Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Έρχονται τα ραβασάκια σε 900.000 οφειλέτες


Την πόρτα 900.000 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές 41 δισ. ευρώ άρχισε να χτυπά η εφορία, δίνοντας προθεσμία δεκαπέντε ημερών για ρύθμιση των χρεών τους. Στην αντίθετη περίπτωση, οι οφειλέτες προειδοποιούνται ότι έρχονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

"Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί στις σχετικές προσκλήσεις μας για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας στο Δημόσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λήψη εις βάρος σας μέτρων όπως προβλέπεται από τον νόμο...


Θεωρήσαμε όμως σκόπιμο, πριν από κάθε ενέργειά μας προς αυτήν την κατεύθυνση, να σας καλέσουμε και πάλι για την τακτοποίηση των παρακάτω οφειλών σας μέσα σε 15 ημέρες από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής. Οι ληξιπρόθεσμες δόσεις επιβαρύνονται με προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Οι προσαυξήσεις έχουν υπολογιστεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης".

Αυτό αναφέρεται στα ραβασάκια, ενώ γίνεται και αναφορά στη δυνατότητα του οφειλέτη να υπαχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Τα ειδοποιητήρια στέλνονται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους οφειλέτες, αλλά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που θα επιστρατευτούν διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Κατασχέσεις ακινήτων και απαιτήσεων εις χείρας τρίτων επιστρατεύονται για όσους χρωστούν έως 150.000 ευρώ, ενώ για τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο έρχονται αυτόφωρο και φυλακή.

Η σχετική διάταξη νόμου έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την 1η Αυγούστου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο πριν εξαντλήσει την αυστηρότητά της. "Στόχος μας δεν είναι να γεμίσουν τα κρατητήρια με οφειλέτες, αλλά να εισπράξουμε τα χρωστούμενα", λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επισημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ριχτούν στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ιδιώτες.

Η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη λογιστών, ελεγκτικών εταιριών και δικηγόρων αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Οι ιδιώτες θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των χρεών που θα επιτυγχάνουν να φέρνουν στα γκισέ της εφορίας.

Η είσπραξη των χρεών θα παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εφοριών, αλλά οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους οδηγήσουν στην εφορία. Θα επικεντρωθούν στους 14.700 μεγάλους οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 37 από τα 41 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 900.000 οφειλέτες οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς, δε, οι 716.000 χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.

Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που χρωσούν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών αντιστοιχούν μόλις σε 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στους 14.700 αυτούς οφειλέτες που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχωρά στην εκκαθάριση σχετικά με το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και με τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, και υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις εντολές του κ. Βενιζέλου θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών.

Κυρίως γι' αυτούς τους μεγάλους οφειλέτες θα εφαρμοστούν οι αυστηρές διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, οι οποίες προβλέπουν ότι το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης oφειλών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται η διαδικασία του αυτοφώρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31η/3/2011.

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την παραπάνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου