Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Φορολογικό αλαλούμ ~ Φ.Π.Α. 6,5% 10% 13% 20% 23%



Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10%

Σε αλλαγές με μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση και ταυτόχρονα "παγώνει" τη μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%.

Στις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να προχωρήσει ο...
 υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα συναντάται με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο του διαλόγου για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αναμορφώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ σε μία προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, η οποία έχει πληγεί από την ύφεση και τις απανωτές αυξήσεις των έμμεσων φόρων, εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο. Ταυτόχρονα, εκτιμά, μετά και τις σχετικές επισημάνσεις των επιχειρηματιών πως οι στόχοι των εσόδων είναι δύσκολο να επιτευχθούν, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του υψηλού συντελεστή 23% και του μεσαίου 13%. Πηγές θέλουν, στην πλατεία Συντάγματος να εφαρμόζονται σενάρια επιδιώκοντας να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Έτσι, εξετάζονται:

1. Η εφαρμογή δύο μόνο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με απλά λόγια τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που επιβαρύνονται σήμερα με 23% να ελαφρυνθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ισόποση θα είναι και η μείωση του ΦΠΑ 13%, όπου εκεί υπάγονται τα βασικά είδη διατροφής και νοικοκυριού.

2. Επανεξετάζεται το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά. Οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

3. Στο "τραπέζι" έχουν πέσει και σενάρια για το αν θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή 6,5% όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις.

4. Μελετάται ακόμη και το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξετάζει κι άλλα μέτρα για την τόνωση της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνάται το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και στα ακίνητα, όπως κι άλλα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια την "ατμομηχανή της ανάπτυξης". Ημερησία


Με πολλές ταχύτητες ο ΦΠΑ στην εστίαση

Εξαίρεση συγκεκριμένων επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με το εμπόριο τροφίμων από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, το τουριστικό πακέτο all inclusive που πωλείται απευθείας στο εξωτερικό θα εξακολουθήσει να φορολογείται με συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Πρόκειται για δύο παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ευάγγελος Βενιζέλος στην επερχόμενη μετάταξη από την 1η Σεπτεμβρίου των υπηρεσιών εστίασης, από το 13% στο 23%. Είναι δύο κινήσεις που, ενώ στοχεύουν στο να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως η εμπορία τροφίμων και οι εξωστρεφείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα προκαλέσουν φορολογικό «αλαλούμ» αναφορικά με τη μετάταξη του ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως παραδέχονται ακόμη και κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχωρισμού της εμπορίας τροφίμων που θα φορολογείται με ΦΠΑ 13% και παροχής υπηρεσίας εστίασης που θα φορολογείται με ΦΠΑ 23% μέσα στο χώρο της ίδιας επιχείρησης είναι αυτό των σούπερ μάρκετ που πωλούν έτοιμο φαγητό, μαγειρεμένο στο χώρο τους. Επίσης, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, αναμένεται να φορολογείται με 6,5% ΦΠΑ η πώληση πακέτων all inclusive απευθείας στο εξωτερικό, ενώ όταν πωλείται στο εσωτερικό, το τμήμα του κόστους του πακέτου all inclusive που αντιστοιχεί στο κόστος εστίασης θα φορολογείται με ΦΠΑ 23%.

Αντικειμενικά κριτήρια

Μέσω ενός αλγορίθμου, συστατικά του οποίου θα είναι, μεταξύ άλλων, τα περιουσιακά στοιχεία, το δηλωθέν εισόδημα, οι καταγεγραμμένες δαπάνες (πχ μέσω των πιστωτικών καρτών) αλλά και η επιφάνεια και η έδρα της επαγγελματικής εγκατάστασης, θα προκύπτει από το 2012 το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ένας πλούτος στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα αξιοποιηθεί για τον παραπάνω σκοπό. Επίσης, υπενθύμισε ότι για το σκοπό αυτό θα γίνει χρήση και των πρόσφατων διατάξεων περί πλήρους άρσης του τραπεζικού απορρήτου. capital.gr
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου