Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος λυμαίνεται την Ιστορία


Νέα πρόκληση από το ψευδοκράτος

Αυτή τη φορά αρχαιολογικά, αφού χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των παράνομων ανασκαφών, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στη Σαλαμίνα Κύπρου.

Ο ανασκαπτώμενος χώρος βρίσκεται στην ανατολική ακτή του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, μόνον λίγα χιλιόμετρα από την Αμμόχωστο. Η αρχαιολογική έρευνα, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ξεκίνησε το...
 1999, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Coskun Ozguner.


Τα αποτελέσματα και τα ευρήματα περιγράφονται σε εκτενές ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, με τον τίτλο «Ανασκάπτεται πυρετωδώς η Σαλαμίνα -Νέα σημαντικά ευρήματα από τις παράνομες ανασκαφές». Αποκάλυψαν κυρίως τα ρωμαϊκά λουτρά. Ηρθαν στο φως οι θέρμες που οδηγούσαν στα δημόσια λουτρά της πόλης και έγινε η αποκάλυψη των δωματίων όπου διοχετευόταν το ζεστό και κρύο νερό, τα οποία είναι διακοσμημένα με ψηφιδωτό «Opussectile».


Ρωμαϊκός δρόμος (Σημ.:Ρωμαϊκής εποχής - τα κτίρια και τα γλυπτά είναι δημιουργίες Ελλήνων)

Εντοπίστηκε ο ρωμαϊκός δρόμος, μήκους τριών χιλιομέτρων, ο οποίος έχει ανασκαφεί πλήρως και καταλήγει δυτικά προς το παλιό λιμάνι της πόλης. Βόρεια του δρόμου υπάρχει ένας λόφος. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι από κάτω από το λόφο υπήρχε μια διασταύρωση που κατέληγε σε μια Πύλη. Ο ένας δρόμος οδηγούσε στα λουτρά και ο άλλος προς το Γυμνάσιο και το Αμφιθέατρο. Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη, όπως αναφέρεται, είναι ότι η βόρεια είσοδος της Πύλης σφραγίστηκε, πιθανόν κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών. Το χώρο πίσω από τη σφραγισμένη πλευρά της πόλης κοσμούν δύο κορινθιακού ρυθμού κίονες σε άριστη κατάσταση.

Ανασκαπτικές εργασίες έγιναν και στη νότια πλευρά του ρωμαϊκού δρόμου, η οποία οδηγεί στην κατοικημένη περιοχή της αρχαίας πόλης. Ανακαλύφθηκαν τρία μεγάλα ρωμαϊκά αγάλματα, ύψους δύο μέτρων και είκοσι εκατοστών, που χρονολογούνται στο 2ο αιώνα π.Χ. Βρέθηκαν στο σημείο (Frigidaire), των ρωμαϊκών λουτρών και στην προέκταση της λεωφόρου προς τη θάλασσα που έχει κατεύθυνση ανατολικά και δυτικά. Πιστεύεται ότι το ένα από τα ακέφαλα αγάλματα ανήκει σε ρωμαϊκή προσωπικότητα, ενώ το άλλο στο θεό Αδη. Το τρίτο ακέραιο άγαλμα ανήκει στη σύζυγό του, Περσεφόνη. Δύο αγάλματα που δεν έχουν κεφάλια ούτε πόδια εκτιμώνται ότι είναι αγάλματα Σατύρων.



Ειδικό κλιμάκιο από συντηρητές έρχεται στην Κύπρο για τη συντήρηση των ήδη ανασκαμμένων πριν το 1974 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου αρχαιολογικών χώρων. Σε πρώτη φάση, θα συντηρηθούν οι δεξαμενές και τα ψηφιδωτά, ενώ στόχος είναι η τοπιοτέχνηση ολόκληρου του χώρου που καλύπτει το Θέατρο και το Γυμνάσιο της αρχαίας Σαλαμίνας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Τουρκία και είναι φανερό ότι στόχος της είναι να προβάλει τη Σαλαμίνα διεθνώς ως τουριστικό προορισμό, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»!

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Κύπρο κάθε αρχαιολογική έρευνα στη Σαλαμίνα διακόπηκε. Τραγική συνέπεια της εισβολής υπήρξε η λεηλασία του υποστατικού ανασκαφής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, όπου φυλάσσονταν έγγραφα και αρχαιολογικό υλικό. Η γαλλική αρχαιολογική αποστολή επίσης δεν είχε πρόσβαση στο δικό της υποστατικό ανασκαφής όπου φυλάσσονταν τα έγγραφα, τα σχέδια, οι φωτογραφίες και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Σαλαμίνα.

Η παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα των κατοχικών δυνάμεων δεν περιορίστηκε με την εισβολή του 1974. Το 1999, το Πανεπιστήμιο της Αγκυρας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, οργάνωσε αρχαιολογικές έρευνες στη Σαλαμίνα υπό τη διεύθυνση του καθ. Coskun Ozguner. Ο Ozguner διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας ανασκαφές σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου με τη μορφή δοκιμαστικών τομών. Επικεντρώθηκε σε ένα κτίσμα ρωμαϊκής περιόδου, πιθανόν μια έπαυλη (villa) με λουτρά, η οποία βρίσκεται στα δυτικά του Γυμνασίου.
Του Β. ΚΑΛΑΜΑΡΑ ~ enet.gr






























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου