Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Πως και γιατί δημιουργήθηκε το πρώτο τζακούζι


Η ιστορία του τζακούζι ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Καλιφόρνια, όταν ο Καντίντο Τζακούζι αναζητούσε τρόπους για να απαλύνει τον πόνο του γιου του Κέννι, που υπέφερε από αρθριτικά. Αρχικά, ο Τζακούζι πήγαινε το γιο του για υδροθεραπεία σε διάφορα νοσοκομεία, όπου το χλιαρό νερό που στροβίλιζε έκανε πραγματικά θαύματα πάνω στους μυς και τις αρθρώσεις του μικρού Κέννι.

Μία μέρα, ο Τζακούζι παρατήρησε ότι ο μηχανισμός που έκανε το νερό να στροβιλίζει ήταν παρόμοιος με τις αντλίες για βιομηχανική χρήση που κατασκευάζονταν στην επιχείρηση του. Ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να παρέχει την υδροθεραπεία στο σπίτι ώστε να μην χρειάζεται ο γιος του να μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία, ζήτησε από τους μηχανικούς του να φτιάξουν...
 μια μικρή αντλία που θα ανακάτευε το νερό.



Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος ήταν η δημιουργία του πρώτου παγκόσμιου τζακούζι, μιας φορητής αντλίας που δούλευε με την πίεση του αέρα και η οποία έμπαινε μέσα στη γεμάτη μπανιέρα και ανακάτευε κυκλικά το νερό. Ο νέος μηχανισμός είχε ευεργετικά αποτελέσματα πάνω στο κορμί του Κέννι, που μπορούσε πια να κάνει πιο συχνά θεραπεία μέσα στις ανέσεις του σπιτιού του.

Η εταιρία Jacuzzi Co. η οποία έβγαλε το πρώτο τζακούζι δεν ήταν όμως νέα στο χώρο, αφού ξεκίνησε από το 1915, από τα έξι μεγαλύτερα αδέρφια του Καντίντο, που μετανάστευσαν στην Καλιφόρνια από ε'να χωριό της Ιταλίας. Τα έξι αδέρφια που κατασκεύαζαν ξύλινες προπέλες αεροπλάνων, έκλεισαν μια πολύ καλή συμφωνία με την κυβέρνηση κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, που τους επέτρεψε να φέρουν την υπόλοιπη οικογένεια τους από την Ιταλία (συνολικά 15 άτομα - ανάμεσα τους και ο Καντίντο).




Μετά τον πόλεμο τα αδέρφια ασχολήθηκαν με το σχεδιασμό αεροπλάνων, αναπτύσσοντας το πρώτο μονόπλανο με κλειστή καμπίνα, ειδικό για αποστολές γραμμάτων. Όμως δεν ήταν γραφτό να ασχοληθούν με την αεροναυτική, αφού ο θάνατος του ενός αδερφού σε αεροπορικό ατύχημα το 1921, κόστισε τόσο πολύ στην οικογένεια που αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με τα αεροπλάνα.









Τα επόμενα χρόνια τα αδέρφια θα κατασκευάσουν αντλίες και φίλτρα για βιομηχανική χρήση, ενώ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου θα προσθέσουν εξοπλισμό για πισίνες. Τότε ήταν που ο Καντίντο αναζήτησε τη λύση για το πρόβλημα του γιου του στην ίδια την επιχείρηση τους. Βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα, η οικογένεια Τζακούζι αποφάσισε να βγάλει το μηχανισμό στο εμπόριο, πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε πολλούς ασθενείς που υπέφεραν από αρθριτικά και ρευματισμούς.




Έτσι το 1955 θα βγουν τα πρώτα τζακούζι, τα οποία πουλιόντουσαν αποκλειστικά σε φαρμακεία, και μόνο με χαρτί γιατρού. Προωθήθηκαν σαν θεραπευτικά βοηθήματα σε άτομα με προβλήματα υγείας και σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζαν με τα σημερινά είδη αναψυχής, σύμβολα πρεστίζ και πλούτου.







Σύντομα, οι μικρές φορητές αντλίες θα γίνουν δημοφιλείς σε αθλητές αλλά και σε όσους επιδίωκαν μια υγιεινή χαλάρωση, κάνοντας την οικογένεια Τζακούζι να αντιληφθεί ότι η αγορά ήταν πολύ μεγάλη.

Οι πρώτες κινήσεις της εταιρίας ήταν να προωθήσει τις αντλίες ως δώρο σε ένα εβδομαδιαίο δημοφιλές σόου της τηλεόρασης και να τις μοιράσει σε γνωστούς ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Όμως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα φθάσει στο έπακρο με την ταινία του 1966, "The fortune cookie" με τους Τζακ Λέμον και Γουώλτερ Ματάου, όπου μερικές σκηνές έδειχναν ένα τζακούζι.

Το 1968 ο Ρόι Τζακούζι, μέλος της τρίτης γενιάς της οικογένειας, θα σχεδιάσει το πρώτο μπάνιο με ενσωματωμένες αντλίες στα πλάγια των τοιχωμάτων, δημιουργώντας έτσι μια ολόκληρη βιομηχανία, αυτή της αισθητικής και της απόλαυσης. Αρχικά, η ανταπόκριση από επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές ήταν πολύ περιορισμένη, όμως στα μέσα της δεκαετίας του '70 το νέο τζακούζι άρχισε να θεωρείται της μόδας, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες να αυξάνονται συνέχεια. Σε αυτό συνέβαλαν επίσης, μερικά άρθρα σε έγκυρα γυναικεία περιοδικά που παρουσίαζαν το τζακούζι ως τον ιδανικό τρόπο αυτοευχαρίστησης, αλλά και η εγκατάσταση ενός τέτοιου στο Λευκό Οίκο.



Σήμερα, το τζακούζι είναι συνώνυμο της τελειότητας και της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Η Jacuzzi Inc, αν και πέρασε δύσκολες στιγμές τις τελευταίες δεκαετίες (διαφωνίες των μελών της οικογένειας και σκάνδαλα φοροδιαφυγής), εξακολουθεί να διοικείται από τον Ρόι Τζακούζι, που κατέχει τουλάχιστον 250 πατέντες για βελτιώσεις στον σχεδιασμό και την τεχνολογία του τζακούζι.

Η επιχείρηση έχει 17 υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο, όπου σε ένα από αυτά -αυτό της Ιταλίας- υπεύθυνος είναι ο Κέννι Τζακούζι, χάρη στον οποίο φτιάστηκε κάποτε το πρώτο οικιακό τζακούζι...

Πηγή: Γνωστά ονόματα, άγνωστες ιστορίες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου