Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μετα-Μουσείο Επ. 8 ~ Εβραϊκό Αθήνας & Θεσσαλονίκης (Βίντεο)



Η εκπομπή επισκέπτεται το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στην Αθήνα και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη συμπρωτεύουσα.

Η μακραίωνη ιστορία του εβραϊκού ελληνισμού ξεδιπλώνεται μέσα από εκθέματα, αλλά και εναργείς εικόνες.
Ο επιζήσας του Ολοκαυτώματος, Χαϊνς Κούνιο, αφηγείται πως ο ίδιος και η οικογένειά του, κατάφεραν να φύγουν ζωντανοί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, ανασυνθέτοντας παράλληλα την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης πριν τον Πόλεμο.

Ο Μάκης Μάτσας, από τους συνιδρυτές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, μιλά για το όραμα της διδαχής της διαφορετικότητας στην νέα γενιά και ο τέως πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μωυσής Κωνσταντίνης, μας εξηγεί την διασπορά των Ελλήνων Εβραίων σε διάφορες ελληνικές πόλεις.




 
Ακόμη:
Επεισόδιο 1ο ~ Ελευσίνα
Επεισόδιο 2ο ~ Αρχαία Ολυμπία
Επεισόδιο 3ο ~ Εθνική Πινακοθήκη
Επεισόδιο 4ο ~ Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδιο 5ο ~ Κεραμεικός
Επεισόδιο 6ο ~ Μουσείο κυκλαδικής τέχνης
Επεισόδιο 7ο ~ Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι Ελλήνων Εβραίων αλλά Εβραίων της Ελλάδος. Λίγη προσοχή με τις λέξεις. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι οι Εβραίοι ήταν εισβολείς στην Ελλάδα, τους έδιωξαν οι Ισπανοί το 1492 και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη, βεβαίως χωρίς την έγκριση των Ελλήνων, για να αρπάξουν ό,τι μπορούν και από εδώ. Αυτο με το ολοκαύτωμα μάλλον για αστείο το έγραψες, δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει διαβάσει ιστορία και πιστεύει τις απίστευτες διήγήσεις που οι δήθεν επιζήσαντες προβάλλουν ως γεγονότα.

Κρασοπατήρ είπε...

Εσκεμμένα χρησιμοποίησα την περιγραφή που δίδεται από το κρατικό κανάλι. Θεώρησα προτιμότερο η περιγραφή να είναι συνδεδεμένη με το περιεχόμενο του βίντεο.

Ανώνυμος είπε...

Με αρέσεις ρε φίλε γιατί δέχεσαι την κριτική και απολογείσαι για τις επιλογές σου! Προφανώς το ευκολότερο θα ήταν να μην μας δώσεις λογαριασμό για το τι γράφεις. Σωστός!

Δημοσίευση σχολίου