Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

«Παρενόχληση» και το φλερτ ~ Δικαίωση για την 45χρονη Βορειοελλαδίτισσα καλλονή γραμματέα


Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι για να κηρυχθεί καταχρηστική μια απόλυση δεν απαιτείται να αποδειχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Αρκεί και η απόρριψη ερωτικού ενδιαφέροντος που οδήγησε σε απόλυση λόγω εμπάθειας.

Για να ακυρωθεί η απόλυση μιας εργαζόμενης ως καταχρηστική, δεν χρειάζεται να αποδειχθεί η σεξουαλική παρενόχλησή της από στέλεχος επιχείρησης, αλλά αρκεί να εκδηλώθηκε ερωτικό «ενδιαφέρον» που όταν αποκρούστηκε προκάλεσε...
 καταγγελία της εργασιακής σχέσης λόγω εμπάθειας. Ανατρέποντας απόφαση του Εφετείου που, για να θεωρήσει καταχρηστική την απόλυση, αξίωνε να υπάρχει και σεξουαλική παρενόχληση (κάτι που δεν κατήγγειλε η απολυμένη), η Δικαιοσύνη προσφέρει ουσιαστική προστασία σε εργαζόμενη που απειλείται, επειδή δεν ενδίδει στο «ενδιαφέρον» που εκδηλώνει ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης.


Σαρανταπεντάχρονη Βορειοελλαδίτισσα καλλονή, γραμματέας σε μεγάλη επιχείρηση περίπου 25 χρόνια, άρχισε να έχει προβλήματα, όταν ήλθε στην εταιρεία νέος διευθυντής προσωπικού. Οπως αναφέρει στην αγωγή, ο εν λόγω την αντιμετώπιζε καθημερινά με υπερβολικά «φιλικό» τρόπο και άκρως κολακευτικά σχόλια για την εξωτερική της εμφάνιση.

Διαρκώς πηγαινοερχόταν στο γραφείο της με διάφορα προσχήματα για να επικοινωνεί μαζί της, χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικοί υπηρεσιακοί λόγοι. Η συνεχής παρουσία μαζί με τους κολακευτικούς χαρακτηρισμούς που ξεπερνούσαν τα όρια της ευγένειας και συναδελφικότητας, χωρίς όμως να αγγίζουν τα όρια προσβολής της προσωπικότητάς της, την έφερναν σε δύσκολη θέση και αμηχανία, προκαλώντας της μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας και ανασφάλειας. Οι ακατάπαυστες φιλοφρονήσεις την αποσπούσαν από την εργασία, την έφερναν σε θέση άμυνας, ενώ υπήρχαν ψίθυροι και σχόλια από συναδέλφους που αντιλήφθηκαν το «πρέσινγκ».

Επειτα από μερικές εβδομάδες μεγάλης ψυχολογικής πίεσης, αναγκάστηκε να πει στον διευθυντή με ευπρεπή τρόπο ότι ενδιαφέρεται μόνο για την οικογένειά της και την εργασία. Ομως από τότε -κατά την αγωγή- εκείνος άλλαξε στάση, την αντιμετώπιζε εχθρικά και προσβλητικά, δημιουργώντας αδικαιολόγητα προβλήματα σε καθημερινά ζητήματα, προφανώς επειδή απέκρουσε το «ενδιαφέρον» του. Οταν μάλιστα, λόγω οικογενειακού προβλήματος, καθυστέρησε ένα τέταρτο, ο διευθυντής την κάλεσε σε απολογία.

Επειδή η κατάσταση χειροτέρευε, η εργαζόμενη ζήτησε την προστασία του προέδρου της επιχείρησης που τη διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν συστάσεις και το πρόβλημα θα λήξει. Πράγματι οι ενοχλήσεις σταμάτησαν. Ομως λίγους μήνες αργότερα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας πέρασε σε άλλους και ο διευθυντής προσωπικού εισηγήθηκε στον γενικό διευθυντή την απόλυσή της. Η επιχείρηση την απομάκρυνε με πλήρη αποζημίωση.


Η προσφυγή στον Αρειο Πάγο ~ Ανέτρεψε την απόφαση του Εφετείου

Η γυναίκα κατέφυγε στη δικαιοσύνη θεωρώντας την απόλυση άκυρη και καταχρηστική, προϊόν εμπάθειας και εκδικητικότητας επειδή απέκρουσε το ενδιαφέρον του και προκάλεσε τις σε βάρος του συστάσεις.

Το Πρωτοδικείο τη δικαίωσε ακυρώνοντας την απόλυση, αλλά το Εφετείο δέχθηκε έφεση της επιχείρησης ότι δεν υπήρξε από εργοδοτικής πλευράς καταχρηστική συμπεριφορά, γιατί, ακόμα και αν θεωρηθούν αληθινοί οι ισχυρισμοί περί προσέγγισης με υπερβολικά «φιλικό» τρόπο, δεν προκύπτει εμφανής και δικαιολογημένη αιτία απόλυσης και ελλείπει ο ισχυρισμός για σεξουαλική παρενόχληση. Ομως ο Αρειος Πάγος ανέτρεψε ως εσφαλμένη την εφετειακή απόφαση, γιατί η ακυρότητα της απόλυσης ως καταχρηστικής μπορούσε να θεμελιωθεί σε εμπάθεια, έχθρα του στελέχους της επιχείρησης και δεν χρειαζόταν να αξιώσει το Εφετείο περισσότερα στοιχεία, όπως να υπάρχει και σεξουαλική παρενόχληση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου