Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Εισαγγελική εντολή για οικονομικό έλεγχο σε όλες τις ΜΚΟ ~ Οργάνωση ονειροπόλων;!!;


Έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελάκος. ~ Πάρτι εκατομμυρίων που δόθηκαν σε λαμόγια και το ερώτημα είναι βεβαίως εάν θα απαιτηθούνε πίσω και φυσικά ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ.

Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου...
 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία. Στην παραγγελία του ο κ. Σακελάκος ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται.


Αναγκαίο το ξεκαθάρισμα του τοπίου


Εν τω μεταξύ, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίσει το πλαίσιο που θα διέπει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παράλληλα επτά υπουργεία συντονίζονται από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, ώστε να καθοριστεί νομοθετικό πλαίσιο για τον Εθελοντισμό.

Κατά την συζήτηση για τις ΜΚΟ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα μέλη της Επιτροπής Θ. Τσούρας (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Τραγάκης (ΝΔ) εισηγήθηκαν - μεταξύ άλλων - το ξεκαθάρισμα του «θολού τοπίου» που διέπει τις οργανώσεις, τη δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ, την αναμόρφωση του όρου, την νομοθετική ρύθμιση για το νομικό και διοικητικό προσδιορισμό τους, για τις διαδικασίες χρηματοδότησης με συγκεκριμένους, αυστηρούς μηχανισμούς και τους τρόπους ελέγχου και εποπτείας των οργανώσεων (όπως π.χ. από Ανεξάρτητη Αρχή, κρατική Υπηρεσία, Ορκωτούς Λογιστές, την Βουλή).

Ειδικά για την διάθεση κονδυλίων, ο κ. Τραγάκης είπε πως είχαν δοθεί, από το 1996 μέχρι το 2004, 68 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ και έθεσε ερωτηματικά για ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης ΜΚΟ (μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών) όπως π.χ. για ανάπτυξη Προγράμματος Μεταποίησης Ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική ή για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας.

Όπως ανέφερε «για να είναι δίκαιος», υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα του 2009 και του 2010 σε συνέχεια προγραμμάτων του 2008, προγράμματα του 2004 ως συνέχεια από το 2003 κ.λ.π. Διένειμε, εξ άλλου, κατάλογο ακινήτων της ΚΕΔ που είχαν παραχωρηθεί σε ΜΚΟ.

Η κα Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) συμπλήρωσε ότι έχει υπάρξει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προαγωγή της Ορθοδοξίας στη Β. Κορέα, ενώ υπάρχει ΜΚΟ με την επωνυμία «Πάτμος» και ακόμη η Διεθνής της Διαφάνειας είναι ΜΚΟ.


Οργάνωση "ονειροπόλων"

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης ανέφερε πως υπάρχει «Σύλλογος Ονειροπόλων» και πρόσθεσε πως θα μπορούσε ο καθένας να βρει πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία δεν δείχνουν χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλη η συζήτηση για την αναπτυξιακή συνεργασία και τη σχέση με τις ΜΚΟ διέπεται από απόλυτη έλλειψη αξιοπιστίας και αμφισβήτησης του πολίτη. Έκανε λόγο για ασαφή ρόλο των ΜΚΟ και επίσης έλλειψη σαφούς πολιτικής για τη συνεργασία με τις ΜΚΟ, ωστόσο κατέστησε σαφές πως από τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ απορρέει η υποχρέωση της χώρας μας να διατέθει κατ' ελάχιστο το 0,051% του ΑΕΠ για αναπτυξιακή συνεργασία κάθε χρόνο.

Προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος για τις ΜΚΟ ο αρμόδιος υφυπουργός προανήγγειλε την ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου στο τέλος Απριλίου. Το νομοθέτημα θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας των χρηματοδοτήσεων, την αποτελεσματικότητα της δράσης και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι θα γίνει επανεξέταση του Μητρώου ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι ΜΚΟ - σφραγίδα και ποιες έχουν έργο, θα υπάρχει έλεγχος των έργων, θα γίνει ορισμός των σχέσεων συνεργασίας με ΜΚΟ, θα δημιουργηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης προγραμμάτων με την συμμετοχή και κοινωνικών φορέων, ακόμη και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στην υλοποίηση του προγράμματος και θα οριστούν οι τομείς των δράσεων και της θεματολογίας για την συνεργασία με τις Οργανώσεις.


Πρόταση επτά υπουργείων για τον εθελοντισμό

Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Θ. Τσέκος έκανε λόγο για διαφορετική εικόνα στον τομέα του, καθώς οι χρηματοδοτήσεις τελούν σε πλήρη έλεγχο και προανήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος Κοινωνικής Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Οπως ανέφερε, εξ άλλου, για τη θεραπεία των προβλημάτων που παρατηρούνται, υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο γραμματέας Νέας Γενιάς Ιω. Λιβανός είπε ότι τα μεγάλα ζητούμενα είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία και τα κριτήρια στον τρόπο χρηματοδότησης των ΜΚΟ. Τα προβλήματα αυτά, όμως, προσεγγίζονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων αλλαγών ώστε έχουν αμβλυνθεί αισθητά τα προβλήματα, είπε.

Ανακοίνωσε δε ότι επτά υπουργεία (Εξωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Παιδείας) θα παραδώσουν μέσω της Διϋπουργικής Επιτροπής, που έχει συσταθεί, πρόταση η οποία θα παραδοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τον Εθελοντισμό.

«Απόλυτα λανθασμένη στρατηγική», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας την κατάρτιση ξεχωριστών νομοσχεδίων από κάθε υπουργείο για το θέμα των ΜΚΟ. Συνομολόγησαν επ' αυτού ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Παπαϊωάννου - ο οποίος είπε πως τον ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός στο επίπεδο κράτους - και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης.


Να σημειωθεί ότι από το 1996 έως το 2004 τα ποσά που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ ξεπερνούν τα 68 εκατομμύρια ευρω. Μάλιστα το 2010, έτος της κρίσης, δόθηκαν 108.000 ευρώ στο «Δίκτυο για τη δημοκρατία στη νοτιοανατολική Ευρώπη».


«Η κρατική χρηματοδότηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των ΜΚΟ», απαντά με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Διεθνής Διαφάνειας Ελλάς Κώστας Μπακούρης

«Στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης ασάφεια για το τι σημαίνει Μη Κυβερνητική Οργάνωση» τονίζει η διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα Ρεβέκκα Παπαδοπούλου.

«Η χρηματοδότηση που θα πρέπει να δίνεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πρέπει να είναι ανεξάρτητη πολιτικών συμφερόντων», επιμένει με νόημα η κυρία Παπαδοπούλου.

Η ουσία είναι ότι από το 1999 και μέχρι το 2004 μοιράστηκαν απίστευτα ποσά σε απίθανες οργανώσεις όπως για παράδειγμα 8 εκατομμύρια δραχμές για την ενίσχυση ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στη Κούβα αλλά και 2 εκατομμύρια δραχμές δόθηκαν για το πρόγραμμα μεταποίησης της ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική.

Μοιράστηκαν βέβαια και μικρότερα ποσά, όπως 125 χιλιάδες δραχμές στον Νόμο και τη Φύση, 172 χιλιάδες στους Πολίτες σε Δράση, 57 χιλιάδες στη Χάρτα του Ρήγα και περίπου 18 χιλιάδες στο Ίδρυμα Αγά Χαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου