Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη ~ Πεζοδρομείται η Αγίας Σοφίας


Στην πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας θα προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου η αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Ανδρέα Κουράκη, θα πεζοδρομηθεί το τμήμα της Αγίας Σοφίας από τη συμβολή της με την οδό Μακένζυ Κινγκ (πλατεία Αγίας Σοφίας) μέχρι τη συμβολή της με την οδό Τσιμισκή.

Η πεζοδρόμηση θα γίνει...
 πιλοτικά, για δύο μήνες -Αύγουστο και Σεπτέμβριο- ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα. «Θέλουμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος, αν θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση, τι προβλήματα θα δημιουργηθούν ή τι προβλήματα θα λυθούν», σημειώνει ο κ. Κουράκης.

Η οδός Αγίας Σοφίας θα κλείσει για τα ΙΧ με την τοποθέτηση αποτρεπτικών. Δε θα μπουν μπάρες στο δρόμο, αλλά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τα εμπόδια θα παίξουν ακόμη έναν ρόλο, αφού το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό για τους περιοίκους, τους διερχόμενους και τους καταναλωτές. Εξάλλου, ο κ. Κουράκης έχει στο πλευρό του τους καταστηματάρχες της περιοχής, αφού μαζεύτηκαν 56 υπογραφές περιοίκων που ζητούν την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας.

Αν το πείραμα πετύχει, θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους. «Ηρθε η ώρα να αρχίσει η υλοποίηση των πεζοδρομήσεων στη Θεσσαλονίκη, πεζοδρομήσεων που θέλουμε να είναι ευρείες. Πιστεύω ότι το πείραμα θα πετύχει. Υπάρχει διεθνής εμπειρία που το καταδεικνύει», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης.


Στη συνεδρίαση

Η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας θα τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν ένα μήνα μετά, ώστε η διεύθυνση Κυκλοφορίας του δήμου Θεσσαλονίκης να εξετάσει τους τρόπους διοχέτευσης της κυκλοφορίας, κυρίως των οχημάτων που από την οδό Εγνατία θέλουν να κατευθυνθούν στην Τσιμισκή, αλλά και να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Τροχαία, περιφέρεια κ.λπ.).

«Πιθανότατα τα οχήματα αυτά θα φεύγουν μέσω της οδού Παύλου Μελά. Σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές που υπάρχουν στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Μακένζυ Κινγκ, Παύλου Μελά, Τσιμισκή, Καρόλου Ντηλ και Ερμού, καθώς θέλουμε να αποφορτίσουμε την περιοχή και όχι να δημιουργήσουμε νέα προβλήματα», υπογραμμίζει ο κ. Κουράκης, ο οποίος τονίζει ότι ένα από τα σημαντικότερα υπό εξέταση ζητήματα αφορά την τροφοδοσία των καταστημάτων, ενώ δεν παραβλέπει την καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης, αλλά και την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012».
Πηγή



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου