Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ιδού ο φράχτης στον Έβρο (στα χαρτιά) και η μετακύλιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών ~ Υπαναχωρεί το υπουργείο για τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών



Τη δηµιουργία πέντε κέντρων κράτησης παράνοµων µεταναστών αποφάσισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Παπουτσής, στην τελική ευθεία µπαίνει και το θέµα της κατασκευής του φράχτη των 12,5 χιλιοµέτρων στον Εβρο.

«Οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. όταν τους ρώτησα πόσος χρόνος χρειάζεται για να “καθαρίσει” το Κέντρο της Αθήνας, µου απάντησαν από 6 ώρες µέχρι 3 ηµέρες. Η προϋπόθεση όµως, όπως µου εξήγησαν, ήταν να υπάρχουν χώροι κράτησης για όσους συλλαµβάνονται. Αλλιώς το ερώτηµα είναι: τους πιάνουµε, αλλά πού τους πάµε;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής. Τα πρώτα πέντε κέντρα κράτησης είναι στρατόπεδα που δεν χρησιµοποιούνται πλέον από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας και παραχωρήθηκαν προκειµένου να δηµιουργηθούν οι απαραίτητοι χώροι κράτησης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ένα κέντρο θα βρίσκεται στην Εύβοια, προκειµένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που θα προκύπτουν από τις επιχειρήσεις - σκούπα στο Λεκανοπέδιο. ∆ύο χώροι κράτησης θα δηµιουργηθούν στη Θράκη, ένας στην Ανατολική Μακεδονία και ένας σε νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Θα έχουν χωρητικότητα από 400 έως 700 άτοµα και για τη µετασκευή τους θα χρησιµοποιηθούν λυόµενα σπίτια και – όπου υπάρχουν – σταθερές κτιριακές κατασκευές. Θα περικλείονται από διπλή σειρά ατσάλινου συρµατοπλέγµατος και η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει την ευθύνη της εξωτερικής φύλαξής τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα κέντρα υποδοχής, να µην αντιδράσουν. «Πρέπει όλοι να αναλογιστούν το εθνικό συµφέρον», τόνισε ο Χρ. Παπουτσής. Για τις αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τα κέντρα φιλοξενίας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Παράλληλα έκανε έκκληση στους κατοίκους να μη δυναμιτίσουν την προσπάθεια για τη λύση του μεταναστευτικού.


(Σημείωση:Δηλαδή πάρτε καθρεπτάκια ιθαγενείς κι αν ζήσετε, χαρείτε τα).

Tα πράγματα είναι υπερβολικά απλά. Τους βάζεις σε καράβια και τρένα και τους κατανέμεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.





ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΡΩΝ

Το κόστος για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ και ήδη η κυβέρνηση ζήτησε το κόστος του να καλυφθεί από το ταµείο εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Επίσης, εντός των εποµένων 24ώρων αναµένεται απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας για την αύξηση του πλαφόν στον προϋπολογισµό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο φράχτης θα κατασκευαστεί σε µικρό «χαράκωµα» που θα δηµιουργηθεί κατά µήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, θα είναι µεταλλικός και η βάση του θα είναι από µπετόν. Θα έχει ύψος περίπου 2,5 µέτρων στην πλευρά που είναι προς την Τουρκία και τριών στην πλευρά προς την Ελλάδα. Ανάµεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν ρολά συρµατοπλεγµάτων για να εµποδίζεται η υπέρβασή του.











«Ζούµε καθηµερινά σε συνθήκες ανασφάλειας»

ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που βιώνουν καθηµερινά περιέγραψαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Αθήνας στη χθεσινή συνεδρίαση του∆ηµοτικού Συµβουλίου για τα προβλήµατα του Κέντρου. Κοινή πεποίθηση, ωστόσο, υπήρξε πως δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι µετανάστες για την εγκληµατικότητα στην Αθήνα, παρ’ ότι αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν να υπάρξει διασπορά τους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η εκπρόσωπος κατοίκων τηςπεριοχής του Αγίου Παντελεήµονα. «Αν έρθουν στο σπίτι µας κατσαρίδες, κάνουµε απεντόµωση» είπε αναφερόµενη στους µετανάστες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση µελών του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. Τον προβληµατισµό του για «το πού πάνε οι πληθυσµοί αυτοί που αποµακρύνουµε από την Οµόνοια» εξέφρασε ο δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης.













































 
«Ξερονήσι είναι τώρα το ιστορικό Κέντρο»

ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ραδιοφωνικές δηλώσεις του ∆ιονύση Σαββόπουλου (φωτογραφία), ο οποίος µιλώντας σε εκποµπή µε θέµα τη βία είπε ότι οι λαθροµετανάστες πρέπει να µεταφερθούν σε αραιοκατοικηµένα νησιά, δίνοντας την εντύπωση ότι µιλούσε για ξερονήσια.

Μιλώντας αργότερα στα «ΝΕΑ», ο γνωστός µουσικοσυνθέτης ανέφερε πως εννοούσε ότι οι µετανάστες πρέπει «να πάνε σε µέρη µισοεγκαταλελειµµένα για να ταζωντανέψουν µε τη βοήθεια της Ελλάδας και του ΟΗΕ,διότι µόνοι µας δεν µπορούµε, ώσπου ναδεήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να φτιάξει µια πολιτική για τους µετανάστες. Αλλά ώς τότε δεν µπορούµε να αφήσουµε το ιστορικό Κέντρο να γίνει ανθρώπινη χωµατερή».

Ο κ. Σαββόπουλος σηµείωσε ότι το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας «δεν είναι µόνονδικό µας, είναι όλης τηςΕυρώπης ιστορικόΚέντρο. Εδώ γεννήθηκε η ∆ηµοκρατία, το θέατρο, η φιλοσοφία και η ίδια η Ευρώπη» και κατέληξε: «∆εν είπα ξερονήσια. Ξερονήσι είναι τώρα το ιστορικό Κέντρο. Σε γκέτο ζει αυτός ο δυστυχισµένος κόσµος. Πιθανόν υπάρχουν άλλες καλύτερεςιδέες. Θα µε ενδιέφερενα τις ακούσω. Τοβέβαιο είναι ότι δεν µπορούµε ναπεριοριζόµαστε µόνον σε καταγγελίες».



Το σχέδιο αστυνόµευσης του Κέντρου

Εγκληματικές συμμορίες, παράνομοι αλλοδαποί, παραεμπόριο, πορνεία και καταυλισμοί Ρομά που δημιουργούν «άβατο» για τους υπόλοιπους πολίτες, βρίσκονται στο επίκεντρο των αστυνομικών σχεδίων για την αλλαγή της εικόνας του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες για το θέμα ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν επιλεγεί πέντε κτιριακές εγκαταστάσεις στον Εβρο και σε άλλες περιοχές της χώρας που θα μετατραπούν σε χώρους υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών.


Λόγω μη ύπαρξης σε αυτή τη φάση κέντρων κράτησης μεταναστών, ο υπ.Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο θέμα του εθελούσιου επαναπατρισμού, τονίζοντας ότι, εκτός από το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, θα χρηματοδοτηθούν για τα πρώτα τους έξοδα, ενώ δεν θα καταγράφονται στη λίστα των ανεπιθύμητων. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει, επειδή οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες δεν βρίσκουν πλέον δουλειά στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επιγραμματικά, μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε χτες ο υπουργός για να αλλάξει η εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι και τα εξής:

Καθημερινές περιπολίες από τις ομάδες ΔΕΛΤΑ και «Ζ».
Περιπολίες από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.
Καθημερινές περιπολίες αστυνομικών και ειδικών φρουρών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Παρουσία των ομάδων πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας σε επιλεγμένες περιοχές.
Αστυνομικές επιχειρήσεις στον Βοτανικό και τον Ασπρόπυργο, όπου υπάρχουν καταυλισμοί Ρομ, λόγω των προβλημάτων εγκληματικότητας στις περιοχές όπου ζουν.
Συγκρότηση μεικτών συνεργείων ελέγχου για εντοπισμό αποθηκών με προϊόντα παραεμπορίου.
Καταπολέμηση παραεμπορίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει προ ημερών στη ΓΑΔΑ, για υπηρεσίες που μπορεί να διαλυθούν και να ξαναστηθούν από την αρχή, ο κ. Παπουτσής διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε συγκεκριμένη υπηρεσία και τόνισε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλάζοντας το νόημα των δηλώσεών του.
ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ



Εδώ και περίπου δέκα ημέρες καθημερινά γίνονται έλεγχοι στο κέντρο από την ΕΛΛΑΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου