Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Πρωταγωνιστές - Νεκροί Marfin ~ Δείτε όλη την εκπομπή


Πρωταγωνιστές: 5 Μαΐου 2010, μία μεγάλη διαδήλωση, 2 μολότοφ, 3 νεκροί. Ποιοί; Γιατί;

Λίγο πριν την θλιβερή επέτειο για τη δολοφονία των εργαζομένων στην Μαρφίν, ο Σταύρος Θεοδωράκης μας ξαναθυμίζει στο Mega τα γεγονότα της ημέρας εκείνης και ότι ακόμη δεν τιμωρήθηκε κανείς.

Μεταξύ άλλων μιλά κι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που ηγείτο του μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το οποίο βρισκόταν μπροστά στην τράπεζα την ώρα που ξεκίνησε ο εμπρησμός.

Οι «Πρωταγωνιστές» «επιστρέφουν» στις μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις της 5ης Μάη του 2010 που διακόπηκαν με τον θάνατο...
της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσακάλη και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθώντας να δώσει απάντηση σε δύο ερωτήματα - ποιοι το έκαναν και ποιοι ήταν, ως προσωπικότητες, αυτοί που χάθηκαν - συνομίλησε με διαδηλωτές και άλλα πρόσωπα που βρέθηκαν εκείνο το μεσημέρι έξω από την τράπεζα στη Σταδίου καθώς και με συγγενείς των θυμάτων.


Στην εκπομπή μιλούν:

- Ο Χρήστος Καραπαναγιώτης, σύζυγος της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και η Σίσσυ Παπαθανασοπούλου, αδελφή της Αγγελικής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε με πολλούς ανθρώπους στην Αθήνα και την Πάτρα σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης της προσωπικότητας της Αγγελικής που για κάποιους φίλους της είχε το προσωνύμιο «η χαμογελαστή».

- Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Κάιν των Εξαρχείων, που υπογράφει πια ως «μεμονωμένο άτομο από το αναρχικό κίνημα». Ο Κάιν εξηγεί γιατί ο ίδιος όπως και άλλοι αναρχικοί θεωρούν τα τρία άτομα που χάθηκαν της Σταδίου, αδέλφια τους. Η εκπομπή παράλληλα θα παρουσιάσει συνοπτικά τις θέσεις για «τα γεγονότα της 5ης Μαΐου» των περισσοτέρων αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομάδων της χώρας.

- Ο δημοσιογράφος Γιάννης Κορωναίος, αυτόπτης μάρτυρας του εμπρησμού, ο οποίος και περιγράφει ποιοι «χτύπησαν» την τράπεζα και πώς ξεπήδησαν μέσα από την πορεία.

- Ο Βασίλης Χατζηιακώβου, διευθυντής του «Ιανού», που εξηγεί ποιοι επιτέθηκαν με μολότοφ στο βιβλιοπωλείο και τι του είπαν.


Στους «Πρωταγωνιστές» επίσης μιλούν:

- Ο Χρήστος Τριανταφυλλίδης που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε κατάστημα που είναι ακριβώς δίπλα από την τράπεζα.

- Οι τραυματιοφορείς Βασιλική Κονταξή και Χρήστος Γκιουλέκας που στάλθηκαν πρώτοι από το ΕΚΑΒ στη «φωτιά της Σταδίου».

-  Ο Πέτρος Κωνσταντίνου που ηγείτο του μπλοκ της ακροαριστερής οργάνωσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πορεία διαμαρτυρίας και τη στιγμή της επίθεσης με τις μολότοφ βρισκόταν στη Σταδίου.

- Ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου που οι εικόνες του από εκείνη την ημέρα έκαναν τον γύρο του κόσμου.

- Ο Βασίλης Κουφόπουλος, δημοσιογράφος του ραδιοφώνου του Σκάι που ήταν παρών στον απεγκλωβισμό τον υπολοίπων εργαζομένων της τράπεζας από την Πυροσβεστική.

- Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, που βρισκόταν έξω από τον «Ιανό», ανάμεσα στους διαδηλωτές.

- Ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος που επίσης φωτογράφιζε τα όσα συνέβησαν εκείνο το μεσημέρι στη Σταδίου.
 
 
 
 
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ω,τι σύμπτωση!! Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που ηγείτο του μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το οποίο βρισκόταν μπροστά στην τράπεζα την ώρα που ξεκίνησε ο εμπρησμός.Τύχη βουνό που λέμε.....Φαντάζομαι δεν έχει ιδέα για το ποιοι ήταν οι εμπρηστές.....

kyriakosvita είπε...

Και είναι ....έξω ! ! !

Ανώνυμος είπε...

'Ολες αυτού του τύπου οι εκπομπές επικεντρώνονται στο συναίσθημα, τα κοντινά γεγονότα και στα γενικά υπονοούμενα. Δεν αναλύουν με τίποτα βήμα βήμα τα γενικά γεγονότα και το αποτέλεσμα που επετεύχθη και τότε και σήμερα. Είναι γεγονός οτι οι νεκροί συντέλεσαν στη διάλυση της διαδήλωσης. Δεν έχει σημασία ποιός φαίνεται οτι χρησιμοποιεί βία αλλά ποιός ωφελείται από τη βία. Αυτός τη χρησιμοποιεί με οποιαδήποτε αμφίεση ταμπέλα ή στολή. Γιατί δε συλλαμβάνονται οι ένοχοι; Ποιός σταμάτησε την προανάκριση; Τι ακριβώς ρώτησε ο προανακριτής και ποιόν; Ποιός ελέγχει τον προανακριτή; Ονομαστικά θέλουμε. Ποιές καμερες κατέγραφαν; Ποιός έλεγξε το υλικό των καμερών; που φυλάσσονται τα στοιχεία; αυτά ακριβώς έπρεπε να συζητώνται. Είναι φανερό οτι αν συλληφθούν δεν θα δεχθεί κανείς άλλος να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Η εξουσία θα ειναι ευάλωτη λόγω της τιμιότητά της; Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

Δημοσίευση σχολίου