Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν τους νεκρούς τους


Οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν τους νεκρούς τους και έφτιαχναν κύπελλα από τα κρανία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.
Οι ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακάλυψαν στη νότια Αγγλία ανθρώπινα οστά ηλικίας 15.000 ετών τα οποία έφεραν σημάδια κανιβαλισμού, καθώς και κρανία τα οποία είχαν μετατραπεί σε κύπελλα.
Ο μαλακός ιστός των κρανίων...
 --που βρέθηκαν στη σπηλιά Γκόουφ στο Τσένταρ Γκορτζ της νοτιοδυτικής επαρχίας Σόμερσετ-- είχε καθαριστεί προσεκτικά, είχε κοπεί για να απομακρυνθεί η βάση και τα κόκαλα του προσώπου, ενώ είχαν λειανθεί και οι γωνίες ώστε να δημιουργηθούν κύπελλα ή γαβάθες, όπως αναφέρει η παλαιοντολόγος Σίλβια Μπέλο στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Library of Science journal PLoS ONE.

"Επρόκειτο γενικά για μία δύσκολη διαδικασία με δεδομένα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους", ανέφερε η Μπέλο σε ανακοίνωσή της.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα κύπελλα μπορεί να χρησιμοποιούνταν απλώς ως δοχεία ή για σε τελετές.

"Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν τα κύπελλα χρησιμοποιούνταν τότε, όμως πρόσφατα παραδείγματα μας δείχνουν ότι μπορεί να έβαζαν σε αυτά αίμα, κρασί ή τρόφιμα για τελετές", δήλωσε ο Κρις Στρίνγκερ, που το 1987 βρήκε ένα κρανίο-κύπελλο.

Ενα ακριβές εκμαγείο του κρανίου-κυπέλλου θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου