Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Κίτρινη κάρτα στα Σκόπια από Βρυξέλλες για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου


Η Βαρντάρσκα θα κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας εάν δεν σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και συνεχίσει τις «προκλητικές κινήσεις» απέναντι στην Ελλάδα, προειδοποίησε χθες ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Štefan Füle.

Ο Επίτροπος έδωσε συνέντευξη στο σκοπιανό κανάλι Α1, ένα από τα λίγα κανάλια που ασκούν κριτική και το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να «αποσιωπήσει».

Ο Füle ερωτήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης Gruevski να εγκαταστήσει το άγαλμα του «πολεμιστή στο άλογο» που "μοιάζει" με τον Μέγα Αλέξανδρο στο κέντρο των Σκοπίων, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα. Το σαββατοκύριακο τελικά, το άγαλμα ύψους 12 μέτρων εγκαταστάθηκε...

Ο Επίτροπος τόνισε ότι όχι μόνο στις διμερείς υποθέσεις, αλλά επίσης στη φυσιολογική ζωή ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει να κάνει πράγματα που εκλαμβάνονται από τον γείτονα ως πρόκληση.

«Σοβαρά, εάν έχεις ένα γείτονα, και δεν μιλώ για τα δύο κράτη τώρα, και υπάρχει ένα θέμα μεταξύ σας, ανεξάρτητα από τη φύση του θέματος, και προσπαθείς ειλικρινά να επιλύσεις, υποθέτω θα αποφύγεις να κάνεις κάτι που ίσως εκληφθεί ως πρόκληση από τον γείτονα. Αυτή είναι η απλή λογική. Περίμενα από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αποφύγει τέτοια πράγματα που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την άλλη πλευρά ως πρόκληση», είπε ο Επίτροπος.

Είπε επίσης ότι δεν είναι «πραγματικά» ικανοποιημένος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΒαρντάρσκας. Πρόσθεσε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση από τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου, η Επιτροπή θα μπορούσε να αξιολογήσει εκ νέου τις συστάσεις περί έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2005.

«Εάν είμαι ικανοποιημένος από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων; Όχι. Εφόσον η κυβέρνηση σχηματίζεται, εάν δούμε ξεκάθαρα βήματα ανανέωσης του ρυθμού μεταρρυθμίσεων στη χώρα σας, δε βλέπω κάποιο λόγο να αλλάξουμε τη σύστασή μας. Ωστόσο εάν δούμε ότι αντί για πρόοδο έχετε οπισθοδρόμηση, εάν έχουμε την αίσθηση ότι αντί για μπροστά πηγαίνετε πίσω, πιθανώς θα επαναξιολογήσουμε την σύστασή μας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε.


Υποβάθμιση

Η ιδέα της υποβάθμισης μια χώρας που βρίσκεται στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ δεν έχει προηγούμενο, ωστόσο η ΠΓΔΒαρντάρσκας φαίνεται να είναι ιδιάζουσα περίπτωση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παρά το γεγονός ότι έχει αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, εδώ και 6μιση χρόνια δεν μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία με την Ελλάδα.

Τα 12 νέα μέλη της ΕΕ από το 2004-2007 κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε λιγότερο από 6 χρόνια.

Παρά την αμφιλεγόμενη φύση της συνέντευξης, τα κύρια ΜΜΕ της ΠΓΔΒ, την αγνόησαν. Ερωτηθείσα από την EurActiv να σχολιάσει, η ανταποκρίτρια του καναλιού Α1 στις Βρυξέλλες Tanja Milevska, είπε ότι η κυβέρνηση, που ελέγχει το πεδίο των ΜΜΕ, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι τα κρίσιμα μηνύματα δεν φτάνουν στο ευρύ κοινό. (skai.gr)Διαδρομή στις «ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Τέσσερις δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, με πλούσια ιστορική κληρονομιά και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσελκύσουν τουρίστες, έλληνες και ξένους, σε μια διαδρομή που θα ονομάζεται «Οι ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου».


Οι δήμοι Νάουσας, Βέροιας, Πέλλας και Δίον - Ολύμπου, που σχηματίζουν ένα «τόξο» περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά των τόπων τους και σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές να «μαγνητίσουν» όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.

Με τη σκέψη αυτή και με πρωτοβουλία του δήμου Νάουσας θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου στη Σχολή Αριστοτέλους μια ενδοπεριφερειακή - δημοτική συνεργασία. Εκτός από τους τέσσερις δημάρχους στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και τουριστικοί πράκτορες.

«Είμαστε τέσσερις δήμοι με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ιστορικά, αγροτικά, κοινωνικά. Ο κάθε ένας μόνος του δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα ιστορικά του στοιχεία. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και να δημιουργήσουμε ένα πακέτο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπατζός.

Την πρωτοβουλία αυτή θα ανακοινώσει ο κ.Καραμπατζός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το βράδυ με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη λειτουργία του «Καλλικράτη». Ο δήμαρχος Νάουσας θα ενημερώσει επίσης για τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή καθώς και την οικονομική κατάσταση του δήμου. (agelioforos.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου