Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ναταλία Μελά ~ Συνέντευξη στα Προσωπικά (Βίντεο)


Η Ναταλία Μελά, είναι εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, κόρη του Στέφανου και αδερφή του Ίωνος Δραγούμη. Η μητέρα της, η οποία καταγόταν από την οικογένεια Μιαούλη, ήταν κόρη του Ιωάννη Πεσμαζόγλου, ο οποίος μαζί με τον Γεώργιο Σταύρου ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα.

Είναι μια δυναμική γυναίκα, η οποία στα 88 της χρόνια συνεχίζει με την ίδια ζωντάνια και κέφι να δουλεύει ακατάπαυστα ως γλύπτρια πάνω στα αγαπημένα της υλικά.

Η καλλιτεχνική προσφορά της τεράστια:
 Έργα της κοσμούν διάφορα σημεία κυρίως της Αθήνας. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει και σε διεθνείς. Πρόσφατα τιμήθηκε με το Αριστείο Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας, η οποία, όπως αναφέρεται, διακρίνεται για τον εκφραστικό και πρωτοποριακό της χαρακτήρα.

Θυμάται την εποχή που κατασκεύαζε αντίγραφα αρχαϊκών αγαλμάτων και τα πωλούσε ως αυθεντικά στους Γερμανούς:

«… Στην Κατοχή, όταν ήμουν στο ΕΑΜ για να βγάλουμε χρήματα και να τα στείλουμε στους αντάρτες φτιάχναμε αρχαϊκά αγάλματα και τα πωλούσαμε στους Γερμανούς. Βρίσκαμε χλάπες από μάρμαρο - έχω ακόμα κρατήσει δύο τέτοια - και τα σκαλίζαμε μιμούμενοι ας πούμε αρχαϊκά αγάλματα. Ύστερα τα λερώναμε με κοκκινόχωμα και ξύδι για να πάρουν χρώμα, τα βάζαμε στο φούρνο και τα καίγαμε πολύ, ώστε να δείχνουνε σαν αρχαία. Τους κοροϊδεύαμε και το χαιρόμασταν. Ήμασταν πολύ υπερήφανοι με αυτό που κάναμε….»

«…Δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι δεν έχουν ιδανικά. Αγαπούν μόνο τα χρήματα. Δε μπορεί να είναι ιδανικό να αγαπάς τα χρήματα. Δεν είναι αυτό η ζωή. Τα χρήματα είναι κάτι πολύ χρήσιμο στη ζωή, γιατί σου δίνει τις δυνατότητες να γλεντήσεις και να περάσεις καλά και άνετα στη ζωή σου, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός της ζωής. Κι όταν σου έλεγα ότι πιο νέα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, είναι ακριβώς αυτό, θα ήθελα ο κόσμος να έχει άλλου είδους οράματα στη ζωή του…»
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου