Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό στήριξης 500 δισ. ευρώ ~ Δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν για Ελλάδα

Δανειακή ικανότητα 500 δισ. ευρώ θα έχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newsiwres, ο Juncker μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 11 Μαρτίου καθώς πρέπει να...
 σημειωθούν συμβιβασμοί για βαθύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το μέγεθος του European Stability Mechanism (ESM) θα είναι διπλάσιο του European Financial Stability (EFSF) καθώς ο τελευταίος προβλέπει τη χορήγηση δανείων έως 250 δισ. ευρώ ενώ λήγει το 2013, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πως θα χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε πως πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες της ενώ πρόσθεσε πως το επιτόκιο του πακέτου ενίσχυσης, όπως και της Ιρλανδίας, βρίσκεται σε αναθεώρηση και μπορεί να μειωθεί.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόσο ο Επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναγνώρισαν ότι το 2010 οι όροι του μνημονίου εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, ενώ διαπίστωσαν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν οι νομοθετικές αλλαγές.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, μάλιστα, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας "ατυχείς". Με το χαρακτηρισμό του κ. Ρεν φαίνεται ότι συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα.

"Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις", δήλωσε - σύμφωνα με πληροφορίες - ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η τωρινή του θητεία στην ΕΚΤ, η οποία λήγει μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με το αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Λεζ Εκό.
Πηγή

Δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν για Ελλάδα

«Μοναδική υπεύθυνη για τις αποφάσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά το οποίο αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της δανειοδοτικής δυνατότητας του Μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης από τα 250 δισ. ευρώ στα 500 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν και δήλωσε ικανοποιημένος για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον την επόμενη πενταετία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος οικονομίας, υπογράμμισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή της Τρόικα στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι μέσα σε ένα χρόνο επιτεύχθηκε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε ό,τι αφορά το Μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα προέβλεπε σε δάνεια και εγγυήσεις 440 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούσε να δανείσει μόνο τα 250 δισ. ευρώ. Με την απόφαση που έλαβε το σημερινό Eurogroup, ο μηχανισμός θα μπορεί να δανείζει εφεξής έως 500 δισ. ευρώ Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, στόχος είναι οι εργασίες για την εξεύρεση συνολικής λύσης να ολοκληρωθούν έως το συμβούλιο Eurogroup της 14ης Μαρτίου, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική έκτακτη πρόοδος ως τότε, θα συγκαλέσει νέο έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου. Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε πως το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά το Συμβούλιο δεν έλαβε σήμερα συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου