Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Το παιχνίδι αγριεύει...


Οι διεθνείς κερδοσκόποι έβαλαν στο μάτι και την Ιταλία. Ενδεικτικά τα spreads του 10ετούς ομολόγου αυτή την ώρα είναι στο +25% !!!.

Αυτό εν μέρει είναι καλό για εμάς, με τη λογική του ότι θα επισπευθούν οι λύσεις που επιβάλλεται να παρθούν για την αντιμετώπιση των χρεών των κρατών της Ευρωζώνης. Δηλαδή να κοπεί χρήμα και να γίνει επαναγορά του χρέους μας με ευρωομόλογα.

Όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση...
 το γαλλικό σχέδιο μετά τις δηλώσεις Τρισέ φαίνεται να εγκαταλείπεται και αναζητείται νέα φόρμουλα λύσης του ελληνικού χρέους, η οποία δεν αναμένεται πριν το Σεπτέμβριο.


Η αδυναμία λήψης αποφάσεων από πλευράς ευρωπαίων αποδεικνύεται καταστροφική, καθώς η κρίση χρέους ολοένα και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες.

Γίνεται, πλέον, όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το δημιούργημα της ευρωζώνης στα δύσκολα εμφανίζεται δυσκίνητο και ανίκανο να αντιμετωπίσει μια κρίση που στις ΗΠΑ θα είχε ήδη επιλυθεί οριστικά.

Οι τόσο διαφορετικές και αντικρουόμενες φωνές που ακούγονται εδώ και πολύ καιρό οδηγούν σε αδράνεια, με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Είναι να αναρωτιέται κανείς αν αυτή η αδυναμία - ανυπαρξία από πλευράς αξιωματούχων κρύβει κάποια σκοπιμότητα.


Με διάλυση απειλεί τους οίκους η Β. Ρέντινγκ

Η Ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, απείλησε τους τρεις μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως με διάλυση, σύμφωνα με δηλώσεις της που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" ("Die Welt"), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Βλέπω δύο δυνατότητες: είτε τα κράτη της G20 (τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο) θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις οίκους. Στη συνέχεια, θα πρέπει οι ΗΠΑ να μετατρέψουν τους τρεις οίκους σε έξι εταιρίες, ή να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί (αντίστοιχοι) οίκοι...", είπε η κ. Ρέντινγκ.

"Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιριών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών και των πολιτών τους", ανέφερε η ίδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου