Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δηλαδή απεργούσαν και πληρώνονταν;


Ραγκούσης: 'Η σταματάτε τις απεργίες στις συγκοινωνίες ή δεν πληρώνεστε

Έμμεση απειλή για διακοπή της μισθοδοσίας στους απεργούντες υπαλλήλους των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ, εάν δεν δείξουν «υπευθυνότητα», «διατύπωσε» τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούσης. Ο υπουργός Υποδομών καλεί τους συνδικαλιστές των μεταφορικών εταιριών να...
 αναλογιστούν τη θέση τους και να σταματήσουν να επιδιώκουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Επίσης, για πρώτη φορά το υπουργείο Υποδομών παραδέχεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των αστικών συγκοινωνιών και του σιδηροδρόμου έχουν εκτροχιαστεί, κάνοντας λόγο για την «τραγική αλήθεια» της υπέρβασης των προϋπολογισθέντων ελλειμμάτων κατά 150 εκατ. ευρώ στις μεταφορικές ΔΕΚΟ.

«Τη στιγμή που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο και εξαγγέλονται και άλλες συνδυασμένες καθολικές 24ωρες ή 48ωρες απεργίες στις ΔΕΚΟ των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις βασικές συγκοινωνιακές δυνατότητες που σήμερα χρηματοδοτεί, είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει γνωστή στους πολίτες την πλήρη αλήθεια όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των ΔΕΚΟ ΜΜΜ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Γιατί οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για τον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ειδικά τη στιγμή που οι συνδικαλιστές επιδιώκουν μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να πιέσουν τις διοικήσεις των οργανισμών και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές εξυγίανσης των εταιρειών αυτών» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η λειτουργία του ΟΑΣΑ το 2011 θα στοιχίσει στον φορολογούμενο 249 εκατ. ευρώ, ενώ των ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ 191 εκατ. ευρώ. «Τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων για το 2011 και περιλαμβάνουν μεγαλύτερα ελλείμματα κατά περίπου 150 εκατ.» σημειώνει το υπουργείο και παραδέχεται, έτσι, για πρώτη φορά την πλήρη αποτυχία της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων, αλλά και του νόμων, που εκπόνησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

«Επιπλέον, πρέπει όλοι να γνωρίζουν την τραγική αλήθεια διότι, όπως είναι επόμενο, σε κάποιες ΔΕΚΟ ΜΜΜ τίθεται πλέον θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον» αναφέρεται.

«Υπό το φως αυτής της αναντίλεκτης πραγματικότητας είναι απαραίτητο όλοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών σεβόμενοι τις θυσίες όλων αλλά και τις δικές τους. Κάθε ημέρα απεργίας σημαίνει δραματική επιδείνωση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλαπλασιάζει τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβίωσή τους. Γι αυτό ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.



Μπαράζ κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ αποφάσισαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και Τετάρτη, ενώ προειδοποίησαν με απεργία διάρκειας, όταν ανακοινωθούν οι λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων που θα τεθούν σε εφεδρεία.

Κανονικά θα κινηθούν την Τρίτη ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ, ενώ αντιθέτως ακινητοποιημένο θα παραμείνει το Μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτό αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία.


***Παράνομη και καταχρηστική η απεργία στον Προαστιακό

Από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι η σημερινή 24ωρη απεργία του Σωματείου Εργαζομένων Προαστιακού και της Π.Ε.Π.Ε. κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αντίστοιχα, παράνομη και καταχρηστική.


Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπενθυμίζει στους εργαζόμενους ότι οφείλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού δεν σταματάει εδώ, καθώς τη Δευτέρα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα ακινητοποιηθούν για τουλάχιστον 6 ώρες και συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τον κύκλο των κινητοποιήσεων.

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει επίσημη λίστα η οποία θα περιλαμβάνει έστω και έναν εργαζόμενο στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών για εργασιακή εφεδρεία, την επομένη μέρα θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση.

Παράλληλα, Τετάρτη και Πέμπτη έχουν εξαγγείλει επίσης απεργία οι ιδιοκτήτες ταξί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου