Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Άχρηστη Γενιά του Πολυτεχνείου ~ Λιτότητα έως το 2020


Κατέκλεψαν τον δημόσιο πλούτο, διέλυσαν τις υποδομές, τον κοινωνικό ιστό και την εικόνα της χώρας διεθνώς -και όλα αυτά σε περίοδο ειρήνης!

-Haircut 50% στο ελληνικό χρέος για να μειωθεί κατά 100 δισ
-Υποθηκεύεται το μέλλον της Ελλάδας
-Παραχωρείται εθνική κυριαρχία με μακροχρόνια επιτροπεία και λιτότητα
-Στήριξη 30 δισ. στις τράπεζες που αποδεκατίζονται κεφαλαιακά


Τι κερδίζει η Ελλάδα:



• 100 δισ. λιγότερο χρέος

• Ενεργοποιείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

• Αυξάνεται το πακέτο βοήθειας στα 130 δισ.


Τι χάνει η Ελλάδα

• Μόνιμη εποπτεία της τρόικας

• Παρατεταμένη λιτότητα έως το 2020

• Αποδεκατίζεται πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Σε συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, σε εθελοντική βάση, κατέληξαν μετά από ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Το ελληνικό χρέος μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ, ενώ 30 δισ. θα διατεθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, τετραπλασιάζονται οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση για μόνιμη εποπτείας της Ελλάδας από την τρόικα. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία. Η Ελλάδα θα παρακολουθείται και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα».

Σύμφωνα με το Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Το νέο πρόγραμμα 100 ΕΕ-ΔΝΤ δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.


Παπανδρέου: Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει

«Μία καινούρια μέρα ξημερώνει σήμερα για την Ελλάδα », δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη σημερινή απόφαση ελαφρύνεται για την Ελλάδα ένα μεγάλο τμήμα του άχθους του παρελθόντος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πράξει αυτά που έπρεπε τότε η χώρα θα είχε οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Αποφύγαμε αυτόν τον κίνδυνο, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό συνέβη, κυρίως χάρη στις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες. «Κλείνουμε οριστικά τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν και μπαίνουμε σε μία νέα πορεία με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και χωρίς αβεβαιότητες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι έπρεπε να έρθουν σε συμφωνία 16 κυβερνήσεις που είναι υπόλογες στα δικά τους κοινοβούλια.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια εξαιρετικά κακόπιστη κριτική στο εσωτερικό της χώρας σε βάρος της κυβέρνησης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τις σημερινές αποφάσεις βελτιώνονται τα όσα κατοχυρώθηκαν στις 21 Ιουλίου και ότι η χώρα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες ως το 2014. Ανέφερε, επίσης, ότι επιβεβαιώθηκαν τα βασικά σημεία της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, αναφέροντας συγκεκριμένα τα χαμηλότερα επιτόκια, την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων και την περίοδο χάριτος.


Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της σημερινής απόφασης στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα τόνισε ότι θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή του επάρκεια και η ρευστότητα των τραπεζών ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις. Ανέφερε επίσης ότι η κατανομή των βαρών στην ελληνική κοινωνία είναι πλέον πιο ισοβαρής δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του άχθους μεταφέρεται στις τράπεζες. Αυτό εξασφαλίζει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί στο 120% του ΑΕΠ και ότι η εικόνα που δίνεται στις αγορές είναι ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και το 2012 δεν θα έχει πλέον πρωτογενή ελλείμματα και θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Τόνισε επίσης ότι από το 2012 μειώνεται το βάρος των επιτοκίων και ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις.

«Κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον » τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σιγά σιγά ανοίγει ο δρόμος για την απαλλαγή της χώρας από την ευρωπαϊκή επιτήρηση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ δίλημμα να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να αγνοήσει όλους αυτούς που την κατηγορούσαν. Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιπτώσεις που θα έχει η σημερινή απόφαση στα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης των επιπέδων ασφαλείας τους. Ωστόσο, παράλληλα ανέφερε ότι καλά θα κάνουν ορισμένοι να πάψουν να μπερδεύουν το ζήτημα της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών με τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν από την εξασθένηση των ταμείων. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά τις σημερινές αποφάσεις ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών τραπεζών να περιέλθουν στο δημόσιο, σημειώνοντας, ωστόσο ότι αν αυτό συμβεί θα είναι προσωρινό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι με τη μείωση του βάρους από το χρέος δημιουργούνται οι προυποθέσεις για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.


Τέλος στα σόου «κάθε τρεις μήνες»

Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε όλους αυτούς που τον τελευταίο καιρό διολίσθησαν, όπως είπε, στην εύκολη λασπολογία και στην προπαγάνδα με αφορμή την τεχνική στήριξη που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τους εταίρους. Εν προκειμένω τόνισε τον κυριαρχικό ρόλο που διαδραματίζει η Βουλή των Ελλήνων και η ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι ήρθαν μετά από αίτημα και επιθυμία της ίδιας της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση μόνιμων αντιπροσώπων της Τρόικας στην Ελλάδα, αφού υπογράμμισε ότι τη βασική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος την έχει η ίδια η κυβέρνηση, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος «σε αυτό το σόου που γίνεται κάθε τρεις μήνες».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους το τελευταίο διάστημα εργάστηκαν σκληρά για τη σημερινή θετική για τη χώρα απόφαση, αναφέροντας συγκεκριμένα το Γιώργο Ζανιά, το Γιώργο Γλυνό, τη Μαρία Ασημακοπούλου, τον Πέτρο Χριστοδούλου, καθώς και την ομάδα των υπουργών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος ο υπουργός οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής απόφασης και τόνισε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως θα υπάρξει κάποιο κόμμα ή κάποιος αρχηγός του που δε θα θελήσει να ψηφίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Επανέλαβε, επίσης, τις πάγιες θέσεις του για την ανάγκη ενότητας και συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου