Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγει



Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, εισφοροδιαφεύγουν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας βάσει των ελέγχων, φθάνει το 35%.

Αναλυτικά,...
 η ειδική υπηρεσία ελέγχων του Ιδρύματος, διενεργεί το τελευταίο διάστημα εντατικούς ελέγχους, με στόχο την αύξηση των εσόδων του ταμείου και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, η ειδική υπηρεσία του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) διενέργησε ελέγχους σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, και τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Συγκεκριμένα, τα κλιμάκια της υπηρεσίας επισκέφτηκαν σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους τα τουριστικά θέρετρα και διενήργησαν ελέγχους κυρίως στις εποχικές επιχειρήσεις (εστιατόρια – μπαρ – κλαμπ – καφετέριες – μεζεδοπωλεία – νυκτερινά κέντρα – ξενοδοχεία – τουριστικά λεωφορεία – θαλάσσια σπορ – εκμ/ση ομπρελοκαθισμάτων – τουριστικά γραφεία), επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες εργοδότες.



Ειδικότερα, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2011 διενεργήθηκαν από την Ε.ΥΠ.Ε.Α 2.957 έλεγχοι επιχειρήσεων και επιβλήθηκαν πρόστιμα για μη καταχώρηση απασχολούμενων στο Ειδικό Βιβλίο ύψους 2.293.500 ευρώ, με το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας να κυμαίνεται στο 35%.



Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνιστά στους αναπόγραφους εργοδότες να παραλάβουν άμεσα το Ειδικό Βιβλίο για καταχώρηση νεοπροσλαμβανομένων από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ταμείου και σε όλους τους υπόλοιπους απογεγραμμένους εργοδότες την ορθή τήρησή του για αποφυγή των συνεπειών του Νόμου.



Μάλιστα, επισημαίνει πως η εφαρμογή διπλάσιου προστίμου σε υπότροπους εργοδότες, που ισχύει πλέον, βάσει του νέου νόμου, αποτελεί ένα ακόμα μέτρο για τη συμμόρφωση των παρανομούντων εργοδοτών.



Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας προωθεί δύο ακόμη μέτρα, με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.



Το πρώτο μέτρο αφορά την εφαρμογή του εργόσημου, με στόχο την ασφάλιση των περιστασιακά απασχολούμενων, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά, προκειμένου οι επιχειρήσεις που αποδεχθούν να εφαρμόσουν τον αυτόματο έλεγχο του ωραρίου απασχόλησης των εργαζόμενων, να «κερδίσουν» μείωση των εισφορών.



Βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η εφαρμογή του εργόσημου θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα και θα αποτελεί το μόνο τρόπο ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, αλλά και των εργατών γης, που δεν έχουν δικές τους καλλιέργειες. Μάλιστα, έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος της ασφάλισης περί των 250.000 ατόμων, που σήμερα εργάζονται «μαύρα». Το υπουργείο προσδοκά επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία, κυρίως το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.



Το εργόσημο θα μπορεί να το προμηθεύεται ο εργοδότης από 600 σημεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ. Όταν ο εργαζόμενος εξαργυρώνει το εργόσημο – κουπόνι, θα παρακρατούνται αυτόματα οι εισφορές που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κάλυψη της αμοιβής. Για την έκδοση του εργόσημου θα απαιτείται, ο Αριθμός Μητρώου του εργοδότη και του εργαζόμενου.



Το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει και η πιλοτική εφαρμογή της κάρτας εργασίας, με στόχο τον ηλεκτρονικό έλεγχο του ωραρίου εργασίας. Σύμφωνα με το νόμο, το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά, καθώς η τρόικα έχει εκφράσει επιφυλάξεις όχι για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αλλά για το γεγονός ότι συνδέεται με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την εφαρμογή του. Βασική ένσταση των εκπροσώπων της τρόικας των δανειστών είναι ότι η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα ήδη μειωμένα έσοδα των ταμείων. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται εγκύκλιος από το υπουργείο, με την οποία θα διευκρινίζεται το πώς αλλά και το σε ποιες επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί το μέτρο.



Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί για εξοικονόμηση του σημαντικότερου ποσού από τα συνολικά 3,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.



Οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει το ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την ΕΥΠΕΑ, το 2010, έδειξαν ότι η αδήλωτη εργασία στη χώρα μας αγγίζει και ίσως ξεπερνά το 26%. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η μείωση του ποσοστού αυτού στο 16% μέχρι το τέλος του 2015 και όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Capital.gr, έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο με τον κωδικό «Άρτεμις». Ο στόχος για το 2011 είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία κατά περίπου 50%, φθάνοντας τους συνολικούς ετήσιους ελέγχους σε περίπου 75.000, που αντιστοιχούν στον έλεγχο μίας στις πέντε επιχειρήσεις.

Της Ρούλας Σαλούρου Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου