Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

1912-13 Η Μεγάλη Εξόρμηση ~ Ο Διπλασιασμός της Ελλάδας National Geographic Special (Βίντεο)



Με αφορμή τη σημερινή 99η επέτειο της Απελευθέρωσης της Λήμνου (8/10/1912)...

Το ντοκυμανταίρ του National Geographic για την περίοδο 1912-1913 και τους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου παρακολουθούμε την εκπληκτική πορεία του Ελληνικού Στρατού και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Ηπείρου και νησιών του Αιγαίου.








Η Απελευθέρωση της Λήμνου

8η Οκτωβρίου 1912, με την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, ο Ελληνικός Στόλος υπό την καθοδήγηση του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη ελευθερώνει το νησί της Λήμνου. Η κίνηση αυτή θα σημάνει το τέλος της Τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την απαρχή του Λυτρωτικού Αγώνα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Για την απελευθέρωση της Λήμνου αναφέρει, ο Δρ. Κώστας Χασάπηςπρόεδρος του συλλόγου Ήφαιστος , «η έγκαιρη κατάληψη της Λήμνου από τον ελληνικό στόλο βοήθησε αποφασιστικά στην γρήγορη προώθηση του ελληνικού στρατού στο μακεδονικό μέτωπο και στην έγκαιρη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πριν από τους Βούλγαρους».

«Ηταν ξεκάθαρο ότι η διαμάχη στο Αιγαίο θα κρινόταν υπέρ εκείνου που θα έλεγχε τα Στενά. Αν οι Τούρκοι είχαν προβλέψει να οχυρώσουν τη Λήμνο θα ναυμαχούσαν με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, η απώλεια της Λήμνου στην αρχή των βαλκανικών πολέμων στοίχισε στους Τούρκους μια σύντομη στρατιωτική ήττα και επομένως την αδυναμία αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου