Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Κίνηση ματ και οριστικό τέλος της ευρωπαϊκής παρτίδας σκακιού;



Μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προωθήσει στη Βουλή της Γερμανίας ψήφισμα που ουσιαστικά θα απαγορεύει όλα όσα η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής και το οποίο το XrimaNews.gr δημοσίευσε πρώτο στην Ελλάδα (σε ρεπορτάζ πριν από τους Financial Τimes), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρέχει και δεν προλαβαίνει να σταματήσει τους Γερμανούς πριν να είναι πολύ αργά.

Σύμφωνα με το ψήφισμα:


1) Η Γερμανία λέει όχι στην αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών με πρόβλημα χρέους. Η αιτιολογία είναι πως αυτό αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά προβλήθηκαν και οικονομικοί λόγοι.

2) Γερμανικό όχι και στην περαιτέρω διάσωση κρατών με πρόβλημα χρέους με μέτρα πέρα και έξω από αυτά που ορίζονται ήδη σε σχέση με τη λειτουργία του EFSF.

3) Η Γερμανία λέει όχι στη μείωση των επιτοκίων των δανείων Ιρλανδίας – Ελλάδας.


Αν η γερμανική βουλή προχωρήσει στην έγκριση και αποδοχή του ψηφίσματος τότε δε θα επιτραπεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με προβλήματα χρέους για να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους από τη δευτερογενή αγορά αλλά αυτή η δυνατότητα δε θα παρέχεται ούτε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα διαδεχθεί το EFSF από το 2013.

Επιπλέον, η Γερμανία θα κόψει το δρόμο στη νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας η οποία κερδίζει τις εκλογές με σημαία της την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και με βασικό αίτημα τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF. Αν η Γερμανία εγκρίνει ως νόμο του κράτους τη σχετική απαγόρευση τότε η Ιρλανδία θα φωνάζει μεν αλλά η Μέρκελ δε θα μπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό.

Η έγκριση από τη Bundestag αναμένεται να λάβει χώρα στις 17 Μαρτίου ώστε να προλάβει την πολυδιαφημιζόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου όπου η Ευρώπη περίμενε να δει επιτέλους το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης κάτι που όπως φαίνεται δε θα συμβεί, επιβεβαιώνοντας τις προ 14 μηνών σχετικές δημοσιευμένες προβλέψεις του χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή κύριου Πάνου Παναγιώτου οι οποίες και ανέδειξαν στο πανελλήνιο τον κρυφό ρόλο της Γερμανίας στην ελληνική κρίση.

Η Γερμανία θέλει να κερδίσει την παρτίδα με μία τελευταία κίνηση ματ και ο μόνος τρόπος για να μη χαθεί το παιχνίδι οριστικά από την ΕΕ είναι να της πάρει την … σκακιέρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου