Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΟΠίτες με κόστος... 30 εκατ. ευρώ!


H σύγκρουση με τα σπλάχνα επιτέλους...

Κατεβάστε από εδώ τον πίνακα με τα ποσά των επιχορηγήσεων στους συνδικαλιστές για τα 15 προηγούμενα χρόνια και συγχρόνως διαβάστε το αποκαλυπτικό άρθρο:

Το Εuro2day.gr αποκαλύπτει σήμερα ότι το ισχυρότερο «συνδικάτο» της Ελλάδας, ουδόλως στηρίζεται στον εθελοντικό οβολό των 22.000 εργαζομένων της ΔΕΗ. Τουναντίον ενισχύεται διαχρονικά με τεράστια ποσά, μέσω θεσμοθετημένων «χορηγιών» (που ενσωματώνονται σταδιακά στις συλλογικές συμβάσεις) και αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων, που αγγίζουν συνολικά τα… 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη συνδιαλλαγή, που έχει καλλιεργηθεί από...
 διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και σήμερα συγκαλύπτεται από την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η οποία αν και έχει δεχτεί ερωτήσεις και αναφορές από 8 βουλευτές και αρχηγό κόμματος για το θέμα, αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Βουλή, παρότι έχει πλήρη και επίσημη γνώση του θέματος

Στην πράξη ο πακτωλός χρημάτων που καταβάλλει ετησίως η ΔΕΗ στους συνδικαλιστές, δεν είναι παρά η άλλη όψη της συνδιοίκησης που εμφανίζεται να ασκεί η ΓΕΝΟΠ, διαθέτοντας 3 ψήφους στους 11 του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης ΔΕΚΟ. Ψήφους που συνήθως ασκούνται συντονισμένα κι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ισορροπίες στο συμβούλιο.

Πρόκειται για μορφή συνδιοίκησης και «διαπλοκής» που φαίνεται να αποδέχονται και να υποθάλπουν ακόμη και σε σκληρή εποχή λιτότητας, τόσο ο Αρθρούρος Ζερβός και το Δ.Σ. της ΔΕΗ (που τη συνεχίζουν) όσο και η αρμόδια υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία απήντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών ότι «έχει ζητήσει στοιχεία» που θα ερευνηθούν.

Πρόκειται όμως για στοιχεία τα οποία (όπως τεκμαίρεται από το ρεπορτάζ και τα σχετικά έγγραφα που είναι στη διάθεση του Euro2day.gr) είχαν ήδη διαβιβαστεί στο υπουργείο της, υπηρεσιακά, από τη ΔΕΗ, όταν εκείνη απαντούσε αορίστως στις ερωτήσεις των βουλευτών!

Κατόπιν αυτού, μάλλον είναι απολύτως φυσιολογικό ότι εδώ και μήνες δεν έχει επανέλθει με τα στοιχεία επί του θέματος, τα οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Euro2day.gr. Διότι είναι ακριβώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπουργός.

«Κερασάκι» σ’ αυτήν την πλούσια… τούρτα, οι καταγγελίες που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με συγκεκριμένους συνδικαλιστές και αφορούν θέματα διαχείρισης τέτοιου είδους κονδυλίων, αλλά και περίεργων συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρίες.


-Τα «ζεστά» κονδύλια του 2010 και το… «δανειάκι»

Ας πιάσουμε όμως το νήμα των χρηματοδοτήσεων από το περασμένο έτος. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος είπε ότι προτίμησαν το δάνειο γιατί «δεν θέλουν χορηγίες».

Τα στοιχεία της ΔΕΗ όμως, όπως εστάλησαν στην αρμόδια υπουργό, δείχνουν ότι εντός του 2010 η ΓΕΝΟΠ έλαβε από τη ΔΕΗ χορήγηση 534.000 ευρώ, με αιτιολογία σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο «Κάλυψη ετήσιων δαπανών προϋπολογισμού ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και «Κάλυψη Δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν θέματα της ΔΕΗ». Κι ακόμη ότι έλαβε 72.000 ευρώ με αιτιολογία «Κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο εξωτερικό»!


Μέχρι στιγμής το σύνολο -πέραν του…δανείου- ανέρχεται σε 606.478,4 ευρώ. Οι ενισχύσεις όμως δεν σταματούν εδώ.

Μέσα στο 2010 και πάλι, η ΟΚΔΕ-ΔΕΗ ( Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων) που έχει ιδρυθεί από τη ΓΕΝΟΠ, ενισχύθηκε με ποσό 2.495.064 ευρώ.

Προσέξτε όμως και τις αιτιολογήσεις. Ένα μέρος του ποσού αυτού της ΟΚΔΕ (1,885 εκατ.) αφορά «κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων». Το υπόλοιπο, δηλαδή ποσό σχεδόν 610.000 ευρώ, αφορά την… «Κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων (!) και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις».

Το σύνολο, λοιπόν, των θεσμοθετημένων ενισχύσεων προς ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ ξεπέρασε το 2010 (το έτος που όλοι οι Έλληνες εκλήθησαν να σφίξουν το ζωνάρι) τα 3,1 εκατ. ευρώ. Ακόμη δε κι αν αφαιρεθούν καλόπιστα οι δαπάνες για «κοινωνικά προγράμματα», παραμένει ένα ποσό της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο προφανώς δεν είναι ικανό να συντηρήσει τις «λιτές» συνδικαλιστικές ανάγκες της ΓΕΝΟΠ.

Γι’ αυτό και ζητήθηκε «έξτρα» το… δάνειο των 500.000 ευρώ ώστε «να… μην κλείσει η ΓΕΝΟΠ», όπως αφοπλιστικά ανέφεραν τόσο ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, όσο και ο προσκείμενος στη Ν.Δ. γραμματέας του συνδικάτου, Κ. Κατσαρός.


-Ο «χάρτης» της διακομματικής χρηματοδότησης χρόνο με χρόνο

Διακομματική δεν είναι όμως μόνο η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, που βρίσκεται στην πλευρά του αποδέκτη. Την ίδια πολιτική παροχών προς το πανίσχυρο συνδικάτο που μετέχει στη διοίκηση της ΔΕΗ, ακολούθησαν οι επικεφαλής της ΔΕΚΟ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, προφανώς με την κάλυψη εκείνων που τους διορίζουν και τους παύουν.

Ήδη από το 1999, η ΔΕΗ ενισχύει τη ΓΕΝΟΠ με το ποσό των 315.582 ευρώ, ποσό που βέβαια είναι… ψίχουλα σε σχέση με το πανηγύρι που σταδιακά επικράτησε. Το 2000 και το 2001 τα ποσά ανεβαίνουν, αλλά κινούνται έως και το μισό εκατομμύριο ευρώ (τα στοιχεία των ενισχύσεων αναλυτικά στον συνοδευτικό πίνακα).

Το 2002 (μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Νέζη) αρχίζει η… εκτόξευση, με ενίσχυση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ πλέον, που συνεχίζεται για ακόμη δύο χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα. Το 2005 όμως (επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και διοίκησης Παλαιοκρασσά) το ποσό εκτινάσσεται σε σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ με νέο άλμα φτάνει στο ζενίθ των 4,7 εκατ. ευρώ για το έτος 2006, επί διοικήσεως Μανιατάκη!

Από το 2007 και μετά (υπό την διοίκηση Αθανασόπουλου πλέον) τα κονδύλια μοιράζονται μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΗ. Τα αθροίσματα βεβαίως παραμένουν σε… δυσθεώρητα επίπεδα. Στα 3,1 εκατ. ευρώ το συγκεκριμένο έτος, σχεδόν 3,2 εκατ. το 2008, σχεδόν 3,3 εκατ. το 2009 και περίπου 3,1 εκατ. το 2010.

Η λίστα των δαπανών της ΔΕΗ για τη ΓΕΝΟΠ και τις δραστηριότητές της όμως δεν σταματά εδώ.


-Τα «έξτρα» για δημόσιες σχέσεις και… μελέτες

Όπως αναφέρει το έγγραφο της ΔΕΗ προς την κ. Μπιρμπίλη, διαχρονικά από το 1999, έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες «Δημοσίων Σχέσεων Προβολής και Επικοινωνίας» ύψους 1.365.374 ευρώ που αφορούν εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από τη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ και που κρίθηκαν ότι «συντελούσαν στην επικοινωνιακή προβολή της εταιρίας».

Ιδιαίτερης προσοχής όμως χρήζει η παρατήρηση που κάνουν τα στελέχη της ΔΕΗ στο σημείο αυτό ότι «οι συγκεκριμένες εκταμιεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί απευθείας στις εταιρίες που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων».

Με άλλα λόγια, όλες οι υπόλοιπες δαπάνες, των εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, γίνονται προς το συνδικάτο προφανώς χωρίς περαιτέρω ελέγχους.


Πλέον αυτών (ως εκ τούτου περιλαμβάνονται στο έγγραφο, όχι όμως και στον συνοδευτικό πίνακα που δημοσιεύει το Euro2day.gr), η ΔΕΗ την τελευταία διετία χρηματοδότησε έξτρα τη ΓΕΝΟΠ ως εξής:

-Με το ποσό των 300.000 ευρώ για μελέτη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που αφορούσε την υλοποίηση του νομικού διαχωρισμού κλάδων της εταρίας!


- Πρόσθετα σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει ήδη από το 1995 και η πρόβλεψη στις συλλογικές συμβάσεις για παρακράτηση από κάθε μισθωτό εφάπαξ ποσοστού 40/00, επί των μηνιαίων αποδοχών κάθε φορά που υπογράφεται συλλογική σύμβαση οικονομικού περιεχομένου.

Από αυτή την πρόβλεψη που, σύμφωνα με τη ΔΕΗ πάντα, έγινε «προκειμένου το συνδικάτο να εξασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο την αυτοτέλειά του»(!) η ΓΕΝΟΠ έχει λάβει συνολικά από το 1999 έως το 2009, το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ. Το 2010 ακριβώς επειδή δεν υπήρξε νέα συλλογική σύμβαση, έσπευσε η διοίκηση Ζερβού να δώσει το δάνειο των 500.000 ευρώ, στη ΓΕΝΟΠ που έχοντας ενισχυθεί με όλα τα παραπάνω κονδύλια κατά τα προηγούμενα έτη, αν δεν το λάμβανε, «θα… έκλεινε»!

Συνολικά λοιπόν το άθροισμα των κονδυλίων που απεικονίσαμε παραπάνω ανέρχεται όχι σε 25. 241.889 που αναφέρει ο συγκεντρωτικός πίνακας, αλλά σε 29.696.949 ευρώ, μέσα σε διάστημα 12 ετών, με τα τρία πρώτα χρόνια όμως να αφορούν μόλις 1,2 εκατομμύρια.


-«Θεσμοθέτηση» του εναγκαλισμού μέσω των συμβάσεων

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι, πλην των εξόδων κινήσεως μελών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο εξωτερικό, που αποφασίζονται κάθε φορά από το Δ.Σ. (και έφτασαν έως και τα… 188.721 ευρώ το 2009), όλα τα υπόλοιπα παχυλά ποσά είναι απολύτως θεσμοθετημένα μέσω των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπέγραφε η εκάστοτε διοίκηση της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια εκατομμυρίων που δόθηκαν με αποφάσεις του Δ.Σ. το 2005 και 2006 για «Ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων» και για «Κοινωνικό τουρισμό και Αγροτουρισμό», εν συνεχεία «θεσμοθετήθηκαν» στις συλλογικές συμβάσεις με αποδέκτη την ΟΚΔΕ και κορύφωση των κονδυλίων στα 2,5 εκατ. το 2010.

Εκ των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, ένα σημαντικό μέρος αφορά «Κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις»

-Ποιος τελικά ελέγχει τη ροή του πακτωλού;

Όμως, υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ακόμη και στο βαθμό που ορισμένα εξ αυτών των κονδυλίων προορίζονται για την ψυχαγωγία των εργαζομένων και την υποστήριξη τουριστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, γιατί τα κονδύλια αυτά διοχετεύονται στη ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ προς διαχείριση και διανομή και δεν τα διαχειρίζεται η διεύθυνση ανθρώπινων πόρων;

Ποιος και πώς ελέγχει τη χρηστή διαχείριση των μεγάλων αυτών χρηματικών ποσών που προσφέρει η ΔΕΗ;

Ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης. Ιδίως τώρα που ο γραμματέας οργανωτικού της ΓΕΝΟΠ, αλλά και γραμματέας Οικονομικού της ΟΚΔΕ, Ρίζος Ρίζου εμφανίζεται εμπλεκόμενος σε σειρά περίεργων υποθέσεων, με επώνυμες καταγγελίες, ενώ ήδη έχει αρχίσει και Διοικητική Εξέταση της ΔΕΗ για τρεις συνδικαλιστές της Επιχείρησης, που φέρονται να είχαν συστήσει… ιδιωτική εταιρία συνάπτοντας συμβάσεις με την ΔΕΗ, την ΟΚΔΕ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

*Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις δαπάνες που έκανε η ΔΕΗ για τη ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ από το 1999 έως το 2010, στη δεξιά στήλη «ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ»


Προσοχή: Στον πίνακα το άθροισμα είναι 25.241.889,13 ευρώ, διότι ΔΕΝ περιλαμβάνει α) τα έξοδα δημοσίων σχέσεων ύψους 1.365.374 ευρώ, τη δαπάνη των 300.000 ευρώ για μελέτη και τα 2.789.686 που είναι παρακρατήσεις από το μισθό εργαζομένων μέσω συλλογικής σύμβασης. Το γενικό σύνολο ανέρχεται σε 29.696.949 ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου