Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων... ~ «Οπισθεν ολοταχώς» για το μέτρο με τα μπόνους στις αποδείξεις ~ Τέλος μπαίνει το 2012 στις επιστροφές φόρου από τη συγκέντρωση αποδείξεων


Σε "παρεξήγηση από τη νομοτεχνική διατύπωση" που "θα αρθεί", απέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη ρύθμιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που προβλέπει ότι όσοι φορολογούμενοι πήραν φέτος επιστροφή φόρου, λόγω των αποδείξεων, μεγαλύτερη από 300 ευρώ, θα κληθούν να την επιστρέψουν στην εφορία.

"Αυτό δεν θα γίνει", "δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους" μέτρο, δήλωσε ο...
 κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ και κάνοντας γνωστό ότι η αλλαγή στον τρόπο επιστροφής φόρου, μέσω αποδείξεων, θα εφαρμοστεί "από του χρόνου".

Νωρίτερα είχε εκφράσει τη διαφωνία του με το μέτρο ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγκα", στον οποίο επίσης είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, χαρακτήρισε "σκληρά" και "άδικα" τα μέτρα που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο. "Οι αριθμοί δεν μπορούσαν να κλείσουν διαφορετικά", είπε, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα "δεν είναι ισορροπημένα" στη σχέση ανάμεσα στη μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας, όπως επέμενε η τρόικα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδας θα προωθηθούν τάχιστα και κατά προτεραιότητα τα μέτρα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

"Πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι του χρέους για να πιάσουν τόπο τα μέτρα", είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι με το κλείσιμο του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, η χώρα μπορεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι της Τρίτης θα έχει "κρίσιμο τηλεφωνικό ραντεβού" με την Ελβετή ομόλογό του για να συζητήσουν το θέμα της φορολόγησης χρημάτων που έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό.

Δήλωσε, τέλος, αισιόδοξος για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τους βουλευτές Αλέκο Αθανασιάδη και Θωμά Ρομπόπουλο, που έχουν εκδηλώσει πρόθεση καταψήφισης, καθώς και "με όποιον άλλο βουλευτή χρειαστεί', όπως είπε για να τους πείσει για την αναγκαιότητα έγκρισης τόσο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, όσο και του εφαρμοστικού νόμου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αποδείξεις: Κόβεται το μπόνους της επιστροφής φόρου

Τέλος μπαίνει το 2012 στις επιστροφές φόρου από τη συγκέντρωση αποδείξεων.


Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε πίσω και να διατήρησε για εφέτος και για τις δηλώσεις που υποβάλλονται το ισχύον καθεστώς επιστροφών , αλλά του χρόνου το σύστημα αλλάζει.

Έτσι για τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν εφέτος οι φορολογούμενοι για να τις συμπεριλάβουν στις δηλώσεις που θα συμπληρώσουν την επόμενη Άνοιξη δεν θα υπάρχει το δέλεαρ της επιστροφής φόρου.


Η συλλογή αποδείξεων θα είναι απαραίτητη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.

Αν το ποσό των αποδείξεων υπολείπεται του πιο πάνω ποσού τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Δηλαδή για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται πλέον αποδείξεις 500 ευρώ , για εισόδημα 4.000 ευρώ αποδείξεις 1.000 ευρώ και για εισόδημα 10.000 ευρώ αποδείξεις 2.500 ευρώ.   (Ημερησία)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου