζητήσει στήριξη, το Βέλγιο θα απαντήσει θετικά. Θα είμαστε παρόντες σε συνάρτηση με τις ικανότητές μας", δήλωσε ο βέλγος υφυπουργός.

Τα αιτήματα της Ιταλίας θα εξεταστούν στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η Μάλτα και η Ιταλία επιδιώκουν το θέμα να εξεταστεί επίσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου. Το θέμα θα περιλαμβάνεται "πιθανώς" στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου