Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σύγκριση των τιμών για την παροχή ρεύματος από ΔΕΗ και άλλες εταιρείες


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, αλλά και για την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς της (άρθρο 5 του Νόμου 2773/1999), προχωρά σε εκτίμηση του τετραμηνιαίου λογαριασμού Οικιακών Πελατών, για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ημέρας, βάσει των δημοσιευμένων τιμολογίων των τριών (3) μεγαλύτερων εταιρειών προμήθειας ηλ. ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά (Aegean, ΔΕΗ, Energa).

Οι πίνακες υπολογισμού από τη ΡΑΕ των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ανά πακέτο, καθώς και η επιλογή του φθηνότερου πακέτου ανά εταιρεία,...
 βάσει της ενδεικτικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης ημέρας, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ηλεκτρισμός/ Τιμές και Χρεώσεις/ Τιμολόγια Προμηθευτών) ανά προμηθευτή
 
 
Κατεβάστε άρθρο με τους πίνακες και σύγκριση από εδώ.



Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
 
Τιμολόγια Προμήθειας

Στον παρακάτω πίνακα περιλαμβάνονται:

•για κάθε προμηθευτή, η ιστοσελίδα του όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εφαρμοζόμενα τιμολόγια σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, και

•για τους τρεις (3) μεγαλύτερους προμηθευτές, εκτίμηση από την ΡΑΕ του λογαριασμού τετραμήνου βάσει των προσφερόμενων τιμολογίων και πακέτων, καθώς και η επιλογή του φθηνότερου πακέτου ανά εταιρεία (για τις εταιρείες που προσφέρουν εναλλακτικά πακέτα), βάσει ενδεικτικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης ημέρας.Οδηγίες προς τους Οικιακούς Πελάτες για την χρήση των επισυναπτόμενων πινάκων

•Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσόν της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας.

•Ιδανικά χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις (3) εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.

•Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή και ανά πακέτο (ισχύει μόνο για τους προμηθευτές που προσφέρουν εναλλακτικά πακέτα), για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.

•Το πακέτο ή το τιμολόγιο που θα επιλέξετε, καθώς και ο Προμηθευτής που το προσφέρει, θα προκύψει από το σύνολο των ετήσιων καταναλώσεών σας. Ενδεικτικά, ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο από κάποιο άλλο για ένα συγκεκριμένο τετράμηνο, η ωφέλεια στον Πελάτη από την εφαρμογή του πακέτου στα άλλα δύο τετράμηνα του έτους ενδεχομένως να υπερκαλύπτει την πρόσθετη χρέωση του πρώτου τετραμήνου, και τελικά να προκύπτει όφελος στο σύνολο του έτους.

Παράδειγμα: Στον παρακάτω πίνακα εκτιμάται ο τετραμηνιαίος λογαριασμός ενός Πελάτη βάσει δύο διαφορετικών πακέτων μιας εταιρείας Χ. Η κατανάλωσή του κυμαίνεται μεταξύ 1100-1500 kWh το τετράμηνο. Στο τετράμηνο 1 (Τ1), όπου καταγράφεται και η υψηλότερη κατανάλωση, φαίνεται φθηνότερο το πακέτο Β. Στο σύνολο, όμως, του έτους (3 τετράμηνα), το πακέτο Α είναι φθηνότερο, επειδή στα τετράμηνα Τ2 και Τ3 προκύπτει χαμηλότερη χρέωση με το συγκεκριμένο αυτό πακέτο.
 
 










Επισημαίνονται τα εξής:

•Η αρχική ένταξη του Πελάτη σε κάποιο πακέτο γίνεται βάσει της κατανάλωσής του κατά το τελευταίο έτος.

•Οι υπολογισμοί έχουν γίνει στην ίδια βάση, δηλαδή:

◦Περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι: α) χρεώσεις για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, β) χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς, γ) χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής, δ) χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ε) ειδικό τέλος ΑΠΕ, στ) τέλος υπέρ ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ.

◦Δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία φόροι (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ, ΦΠΑ).

◦Δεν περιλαμβάνονται χρεώσεις υπέρ τρίτων για υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι, ΕΡΤ).

•Για να είναι συγκρίσιμες οι τιμές, έχει γίνει αναγωγή του λογαριασμού στο τετράμηνο, ανεξαρτήτως Προμηθευτή, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την πρακτική του Διαχειριστή του Δικτύου για τη διενέργεια περιοδικών καταμετρήσεων.

•Ο λογαριασμός αναφέρεται μόνο σε κατανάλωση ημέρας και δεν περιλαμβάνει νυχτερινή κατανάλωση.

•Για τον υπολογισμό του λογαριασμού βάσει τιμολογίων ΔΕΗ Α.Ε., είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ισχύ της παροχής σας (αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού), ώστε να υπολογιστούν οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων. Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει α) για μονοφασική παροχή 8kVA και β) για τριφασική παροχή 25kVA. Πέραν της εκτίμησης του συνολικού λογαριασμού, η τελική επιλογή του Προμηθευτή μπορεί να λάβει υπόψη της και άλλες παραμέτρους, όπως πρόσθετες υπηρεσίες και ευνοϊκούς όρους συμβολαίων.
 
 
 
 

 
 



















 
Σημειώνεται ότι, τα στοιχεία που αναγράφονται στους επισυναπτόμενους πίνακες είναι ακριβή σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την περίοδο Ιουνίου 2011, βασίζονται δε σε δημοσιευμένες τιμές και δεν λαμβάνουν υπόψη την επίδραση ενεργοποίησης μηχανισμού, που περιλαμβάνεται στους όρους των συμβάσεων ορισμένων προμηθευτών, σχετικά με την σύνδεση της προσφερόμενης τιμής με τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλ. την Οριακή Τιμή Συστήματος.  Τα προσφερόμενα τιμολόγια των Προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον, και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε Προμηθευτή.
 
Σε pdf τα τιμολόγια με τις χρεώσεις (Εναλλακτικά τα κατεβάζετε και από εδώ)
 
AEGEAN POWER Α.Ε ~ ΟΙΚΙΑΚΟ

ΔΕΗ ΑΕ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ~ ΟΙΚΙΑΚΟ

ENERGA POWER TRADING A.E. ~ ΟΙΚΙΑΚΟ



Πιο φθηνή η ΔΕΗ για μικρούς-μεγάλους και οι ιδιώτες για τους μεσαίους
Η ΔΕΗ αποδεικνύεται φθηνότερη για όσους έχουν μικρές και για όσους έχουν μεγάλες καταναλώσεις, ενώ αντίθετα στους μεσαίους καταναλωτές φαίνεται ότι συμφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.



Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων της ΡΑΕ στην οποία προχώρησε το protothema.gr, παίρνοντας για παράδειγμα πέντε βασικές καταναλώσεις από 800 έως 3.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ:

-Για καταναλώσεις 800 κιλοβατωρών στο 4μηνο, η ΔΕΗ κοστίζει 70,98 ευρώ στο μονοφασικό και 78,45 ευρώ στο τριφασικό, ενώ τα φθηνότερα πακέτα της Aegean (Aegean 1.000) και της Energa (Energa Standard) κοστίζουν 101,56 και 122,67 ευρώ αντιστοίχως.

- Για καταναλώσεις 1.200 κιλοβατωρών, η ΔΕΗ κοστίζει 131,22 ευρώ στο μονοφασικό και 143,09 στο τριφασικό, ενώ τα φθηνότερα πακέτα της Aegean (Aegean 1000) και της Energa (Energa 900) κοστίζουν 140,14 και 118,67 ευρώ αντιστοίχως.

- Στις 1.600 κιλοβατώρες ανά 4μηνο, η ΔΕΗ στο μονοφασικό κοστίζει 176,52 ευρώ και στο τριφασικό 188,59 ευρώ, ενώ η Aegean (Aegean 1700) κοστίζει 183,12 ευρώ και η Energa (Energa 900) κοστίζει 203,33 ευρώ.

-Στις 2.000 κιλοβατώρες ανά 4μηνο, το κόστος που χρεώνει η ΔΕΗ στο μονοφασικό είναι 231,95 ευρώ και στο τριφασικό 248,62 ευρώ, ενώ η Aegean (Aegean 1.700) χρεώνει 288,90 ευρώ και η Energa (Energa 1.400) χρεώνει 271,33 ευρώ.

- Σε κατανάλωση 3.000 κιλοβατωρών, με μονοφασική σύνδεση ο καταναλωτής πληρώνει στη ΔΕΗ 433,90 ευρώ και με τριφασική 450,57 ευρώ, ενώ στην Aegean (Aegean 3.500) πληρώνει 485,85 ευρώ και στην Energa (Energa 1.900) πληρώνει 487 ευρώ.


Δείτε αναλυτικά τις χρεώσεις της ΔΕΗ στο
http://www.rae.gr/site/file/system/docs/misc1/demo/Deh1


Δείτε αναλυτικά τις χρεώσεις της Aegean στο http://www.rae.gr/site/file/system/docs/misc1/demo/Aegean1


Δείτε αναλυτικά τις χρεώσεις της Energa στο http://www.rae.gr/site/file/system/docs/misc1/demo/Energa1


Πότε δεν συμφέρουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Για καταναλώσεις πάνω από 1.700 κιλοβατώρες το 4μηνο, συμφέρει κάποιος να επιλέξει προμηθευτή άλλον από τη ΔΕΗ και αυτό αφού πρώτα διαπιστώσει με ακρίβεια το ύψος της κατανάλωσής του.


Για μικρότερες καταναλώσεις το τετράμηνο, τα φθηνότερα τιμολόγια είναι αυτά που προσφέρει η ΔΕΗ.

Αυτά προκύπτουν από τους συγκριτικούς πίνακες της ΡΑΕ.

Οι πίνακες αφορούν κυρίως στις καταναλώσεις των νοικοκυριών, ενώ η σύγκριση έγινε με αναγωγή ανά τετράμηνο των χρεώσεων που προσφέρει η κάθε εταιρία, καθώς τα τιμολόγια των ανεξάρτητων προμηθευτών είναι σχεδιασμένα για διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Από τους πίνακες της ΡΑΕ, στους οποίους συγκρίνονται οι χρεώσεις της ΔΕΗ και των εταιριών Εnerga και Aegean, προκύπτει ότι στις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο οι τιμές που προσφέρουν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές είναι μέχρι και 100% υψηλότερες από αυτές της ΔΕΗ.
Εκπτώσεις έναντι της ΔΕΗ από 2% έως και 17% προσφέρουν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές, για την κατηγορία 900 - 1.200 κιλοβατώρες, αλλά μόνο σε σύγκριση με τις χρεώσεις τριφασικών παροχών της ΔΕΗ και όχι των μονοφασικών.


Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις των ανεξάρτητων ισχύουν για συγκεκριμένα μεγέθη κατανάλωσης.

Ειδικότερα, για κατανάλωση 1.200 κιλοβατωρών το 4μηνο η ΔΕΗ προσφέρει τιμολόγιο 131,22 ευρώ στη μονοφασική παροχή και 143,09 στην τριφασική. Για την ίδια κατανάλωση η Aegean δίνει 140,14 ευρώ και η Energa 118,67 ευρώ.

Το ενδιαφέρον, στην ουσία, βρίσκεται πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για την κατανάλωση των 2.100 κιλοβατωρών η ΔΕΗ προσφέρει 304,78 ευρώ στη μονοφασική και 321,45 στην τριφασική. Για την ίδια κατανάλωση η Aegean προσφέρει 324,1 και η Energa 287,83.

Για ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις, τα πακέτα των ανεξάρτητων παρουσιάζουν ενδιαφέρον έναντι της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, στις 3.800 κιλοβατώρες, η ΔΕΗ προσφέρει 565,82 και 582,49 ευρώ αντίστοιχα στη μονοφασική και τριφασική παροχή. Για την ίδια κατανάλωση η Aegean προσφέρει πακέτο 544,11 ευρώ και η Energa 633 ευρώ.

Αυτό που γίνεται φανερό από τη σύγκριση των τιμολογίων της ΔΕΗ με αυτά της Aegean και της Energa είναι ότι κάθε εταιρία έχει τη δική της πολιτική. Έτσι, σε συγκεκριμένο εύρος κατανάλωσης, μπορεί η μία ιδιωτική εταιρία να είναι φθηνότερη από τη ΔΕΗ και η άλλη ακριβότερη.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΡΑΕ συνιστά στους καταναλωτές πριν αποφασίσουν να αλλάξουν προμηθευτή να συγκεντρώνουν τα στοιχεία από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (4μηνιαίοι) για ένα δωδεκάμηνο, ώστε να βλέπουν πώς κυμαίνεται η κατανάλωση ανάλογα μέσα στο έτος (εποχικότητα).

Με βάση την 4μηνιαία κατανάλωση, θα μπορούν με τη χρήση των πινάκων της ΡΑΕ να βρουν το κόστος ανά προμηθευτή και ανά πακέτο (ισχύει μόνο για τους προμηθευτές που προσφέρουν εναλλακτικά πακέτα), ώστε να εντοπίσουν την πιο συμφέρουσα για αυτούς τιμολόγηση.

Το πακέτο ή το τιμολόγιο που θα επιλέξουν από συγκεκριμένο προμηθευτή προκύπτει από το σύνολο των ετήσιων καταναλώσεων ενός νοικοκυριού. Διότι, ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο από κάποιο άλλο για ένα συγκεκριμένο 4μηνο, ενδεχομένως να είναι φθηνότερο για τα άλλα δύο 4μηνα, και τελικά να προκύπτει όφελος στο σύνολο του έτους.

4 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

αχ!
τα τζιτζίκια έχουν πια την τιμητική τους.
μεσημέρι κι ένταση στο φουλ!
τι κάνετε πως είσθε, αντέχετε τη ζέστη;
χαιρετισμοί εν ... θερμώ!

Κρασοπατήρ είπε...

Η κατάσταση είναι τραγική. Με τόση ζέστη ούτε λόγος για αλκοόλ...

SimplytheBest.gr είπε...

Το simplythebest θα υπολογίσει αυτόματα το κόστος στην Energa και Hellas Power σύμφωνα με τις κιλοβατώρες σας.

roll είπε...

τα τζιτζικια... Συμφωνώ απολύτως. Στήσαν χορό κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι..μαζί με τα μελισσόπουλα. Ενέργεια στο φουλ όχι μόνο από τη ΔΕΗ.

Δημοσίευση σχολίου