Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η επανάσταση του αυτονόητου...


Ότι η Standard & Poor’s θα υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ήταν γνωστό εδώ και μέρες. Το είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο ο επικεφαλής οικονομολόγος τους διεθνούς Οίκου.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι η χλιαρή αντίδραση των εγχώριων παραγόντων. Δεν κάνουν το παραμικρό για να αποτρέψουν την πορεία του Τιτανικού προς το παγόβουνο. Πάντως, όποιος είδε την συνέντευξη του Αλέκου Παπαδόπουλου στους «νέους φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά στον Σκάι, καταλαβαίνει πως σκέφτεται το πολιτικό σύστημα και για ποιόν λόγο είναι πιο πιθανό να ανατείλει ο ήλιος από την Δύση από το να γλιτώσει η Ελλάδα τη χρεοκοπία...


Η παρουσία του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου ήταν όντως εντυπωσιακή. Όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχότανε πρόταση του κ. Παπανδρέου να βοηθήσει στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, απάντησε ότι μία τέτοια πρόταση θα ήταν τιμητική για τον ίδιον, αλλά θα ήταν υποχρεωμένος να την αρνηθεί. Κι αυτό διότι πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάτι καινούργιο στον ορίζοντα. Η απάντηση κι εδώ είναι αρνητική, οπότε το επόμενο ερώτημα είναι πως θα σωθούμε τελικά από τη χρεοκοπία. Διότι, η αντιστροφή της πορείας της χώρας σημαίνει μία καθολική επανάσταση και ανατροπή των πάντων, η οποία δεν φαίνεται να είναι δυνατή στην παρούσα φάση.

Οι αποκρατικοποιήσεις, η επανασύσταση του κράτους, η διαφάνεια στο δημόσιο τομέα και στο δημόσιο βίο γενικότερα, είναι τα ζητούμενα. Ποιος θα τα κάνει; Ποιος θα κάνει σε αυτή την χώρα το αυτονόητο. Διότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μία επανάσταση του αυτονόητου.

Συζητάμε για το αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, τη στιγμή που έχουμε ήδη χρεοκοπήσει! Οι αστυνομικοί πάνε στα σημεία του... εγκλήματος με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα, αφού τα περιπολικά έχουν μείνει από ανταλλακτικά. Είναι ένα μόνο παράδειγμα. Αλλά από τα πλέον χαρακτηριστικά. Οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Κι αυτό ένα παράδειγμα είναι. Η ανεργία ανεβαίνει στα ύψη, καθώς ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Αλλά κι αυτό δεν πρέπει να είναι σημαντικό για τους πολιτικούς μας ηγέτες.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χτες ότι η υποβάθμιση από την Standard & Poor’s δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής Οικονομίας. Μάλιστα. Δηλαδή, τι άλλο θα έπρεπε να συμβεί, κύριε πρωθυπουργέ, για να μας υποβαθμίσουν οι ξένοι Οίκοι πέρα από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά; Τα είπε σωστά ο κ. Παπαδόπουλος: Έχει χρεοκοπήσει το πολιτικό σύστημα. Το διαπιστώνουμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Το «παρακάτω» δεν ξέρουμε ποιο μπορεί να είναι.

Μας λένε ψέματα. Ότι θα βγούμε αύριο μεθαύριο στις διεθνείς αγορές να δανειστούμε. Μας λένε ψέματα, ότι έχουν σχέδιο εξόδου από την κρίση, όταν την ίδια ώρα δεν μπορούν στο υπουργικό συμβούλιο να χωρίσουν δύο γαϊδάρων άχυρα. Μας λένε ψέματα διαρκώς εδώ και χρόνια. Γι αυτό η Ελλάδα έχει φτάσει στα σημερινά της αδιέξοδα.

Τα είπε καλά ο Αλέκος Παπαδόπουλος στον Σκάι. Τόσο καλά που κλείνοντας την τηλεόραση αναζητούσε κανείς λίγο αέρα. Λίγο φρέσκο αέρα. Υπάρχει;
Θανάσης Μαυρίδης Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου