Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την πρόληψη επιδημιών από την εισροή λαθρομεταναστών


Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα θα διοργανωθεί και συνάντηση των ειδικών Κέντρων Υγείας, την ίδρυση των οποίων προβλέπει η διακυβερνητική συμφωνία, που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Βουλγαρία, πέρσι το καλοκαίρι.

Η αντιμετώπιση των δυνητικών κινδύνων από τη μεταφορά τυχόν μεταδοτικών νόσων από πολίτες του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Ιράν και άλλων χωρών της Ασίας, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία...
 τους και παίζουν "κορώνα-γράμματα" τη ζωή τους, στο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη για μια "καλύτερη ζωή", ήταν το κεντρικό θέμα της χθεσινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου με το Βούλγαρο ομόλογό του, Στέφαν Κωνσταντίνοφ, στη Σόφια.

"Έχουμε παρόμοια προβλήματα διαχείρισης του συστήματος της Δημόσιας Υγείας. Κάναμε την πρώτη συνάντηση και θα συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη, το Μάρτιο. Θα πάμε μαζί στον Έβρο, όπως συμφωνήσαμε, για να δούμε τα προβλήματα υγείας, που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, στην οποία παρέστησαν, επίσης, η Ελληνίδα πρέσβειρα στη Σόφια, Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, και άλλοι επίσημοι.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ακόμη πως συμφώνησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, οι δύο υπουργοί να συντονίζουν, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό τους, τις θέσεις κοινού ενδιαφέροντος, τις οποίες οι τρεις χώρες της "βαλκανικής πτέρυγας" της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα προωθούν, από κοινού, σε κάθε Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα θα διοργανωθεί και συνάντηση των ειδικών Κέντρων Υγείας, την ίδρυση των οποίων προβλέπει η διακυβερνητική συμφωνία, που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Βουλγαρία, πέρσι το καλοκαίρι.

Τις μεγάλες δυνατότητες για διεύρυνση των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων στο στρατηγικό τομέα της δημόσιας υγείας, που ανοίγει το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας των δύο γειτονικών χωρών, επισήμανε εκ μέρους του ο Βούλγαρος υπουργός Υγείας.

"Ο Έλληνας συνάδελφος αναφέρθηκε επίσης στους δυνητικούς κινδύνους μεταφοράς μεταδοτικών νόσων, τους οποίους εγκυμονεί η λαθραία μετανάστευση", δήλωσε ο κ. Κοντσαντίνοφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση.

Ενώ στη διευκρινιστική ερώτηση, εάν υπάρχουν υπάρχουν ενδείξεις ενδεχόμενης απειλής από μεταδοτικές αρρώστιες ως συνέπεια της λαθρομετανάστευσης, απάντησε: "Φυσικά και υφίστανται".

Αφού υπενθύμισε τις πρόσφατες εστίες αφθώδους πυρετού στα νοτιοανατολικά σύνορα της Βουλγαρίας (για την αποτελεσματική "κατάσβεση" των οποίων οι Βούλγαροι κτηνίατροι κατέφυγαν σε αποδεκατισμό των κατοικίδιων ζώων στις μολυσμένες περιοχές και σε δρακόντεια μέτρα περιορισμού οποιασδήποτε μετακίνησης των βοοειδών, των γιδοπροβάτων κλπ, σε όλη τη νοτιοανατολική Βουλγαρία, όπως και σε απαγόρευση του κυνηγιού), σημείωσε ότι είναι λογική η υπόθεση πως παρόμοιες περιπτώσεις μπορούν να προκύψουν και ως αποτέλεσμα της λαθραίας μετανάστευσης ανθρώπων.

"Εμείς δουλεύουμε εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, η επικείμενη επίσκεψή μας στην περιοχή του Έβρου θα γίνει αφορμή να εξετάσουμε για άλλη μια φορά τις δυνητικές απειλές σ' αυτόν τον τομέα, αλλά και τα ενδεχόμενα, επιπρόσθετα μέτρα, που θα πρέπει να πάρουμε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για ένταξη στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ασφάλειας της συμφωνίας του Σέγκεν", πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση με τον κ. Λοβέρδο έγινε, επίσης, αφορμή για ανταλλαγή πολύ χρήσιμων εμπειριών και "τεχνογνωσίας" για τις μεταρρυθμίσεις στις δύο χώρες, που στοχεύουν στην ουσιαστική αύξηση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας των συστημάτων Δημόσιας Υγείας, παρά τους περιορισμούς και τις αναπόφευκτες δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου