Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Απορρίφθηκε η προσφυγή για αποζημιώσεις για το ολοκαύτωμα του Δίστομου


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΥΡΔΑΔ) του Στρασβούργου απέρριψε σήμερα κατά πλειοψηφία ως «απαράδεκτη» την προσφυγή τεσσάρων Ελλήνων που ζητούσαν αποζημιώσεις από την Γερμανία, για την σφαγή των γονέων τους στο «ολοκαύτωμα» του Δίστομου, στις 10 Ιουνίου 1944, από άντρες των SS.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.


Στις 10 Ιουνίου, άνδρες των δυνάμεων κατοχής εκτέλεσαν στο Δίστομο 218 άτομα ως αντίποινα για τον θάνατο τριών Γερμανών στρατιωτών από Έλληνες αντιστασιακούς. Το 1995, τέσσερις απόγονοι νεκρών του Δίστομου –και στη συνέχεια άλλα 250 άτομα– άσκησαν σε ελληνικά δικαστήρια αγωγή ζητώντας αποζημίωση από το γερμανικό κράτος για τον θάνατο των συγγενών τους, και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς. Αν και η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή οι ενάγοντες, αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, υπογραμμίζοντας ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να κάνετε τρισάγιο του Καραμανλή να σας πει.

Δημοσίευση σχολίου