Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch κατά τρεις βαθμίδες σε Β+



Σε B+ από BB+ υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Ελλάδας η Fitch Ratings, ενώ διατήρησε σε ΄B΄ τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.

Η Fitch ανακοίνωσε παράλληλα ότι...
 έχει θέσει και τις τρεις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative - RWN). Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε παράλληλα την αξιολόγηση ΄AAA΄ στο Country Ceiling η οποία ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Η υποβάθμιση αντανακλά την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος της ριζοσπαστικής δημοσιονομικής και δομικής μεταρρύθμισης για την εξασφάλιση της φερεγγυότητας και των θεμελίων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η κίνδυνος για την εφαρμογή και ο πολιτικός κίνδυνος έχουν αυξηθεί καθώς απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ λόγω της μη επίτευξης του στόχου για τα φορολογικά έσοδα και του υψηλότερου ελλείμματος το 2010.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αυξήσει τον κίνδυνο καθυστέρησης της χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ λόγω των πολιτικών και τεχνικών εμποδίων στην εφαρμογή του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Fitch περιμένει ορισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και συνεχίζει να πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πιστή στο πρόγραμμα και στην τήρηση των υποχρεώσεων της.

Η αξιολόγηση ΄B+΄ ενσωματώνει τις προσδοκίες της Fitch ότι η Ελλάδα θα δεχτεί νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα υποβληθούν σε ΄ήπια αναδιάρθρωση΄ ή ΄αναδιάταξη΄ (reprofiling) κάτι που όπως σημειώνει, θα προκαλούσε ΄πιστωτικό γεγονός΄ και αξιολόγηση αθέτησης (default) από την Fitch.
Πηγή:www.capital.gr





Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην υποβάθμιση της Fitch

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την υποβάθμιση της Fitch.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση υποβάθμισης «παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου