Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Με ανεξίτηλο σπρέι στη μάχη για το παρεμπόριο ~ Επιτέλους να καθαρίσουν και τα πεζοδρόμια από τους σεντονάτους


Η άμεση καταστροφή των κατασχεμένων προϊόντων θα είναι το «όπλο» του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στη μάχη κατά του παρεμπορίου, που θα στηριχτεί σε νέα ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Το σχέδιο της τροπολογίας για την πάταξη του παρεμπορίου παρουσίασαν χτες ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ανακοινώνοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση επιβάλλει άμεση και επιτόπου καταστροφή των προϊόντων του υπαίθριου παρεμπορίου. Η καταστροφή θα γίνεται...
 είτε με ρίψη εντός απορριμματοφόρων είτε με ανεξίτηλο σπρέι, είτε με άλλο «άμεσο και πρόσφορο τρόπο». Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ρόβλιας, επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες καταστροφής των προϊόντων παρεμπορίου που κατάσχονται σε αποθηκευτικούς χώρους.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια το παρεμπόριο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για το νόμιμο εμπόριο, σε βασική αιτία υποβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και σε παράγοντα παραβατικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνδέεται σχεδόν πάντα και με άλλες παραβατικές συμπεριφορές και αξιόποινες πράξεις, όπως για παράδειγμα με το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση, την αδήλωτη εργασία, τη μικροεγκληματικότητα του δρόμου κ.λπ. Ταυτόχρονα, πλήττει σοβαρά την εθνική οικονομία, καθώς στερεί πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία», απόψεις που χρόνια τώρα διατύπωναν εντόνως οι εκπρόσωποι της αγοράς, ζητώντας άμεσα μέτρα και δείχνοντας πρακτικές που ήδη εφαρμόζονταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση αλλάζει το πλαίσιο που διέπει την κατάσχεση και καταστροφή των παράνομων προϊόντων, με στόχο την ουσιαστική απλοποίηση και επιτάχυνση των συγκεκριμένων διαδικασιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιτόπια καταστροφή των προϊόντων του υπαιθρίου εμπορίου που κατάσχονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Οπως είπε ο κ. Ρόβλιας, η επιτόπια καταστροφή θα γίνεται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, όπως για παράδειγμα με τη ρίψη εντός απορριμματοφόρου ή με την καταστροφή της οικονομικής τους αξίας με ανεξίτηλο σπρέι.

Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου, καθώς τους δίνονται -όσον αφορά το παρεμπόριο- οι ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συνδρομής της ΕΛΑΣ, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.

Παράλληλα, απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία καταγραφής και εν συνεχεία καταστροφής των προϊόντων παρεμπορίου που κατάσχονται σε αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους ρητά πλέον περιλαμβάνονται και τα αυτοκινούμενα μέσα.

Η ΕΣΕΕ -όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της- στηρίζει τα μέτρα πάταξης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου που ανακοινώθηκαν και αναμένει μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπενθυμίζει δε πως εδώ και χρόνια ζητά την «απελευθέρωση» του νόμιμου εμπορίου από την «ομηρεία» του παρεμπορίου, που συνιστά «μία ακατάσχετη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και αγορά, αφού τα περισσότερα έσοδά του δεν παραμένουν εντός της χώρας». Σύμφωνα με Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της ΕΕ», το 2009 η Ελλάδα δέσμευσε 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ.

Κατά την ΕΣΕΕ, για την πάταξη του παρεμπορίου πρέπει να υπάρξουν τρεις ταυτόχρονες ενέργειες:

• Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας.
• Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, τους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.
• Απλοποίηση των διαδικασιών και της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και χρήση ανεξίτηλου χρώματος από τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛΑΣ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου