Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Τρόικα συζητά με την ΝΔ το οικονομικό της πρόγραμμα ~ Τι είχε προτείνει ο Α. Σαμαράς




Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει σήμερα στα γραφεία της ΝΔ το οικονομικό επιτελείο του κόμματος για να συζητήσουν τα μέτρα που έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετικό αίτημα της τρόικας καθώς ζήτησαν να υπάρξει συζήτηση για την κοστολόγηση του πακέτου των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:


Στη ΝΔ εκτιμούν πως «η κίνηση αυτή αποδεικνύει τη σοβαρότητα των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά οι οποίες αν υλοποιηθούν, όπως έχει τονίσει, στο σύνολό τους, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μια ώρα πιο γρήγορα από την κρίση».


Τι είχε προτείνει ο Α. Σαμαράς

Μείωση φορολογικών συντελεστών πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο Σαμαράς ξεκίνησε με την ιδέα ότι χρειάζεται ένα «σοκ» για να επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία..

Τι είχε προτείνει:

- Μείωση του συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις στο 15% για όλες τις εταιρίες

-Μείωση ανωτατου φορολογικού συντελεστή από το 45 στο 40% και σε τρία χρόνια στο 30%

- Μεωση ΦΠΑ από το 23 στο 19%, από το 13 στο 9% και στο 4,5% για τον τουριστικό κλάδιο

-Αφαιρεση του ειδικου φόρου στα καύσιμα

- Μέιωση εργοδοτικων εισφορών κατά 25%

- Αποκαταστάση των συντάξεων μέχρι 800 ευρώ

- Κατάργηση πόθεν έσχες για όλες τις κατοικιες για τρια χρόνια

- Νομιμοποιηση των αυθαιρέτων με βάση αεροφωτογραφίες και "δια ροπάλου" στη συνέχεια τιμωρία της αυθαιρέτου δόμησης

- Σε τρία χρόνια, λόγω των εξελίξεων, η μείωση του ελλείμματος στο 1%

-Κατάργηση φορολογικών ποινών για ένα χρόνο για τη δήλωση κρυφών εσόδων ή για την επιστροφή χρημάτων στην Ελλάδα. Εξαιρούνται το ξέπλυμα μαύρου χρηματος και το Πόθεν Εσχες των πολιτικών.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο κ. Σαμαράς πρότεινε επίσης:

-Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν το 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν από το Δημόσιο για την λειτουργία της οικονομίας. Από τα 30 δισ. που θα δοθούν στις τράπεζες το επόμενο διάστημα να γίνει ειδικός λογαριασμός για τη στήριξη εξωστρεφών κυρίως επιχειρήσεων. Διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ για την παράταση των εκτάκτων μέτρων στήριξης των ελληνικών τραπεζών.

-Επιδότηση επιτοκίου για αγορά πρώτης κατοικίας ώστε να λειτουργήσει η οικοδομή αλλά και αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ. Να σταματήσει η συνεχή μείωση των δημόσιων επενδύσεων. Να γίνουν μεγάλα προγράμματα παραθεριστικής κατοικίας τα οποία θα φέρουν επιπλέον έσοδα.

-Περικοπές δημόσιας σπατάλης. Αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων με ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και ηλεκτρονική στιγμιογράφηση. Πλαφόν στο τζίρο που μπορεί να κάνει το κάθε φαρμακείο.

-Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Μετά 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις. Θεσμός εργατικής «εφεδρείας» σε οργανισμούς ώστε να μην γίνουν απολύσεις.

Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε υιοθέτηση απλού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με ένα φορολογικό νόμο σε 50 σελίδες, κάτι που θα αποτελέσει επανάσταση.

Παράλληλα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε την κατάργηση του πόθεν έσχες για όλες τις κατοικίες για τρία χρόνια, ενώ σύστησε και το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών ώστε να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος.

Ο κ. Σαμαράς έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα «μέτρα επανεκκίνησης» που προτείνει δεν έχουν μόνο ταμειακό κόστος, αλλά φέρνουν και έσοδα.

«Τα βήματα επανεκκίνησης», πρόσθεσε, «πρέπει να γίνουν όλα μαζί, και όχι αποσπασματικά ώστε η ανάκαμψη να μην είναι ένα βραχύβιο πυροτέχνημα». «Απαιτείται επανεκκίνηση της Ελλάδας. Επανεκκίνηση σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημιουργικό σοκ. Χρειάζεται πρόταση ρεαλιστική, κοστολογημένη. Το Λουξεμβούργο αποκάλυψε τους μύχιους φόβους μας ότι από ισότιμοι εταίροι περιοριζόμαστε σε δανειολήπτες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το τετράμηνο του τρέχοντος έτους τόνισε ότι στα δημόσια έσοδα να έχει επιπρόσθετα έσοδα 8,5% είχε μείωση εσόδων 9,2%, ενώ το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 14% παρά τις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού.

Νομιμοποίηση και όχι τακτοποίηση των αυθαιρέτων ζήτησε ο Α. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό - επιπλέον, μίλησε για κατάργηση του πόθεν έσχες στην αγορά όχι μόνο πρώτης αλλά και οποιασδήποτε κατοικίας, για τρία χρόνια, ώστε να πάρει μπρος η αγορά κατοικίας. Επιπλέον, ανακοίνωσε την ανάγκη για επιδότηση αγοράς πρώτης κατοικίας της τάξης του 2,00% αναφέροντας πως η οικοδομή αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις πια εκεί που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ ο λαός ζητάει ένα συμβόλαιο αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας» σημείωσε.

Πρώτα πρέπει να πληρώσει το κράτος όσα χρωστά και μετά πρέπει να κάνει τον 'έξυπνο' είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας επαναφορά των επιδομάτων για τους πολύτεκνους και αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων. Το έλλειμμα με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως θα μειωθεί από την πρώτη κιόλας χρονιά κατά 2,00% παρά το γεγονός πως η οικονομία θα πετύχει επανεκίνηση.

Ακόμη και αυτοί που μας επέκριναν, ομολογούν ότι είχαμε δίκιο που δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά το Economist που ενώ «αρχικά μας αποδοκίμασε, σήμερα ομολογεί ότι το μνημόνιο μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε».

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε κανέναν ξένο να μας φέρνει ως αρνητικό παράδειγμα», παρατήρησε και κάλεσε όλους «να κατεδαφίσουμε τα φαντάσματα του λαϊκισμού, του κρατισμού της φαυλότητας, της μισαλλοδοξίας και της ευκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων».

Επίσης πρότεινε «Πόθεν Έσχες» για όσους διατέλεσαν υπουργοί από το 1974.

«Χρειαζόμαστε εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και τον απόδημο ελληνισμό» πρόσθεσε. Ο κ. Σαμαράς είπε πως θα πρέπει ακόμη να δοθεί έμβαση στον τουρισμό και τη ναυτιλία, γι' αυτό, όπως επεσήμανε, θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των αρομοδιοτήτων των συγκεκριμένων υπουργείων και θα τα φέρει «δίπλα στον πρωθυπουργό».

«Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, όμως δεν πρέπει να προχωρούμε σε μαζικές πωλήσεις. Πρέπει να ξέρουμε τι πουλάμε και σε τι τιμή πουλάμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ο κ. Σαμαράς τόνισε πως οι μορφές αξιοποίησης της είναι παλιές και πολλές, ενώ επεσήμανε «αξιοποιώ την ακίνητη περιουσία του δημοσίου σημαίνει πείθω κάποιους να επενδύσουν».

Για τη ΔΕΗ, τόνισε πως όπως σχεδιάζεται η πώληση του 17% παραπέμπει σε «ταμειακό πανικό».

Συνεχίζοντας στα οικονομικά είπε ότι «είναι παραλυτικό και επικίνδυνο το χρέος» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ενοχοποιεί τον εαυτό της». Έκανε αναδρομή στα γεγονότα προκειμένου να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση προετοίμασε την προσφυγή στο ΔΝΤ και δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου.

Σύμφωνα με την Ν.Δ οι στόχοι του «Ζαππείου ΙΙ» είναι:

Να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει.

Να ζωντανέψουμε την επιχειρηματικότητα.

Να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που προκάλεσε η αποτυχημένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αυτοπεποίθηση στη νέα γενιά.

Να δώσουμε και πάλι την χαμένη αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας. Το παιδί του Μανώλη Καντάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι της οικονομίας προηγείται η κατάσταση ασφάλειας του πολίτη.
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου