Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ιδού τα «φιλέτα» του Δημοσίου


Η ενεργοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει το έναυσμα για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που υπολογίζεται σε επίπεδα μεταξύ 270 και 300 δις ευρώ, αφού πρώτα βέβαια η κυβέρνηση προχωρήσει στην άμεση καταγραφή της, ξεπεράσει νομικά προβλήματα και δυσκολίες (καταπατήσεις, κατεχόμενα από ιδιώτες, διεκδικούμενα, κόστος απαλλοτριώσεων κ.λπ.), και δημιουργήσει το περίφημο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Τα ακίνητα του Δημοσίου θεωρητικά αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικότερες πηγές άντλησης εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποίησης για τα επόμενα 5 χρόνια και μία λίστα από 10-15 εκτάσεις, όπως...
 το Ελληνικό, το παλιό εργοτάξιο της Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, η Αφάντου Ρόδου, η λίμνη Βεγορίτιδα μαζί με την περιοχή Βόρας στο όρος Καϊμακτσαλάν, το Πρασονήσι, οι Γούρνες Ηρακλείου, οι Αλυκές Αναβύσσου, μαρίνες και υποδομές της ΚΕΔ και της ΕΤΑ θεωρούνται ως "φιλέτα" που θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών σχημάτων και κεφαλαίων. Άλλωστε, ήδη έχει εκδηλωθεί για κάποιες εκτάσεις ενδιαφέρον από Αραβικά, Αμερικανικά και εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα.


Η περιουσία και το μοντέλο

Η αξιοποίησή τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή και πώλησης υπολογίζεται ότι θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για αξιοποίηση δεν ισοδυναμούν µε "ξεπούλημα" δημόσιας γης.

Μένει βέβαια να φανεί ποιο ακριβώς μοντέλο θα χρησιμοποιήσει το οικονομικό επιτελείο, αν θα πάει σε διαγωνισμούς ανά περίπτωση, αν θα δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού δηλαδή, στην οποία θα ενταχθούν τα "φιλέτα" προκειμένου να αξιοποιηθούν, αν η εν λόγω εταιρεία εισαχθεί στο Χ.Α. ή αν θα μπούνε τα περιουσιακά της στοιχεία ως εγγύηση για να δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο κ.λπ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνολική αξία των ακινήτων του Δημοσίου προσεγγίζει τα 300 δισ. ευρώ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), που διαχειρίζεται περίπου το 90% των ακινήτων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, έχει καταγράψει περίπου 75.000 δημόσια ακίνητα, με την αντικειμενική αξία τους να εκτιμάται στα 272 δισ. ευρώ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ETA) έχει στο χαρτοφυλάκιό της 370 ακίνητα, 70.000 στρεμμάτων, αποτίμησης 30 δισ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και η περιουσία της Ολυμπιακά Ακίνητα.


Οι δυσκολίες

Πάντως, δεν είναι όλη η ακίνητη περιουσία προς αξιοποίηση (λόγω νομικών προβλημάτων, κατεχόμενα από ιδιώτες, διεκδικούμενα κ.λπ.), κάποιοι παράγοντες της αγοράς αναδεικνύουν τα "βάρη" (χρήσεις γης, κόστος απαλλοτριώσεων κλπ.) που έχουν τα ακίνητα του δημοσίου, ενώ αναφέρουν ότι ίσως μόνο το 10% με 20% μπορεί αμεσότερα να αξιοποιηθεί, ενώ αρχικά πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και να δημιουργηθεί μια γενική γραμματεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Σημειώνεται ότι πολλές από τις εκτάσεις έχουν ήδη καταπατηθεί με αυθαίρετες ιδιοκτησίες και για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει το δημόσιο αρχικά να κυνηγήσει τους καταπατητές. Κατά συνέπεια, μάλλον σε ένα βαθμό θα πρέπει να "κρατάμε μικρό καλάθι".


Τα "φιλέτα"

Πάντως, φαίνεται ήδη να είχε επιλεγεί μια λίστα µμεγάλων ακινήτων µε τα οποία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με διαδικασίες fast track.

-- Σύμφωνα με την πρόταση της ΚΕΔ προς την κυβέρνηση, στο Ελληνικό υπάρχει μια έκταση 5.500 στρεμμάτων, στην οποία δύνανται να αναπτυχθούν διαφόρων ειδών χρήσεις (εμπορικές, τουριστικές, οικιστικές, θεματικό πάρκο, τεχνολογικό κέντρο, αθλητικό κέντρο, πολιτιστικό κέντρο, αστικό πράσινο κ.λπ.). Φορείς διαχείρισης αυτή τη στιγμή είναι η ΚΕΔ και τα ΕΤΑ, είναι γνωστό ότι το project έχει προσελκύσει αραβικά συμφέροντα, ειδικότερα τον επενδυτικό βραχίονα του Κατάρ, την Qatar Ηoldings, απομένει όμως να φανεί ποιο σχέδιο θα προκριθεί. Σημειώνεται ότι στο εγχείρημα συμμετέχει, μέσω προτάσεων και μελετών που καταθέτει, ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας, Αθεμπίγιο.

-- Αλλη έκταση-φιλέτο είναι αυτή στην περιοχή Αφάντου Ρόδου και είναι 1.800 στρέμματα. Βασικός στόχος είναι και η αξιοποίηση με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ 18 οπών, σε έκταση 550 και πλέον στρεμμάτων, την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων (τεσσάρων και πέντε αστέρων), τη δημιουργία συγκροτήματος πολυτελών bungalows και τη λειτουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας. Μάλιστα, σε σχετικό διαγωνισμό για την 60ετή εκμίσθωση της έκτασης 1.300 στρεμμάτων της ΕΤΑ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον όμιλοι όπως το Πόρτο Καρράς, η ΓΕΚ, η Lamda Development, η Reds, η Λάμψα κ.λπ.

-- Στη Ρόδο, προς αξιοποίηση θα μπορούσε να μπει το Πρασονήσι (80.000 τ.μ.). Το ακίνητο περιλαμβάνει εκτεταμένη περιοχή του νότιου τμήματος του νησιού, όπως και τη νησίδα Πρασονήσι. Για το ακίνητο έχουν εξεταστεί προτάσεις αξιοποίησης βασιζόμενες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ιστιοσανίδας, συναφών υποδομών και με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικό, αθλητικό, οικοτουριστικό κ.λπ.), γηπέδων γκολφ, νέου αεροδρομίου, μαρίνας κ.ά.

-- Προς αξιοποίηση είναι και η έκταση περίπου 18.400 στρεμμάτων συνολικά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν, και το ακίνητο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας (για ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής). Τα δύο δημόσια ακίνητα συνδυαστικά προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση σε επενδυτή για τουριστικές χρήσεις. Στόχος η προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους.

-- Στα πλέον ώριμα έργα περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση για 50 χρόνια του ακινήτου-φιλέτου του πρώην εργοταξίου της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, που βρίσκεται προς την πλευρά του Αντιρρίου, καθώς η περιοχή φαίνεται να παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης μεικτής επιχειρηματικής ζώνης, για οικιστικές χρήσεις αλλά και για χρήσεις τουρισμού και αναψυχής. Το εν λόγω ακίνητο, πρώην εργοτάξιο της Γέφυρας, ενδιαφέρει τόσο αραβικά κεφάλαια, όσο ενδεχομένως και τα μέλη της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύονται τη Γέφυρα ως έργο παραχώρησης.

-- Ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην Κρήτη (κοντά στο Ηράκλειο) είναι μία ακόμα προς άμεση αξιοποίηση έκταση, για χρήσεις τουριστικές, αναψυχής, εμπορικές, και είναι συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων. Η ΚΕΔ έχει παραχωρήσει για χρήση και στέγαση διοικητικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών φορέων του νομού Ηρακλείου τμήματα του ακινήτου, συνολικής έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων. Στην έκταση έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν ενυδρείο και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Η προς αξιοποίηση έκταση είναι εμβαδού περίπου 450 στρεμμάτων, με εν δυνάμει χρήσεις τουριστικές, αναψυχής, εμπορικές κ.ά.

-- Στα "φιλέτα" εντάσσεται και η έκταση 1.450 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο (ανήκει στην ΕΤΑ), όπου στα σχέδια αξιοποίησης είναι να δημιουργηθούν ξενοδοχεία, συνεδριακά όπως και αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ. Επίσης θα δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις για όσους ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό, όπως και πλαζ. Για την έκταση είχαν ενδιαφερθεί επιχειρηματικά σχήματα όπως οι Lamda Development, Reds, Λάμψα, J&P Αβαξ κ.λπ.

-- Επίσης, μεταξύ των δημόσιων εκτάσεων, που θα μπορούσαν γρηγορότερα να βγουν προς αξιοποίηση, εντάσσονται εκτάσεις στη Μαγνησία (ακίνητο 150.000 τ.μ. για τουριστικές χρήσεις στην περιοχή Καλών Νερών), στην Ερμιόνη (έκταση 153 στρεμμάτων, απέναντι από τη νησίδα Δοκός, διαθέτει δυνατότητες ανάπτυξης τόσο παραθεριστικής κατοικίας όσο και ξενοδοχειακών μονάδων), στη Χαλκιδική (ακίνητο 94.000 τ.μ. αλλά και ακίνητο 76.000 τ.μ., στη Σιθωνία, για χρήσεις τουριστικές, αλλά και παραθεριστικής κατοικίας), αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (π.χ. Ξάνθη, σε παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων στο Δέλτα του ποταμού Νέστου, που όμως ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000).

-- Πάντως, υπάρχουν και τα ακίνητα της ΕΤΑ που θα μπορούσαν να βγούνε προς αξιοποίησης. Όπως για παράδειγμα, με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, δυναμικότητας 5.000 θέσεων. Επίσης, "φιλέτο" θεωρείται ο διαγωνισμός για την 40ετή εκμίσθωση της μαρίνας Βουλιαγμένης (το ακίνητο βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Μικρού Καβουρίου Αττικής, η χερσαία ζώνη καλύπτει έκταση 47.165 τ.μ. περίπου και η θαλάσσια ζώνη 115.970 τ.μ.) αλλά και αυτός και την 60ετή εκμίσθωση έκτασης στη Σκοτίνα Πιερίας (πρόκειται για παραθαλάσσιο κτήμα εκτάσεως 427.215 τ.μ. και ακτογραμμής μήκους 750 μέτρων). Για το δεύτερο ακίνητο επιδίωξη της ΕΤΑ είναι η κατασκευή ξενοδοχείου τουλάχιστον 4 αστέρων και 250 κλινών και υποστηρικτικών τουριστικών εγκαταστάσεων, συνεδριακού κέντρου κ.λπ., ενώ το πρώτο πρόκειται για μαρίνα που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα σκάφη και βρίσκεται κοντά σε πολυτελή ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης κ.λπ.
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την Αξία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου