Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τσουνάμι μέτρων 28,4 δις ευρώ



Μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ το β΄ εξάμηνο εφέτος και 22 δισ. ευρώ το 2012- 2015, καθώς και ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με την πλήρη "έξοδο" του Δημοσίου από εισηγμένες εταιρίες, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, αλλά και την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ και πληθώρας ακινήτων, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι να μειωθεί το...
 δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Το Πρόγραμμα πρέπει να εξειδικευθεί πλήρως το επόμενο διάστημα με τους επικεφαλής της τρόικας και να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικά για το εναπομένον διάστημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, οι παρεμβάσεις ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ. Έχουν ήδη εξειδικευθεί μέτρα 4,8 δισ. ευρώ (2,25 δισ. ευρώ από τις δαπάνες και 2,55 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων), ενώ εκκρεμούν προς οριστικοποίηση μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2012- 2015, έχουν ήδη εξειδικευθεί παρεμβάσεις ύψους 19,1 δισ. ευρώ και απομένουν να προσδιοριστούν μέτρα 3 δισ. ευρώ.

Το β΄ εξάμηνο εφέτος, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν από την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, την αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών, έως την αύξηση των ΕΦΚ στον καπνό, την επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012, τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, αλλά και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Ειδικότερα, από τη μείωση των φοροαπαλλαγών προβλέπονται έσοδα 770 εκατ. ευρώ, επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ από τους ΕΦΚ και τον ΦΠΑ και 380 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προβλέπεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στον δημόσιο τομέα και αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, από την περιστολή των δαπανών προβλέπεται η εξοικονόμηση 2,25 δισ. ευρώ. Από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, προβλέπεται η εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ (από τη μείωση των συμβασιούχων, τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης, την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και την αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 στις 40 ώρες την εβδομάδα). Από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (μείωση προμήθειας προς ΤτΕ, μείωση επιχορήγησης διανομής Τύπου, παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες) αναμένεται όφελος 140 εκατ. ευρώ. Περίπου 450 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποδώσουν οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις φορέων και η μείωση των επιχορηγήσεων.

Ακόμη, από τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών υγείας προβλέπεται εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ (ψηφιοποίηση και έλεγχος συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες).

Από τη μείωση δαπανών των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής δαπάνης, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα: Θα γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Θα εφαρμοστούν αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ,ΟΕΕ-ΟΕΚ,ΕΚΑΣ). Θα διαμορφωθεί ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας. Θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις και θα επιβληθεί ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά στη σύνταξη). Θα μειωθούν το εφάπαξ στο Δημόσιο, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις στα ταμεία που είναι ελλειμματικά.

Τα μέτρα που έρχονται

Στο φορολογικό κομμάτι το ύψος της πρόσθετης προσαρμογής μόνο για εφέτος ανέρχεται στο ποσό των 6,4 δισ. ευρώ έτσι ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ, εκ των οποίων τα 4,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αυστηροποίηση των τεκμηρίων, τη μετάταξη των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο.

Για τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ θα υπάρξει διαβούλευση, προκειμένου να συμφωνηθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και με την τρόικα το προσεχές δεκαήμερο. Πάνω από 1,180 δισ. ευρώ προβλέπεται να αποδώσει η νεοεπιβαλλόμενη εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στον δημόσιο τομέα, η αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις και η ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μαζί με τη μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο και των επικουρικών συντάξεων στα προβληματικά ταμεία. Ειδικότερα για το 2011 οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και η απόδοσή τους έχουν ως εξής:

- Εισφοροδιαφυγή και άλλα έσοδα Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης: Εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ από: Αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στον δημόσιο τομέα, αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.

- Φορολογία: 770 εκατ. ευρώ η 0,3% του ΑΕΠ: Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.

- Άλλα φορολογικά έσοδα: 1,4 δισ. ευρώ η 0,6% του ΑΕΠ: Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού, ΕΦΚ στα αναψυκτικά, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, αύξηση (έως 20%) στα τέλη κυκλοφορίας, αυθαίρετα, μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ.

- Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης: 550 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ: Μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα

- Μειώσεις λειτουργικών δαπανών: 140 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ: Μείωση προμήθειας προς ΤτΕ, μείωση επιχορήγησης διανομής Τύπου, παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες.

- Καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων: 450 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ από μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων.

- Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας: 310 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ από ψηφιοποίηση και έλεγχος συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

- Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης: 800 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ από διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μείωση εφάπαξ στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα.

- Παρεμβάσεις που απαιτείται να εξειδικευθούν: 1,6 δισ. ευρώ η 0,7% του ΑΕΠ: Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για έκτακτη εισφορά των μεγαλοϊδιοκτητών, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, την εναρμόνιση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με κίνησης και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Σεπτέμβριο. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου τη στιγμή που πέρυσι είχε αποφασιστεί αύξησή του για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18%-19%, κάτι που θα σήμαινε αύξηση των συντελεστών των βασικών ειδών καθημερινής ανάγκης και ειδικά διατροφής κατά 50%! (axiaplus.gr)


Νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνουν τα πρόσθετα μέτρα που προωθούνται φέτος στο «μέτωπο» των δαπανών. Πρέπει να επισημανθεί ότι μόνον από τις έκτακτες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα η κυβέρνηση στοχεύει σε εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ φέτος. Eιδικότερα, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και συνταξιούχοι, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται μέσα στο καλοκαίρι, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στα εξής:


- Aύξηση εισφοράς αλληλεγγύης σε κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.

- Eπιβολή νέας ειδικής εισφοράς, πέραν της εισφοράς αλληλεγγύης, για συνταξιούχους έως 60 ετών με υψηλές συντάξεις (άνω των 1.700 ευρώ) οι οποίοι δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη. Tο μέτρο αυτό αφορά σε εργαζόμενους που βγήκαν σε σύνταξη κάνοντας χρήση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

- Mείωση επικουρικών συντάξεων έως 10%. Tο μέτρο θα αφορά σε επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 300 ευρώ και θα εφαρμοστεί πιθανότατα από την 1η Σεπτεμβρίου.

- Mείωση εφάπαξ στο Δημόσιο.

- Eπιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους. Aύξηση στο 5% από 4% της εισφοράς υπέρ OAEΔ στον ιδιωτικό τομέα και αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής. Προσδοκώμενα έσοδα 380 εκατ. ευρώ.

- Eπιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για χορήγηση επιδομάτων σε OEE - OEK και EKAΣ, που σημαίνει πρακτικά «ψαλίδισμα» του αριθμού των δικαιούχων. Aναστολή μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο. Mείωση συμβασιούχων και θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Aύξηση ωρών εργασίας από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα στο Δημόσιο. Προσδοκώμενα έσοδα 550 εκατ. ευρώ.

- Kαταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων σε OTA - ταμεία - νοσοκομεία. Προσδοκώμενα έσοδα 450 εκατ. ευρώ.

- Mείωση τιμών στα φάρμακα - εισαγωγή ασφαλιστική τιμής, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Προσδοκώμενα έσοδα 310 εκατ. ευρώ. (Ημερησία)



Αποκρατικοποιήσεις- Ακίνητα

Ακόμη και την πλήρη "έξοδο" του Δημοσίου από εισηγμένες εταιρίες, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο προσδοκόνται συνολικά έσοδα 50 δις. ευρώ έως το 2015 (10- 15 δις. ευρώ από εταιρίες και υποδομές και 25- 35 δις. ευρώ από αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων).

Πρώτα στον κατάλογο (2011), για έσοδα 3,5- 5,5 δισ. ευρώ, είναι:

- ΟΤΕ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 16% (το Δημόσιο κατέχει 16%)

- Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: διάθεση με πώληση μετοχών έως 34% (το Δημόσιο κατέχει 34%)

- ΟΛΠ, ΟΛΘ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 75% (το Δημόσιο κατέχει 75%)

- ΕΥΑΘ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 40% (το Δημόσιο κατέχει 74%)

- «Ελ. Βενιζέλος» : επέκταση παραχώρησης (το Δημόσιο κατέχει 55%)

- ΟΠΑΠ: επέκταση παραχώρησης (το Δημόσιο κατέχει 34%)

- ΕΑΣ: πώληση έως 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Κρατικά λαχεία: πώληση 49%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- ΔΕΠΑ: πώληση έως 32% (το Δημόσιο κατέχει 65%)

- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: πώληση 49%- 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- ΛΑΡΚΟ: πώληση έως 55% (το Δημόσιο κατέχει 55%)

- ΟΔΙΕ: πώληση έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Καζίνο Πάρνηθας: πώληση έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 49%)

- Άδειες κινητής τηλεφωνίας: πώληση δικαιωμάτων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Ελληνικό Ι: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Ακίνητη περιουσία Ι: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)


Για το 2012 (έσοδα 4- 6 δις. ευρώ), περιλαμβάνονται:

-«Ελ Βενιζέλος»- πώληση μεριδίων έως 21% (το Δημόσιο κατέχει 55%)

- Εγνατία- πώληση μεριδίων έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- ΕΛΤΑ- πώληση έως 40% (το Δημόσιο κατέχει 90%)

- ΟΠΑΠ- πώληση έως 34% (το Δημόσιο κατέχει 34%)

- Λιμένες Ι- πώληση 43%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 77%- 100%)

- ΕΥΔΑΠ- πώληση έως 27% (το Δημόσιο κατέχει 61%)

- ΕΛΒΟ- πώληση έως 16% (το Δημόσιο κατέχει 51%)

- Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- πώληση μεριδίων έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- ΔΕΗ- πώληση έως 17% (το Δημόσιο κατέχει 51%)

- Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι Ι- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Περιφερειακά αεροδρόμια Ι- πώληση μεριδίων έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Ελληνικό ΙΙ- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Ακίνητη περιουσία Ι, ΙΙ- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Ψηφιακό φάσμα Ι- (το Δημόσιο κατέχει 100%)


Για το 2013 (έσοδα 4,5- 5,5 δις. ευρώ), περιλαμβάνονται:

- Άλλες τραπεζικές συμμετοχές- πώληση έως 100%

- ΑΤΕ- πώληση έως 25% (το Δημόσιο κατέχει 76%)

- Περιφερειακά αεροδρόμια ΙΙ- πώληση μεριδίων έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Λιμένες ΙΙ- πώληση 43%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 77%- 100%)

- Ακίνητη περιουσία ΙΙ, ΙΙΙ- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

- Ψηφιακό μέρισμα ΙΙ- το Δημόσιο κατέχει 100%

- Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%).


Σημειώνεται, ότι, παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δημοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων, με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με τα εξής περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου:

- OTE: Άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%

- ΔΕΗ: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της μέσω του χρηματιστηρίου ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή

- Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των ΕΛΤΑ μέσω του χρηματιστηρίου και εισόδου στρατηγικού επενδυτή

- ΕΥΔΑΠ: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του χρηματιστηρίου και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

- ΕΥΑΘ: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του χρηματιστηρίου και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

- ΟΛΠ και λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του χρηματιστηρίου, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών

- ΟΛΘ και κύριοι περιφερειακοί λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του χρηματιστηρίου, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.

Για τα ακίνητα, προχωρά η δημιουργία ενιαίου Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Περιουσίας, με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων, καθώς και η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και προώθησή τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, προς άμεση αξιοποίηση είναι περισσότερα από 100 ακίνητα (70 ακίνητα διαχείρισης ΚΕΔ, "Ελληνικό και ακόμη 10 ακίνητα διαχείρισης ΕΤΑ, 18 ακίνητα διαχείρισης ΓΑΙΟΣΕ και 40 κτίρια κεντρικής κυβέρνησης).
Πηγή: ΑΠE




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου