Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Αρχαιολογικός θησαυρός της Μακεδονίας κατασχέθηκε σήμερα


(Φωτό παρακάτω)

Παρουσία του πρωθυπουργού άνοιξε απόψε το βράδυ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το μεγάλο σακ - βουαγιάζ με τους θησαυρούς της αρχαίας Μακεδονίας, που κατασχέθηκαν το πρωί σε χέρια αρχαιοκαπήλων στη Θεσσαλονίκη.

Τέσσερα κράνη, δύο χρυσά προσωπεία με εμφανή τα χαρακτηριστικά του νεκρού, μεγάλος αριθμός άλλων χρυσών προσωπείων, επιστομίων, δύο χρυσά πέλματα και χρυσά κοσμήματα που ράβονταν στα ενδύματα των νεκρών (ταινίες, ρόδακες με το μακεδονικό αστέρι κ.α.), χρυσά δακτυλίδια, περόνες, ακόμη και ένα ασημένιο μικρογραφικό κουταλάκι, απλώθηκαν στα τραπέζια των συντηρητών του Μουσείου καθώς τα ξετύλιγαν ένα προς ένα:


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ήταν επίσης παρόντες μαζί με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, στους οποίους οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του εντοπισμού και της κατάσχεσης των αρχαίων πριν να βγουν στο εξωτερικό.

Αγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των αντικειμένων, αφού η καταγραφή τους άρχισε μόλις οι επίσημοι αποχώρησαν από το μουσείο, θα πρέπει ωστόσο να είναι περισσότερα από εβδομήντα (μετρώντας πάντως και κομμάτια τα οποία μπορεί να συνενωθούν στη συνέχεια). Ανάμεσά τους ήταν επίσης ένας γυάλινος αμφορίσκος με εξαιρετικά χρώματα και σχέδια, μία ασημένια φιάλη με τη γνωστή ακτινωτή κόσμηση (αστέρι), μία εκπληκτικής τέχνης τρυφηλόσχημη μικρή οινοχόη, η λαβή της οποίας καταλήγει στο χείλος σε τρία κεφαλάκια λιονταριών, ασημένια κύπελλα, το άνω τμήμα μιας μεγάλης χάλκινης οινοχόης, μικρά πήλινα ειδώλια και... ένα πλαστικό τάπερ γεμάτο με φύλλα χρυσού διακοσμημένα με τα χαρακτηριστικά μακεδονικά μοτίβα.

Η προέλευσή τους είναι μετά βεβαιότητος η κεντρική Μακεδονία, όπως είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη. Η περιοχή της Σίνδου αλλά και η περιοχή του Αρχοντικού της Πέλλας έχουν βγάλει τα τελευταία χρόνια παρόμοια αντικείμενα. Μάλιστα η έκθεση για τη Μακεδονία που πρόκειται να εγκαινιαστεί στο Λούβρο στις 13 Οκτωβρίου έχει σαν «σήμα» της, που κοσμεί και την επίσημη πρόσκληση ένα παρόμοιο κράνος πολεμιστή με το χρυσό προσωπείο του από νεκροταφείο της Σίνδου.

Πρόκειται άλλωστε για αρχαιότητες που βρίσκονται μόνον μέσα σε τάφους, αφού ο πολεμιστής θάβονταν πάντα με τα όπλα του ενώ ο πλούτος που απολάμβανε στη ζωή έπρεπε να τον συνοδεύει και στο θάνατο με τα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του. Από τον αριθμό των κρανών εξάλλου συμπεραίνεται ότι οι ταφές που συλήθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους ήταν τέσσερις. Οσο για την χρονολόγησή τους αρχικά εκτιμώντας οι αρχαιολόγοι θεωρούν, ότι ανάγονται στα τέλη του 6ου π. Χ. αιώνα.

Αμύθητης πραγματικά αξίας χαρακτηρίζεται αυτός ο θησαυρός, για την απόκτηση του οποίου δόθηκε μάχη στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε αστυνομικούς και στους αρχαιοκάπηλους, έξι τον αριθμό από τους οποίους συνελήφθησαν οι δύο. Πρόκειται άλλωστε για μία υπόθεση που απασχολεί την Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας εδώ και ένα χρόνο. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί αναφέρθηκαν πάντως στη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Επίσημη παρουσίαση των αρχαιοτήτων θα γίνει στο προσεχές μέλλον αφού δεχθούν τις πρώτες φροντίδες των συντηρητών _ειδικά τα χάλκινα αντικείμενα χρήζουν άμεσης επέμβασης_ αν και η κατάσταση των περισσοτέρων είναι πολύ καλή.



Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Ανάκτηση αρχαίων αντικειμένων του 6ου αιώνα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας

Σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα ανακτήθηκαν σήμερα μετά από συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο στέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Μετά τη σύλληψη των δραστών τα ανακτηθέντα ευρήματα, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Μουσείο προκειμένου να δει τα ευρήματα και να ενημερωθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα ευρήματα υποδέχτηκαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, κ. Ιωάννης Δικόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και των δύο Υπουργείων.

«Μεγάλη επιτυχία», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ανάκτηση των αντικειμένων, «μια επιτυχία η οποία οφείλεται στην αφοσίωση με την οποία δούλεψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος έκανε την εξής δήλωση: «Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούμε και δουλεύουμε συλλογικά, δεν υπάρχουν αψιμαχίες μεταξύ των υπηρεσιών και όλοι δουλεύουν ο καθένας από το δικό του πόστο αλλά και συνεργαζόμαστε σε κάθε τι το οποίο χρειάζεται ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα του πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε όταν υπάρχει αυτό το κλίμα συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και βέβαια όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίοι άλλοι εμφανώς και άλλοι μέσα στο σκοτάδι που πρέπει να λειτουργήσουν, έχουν καταφέρει να έχουν τόσο μεγάλες επιτυχίες και να προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.»

Για επιτυχία μίλησε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος συνέχισε: «Έχουμε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, με συντονισμένες προσπάθειες, εδώ και πολύ καιρό, σε ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως, για να ανακτήσουμε τους χαμένους, με τον όποιο τρόπο, θησαυρούς. Θέλω, λοιπόν, όχι μόνο να συγχαρώ αλλά και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους εκείνους, οι οποίοι βοήθησαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Έτσι κι αλλιώς, η δική μου συμβολή και του υπουργού κ. Γερουλάνου είναι δεδομένη, στο πλευρό τους, στο πλευρό των υπηρεσιών και των δυνάμεων που δρουν για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου αντεθνικού εγκλήματος.».


Για 10 εκατ. ευρώ πωλούσαν οι αρχαιοκάπηλοι τον θησαυρό που κατασχέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Δέκα εκατομμύρια ευρώ ζητούσαν οι δύο αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν την Πέμπτη ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, για την πώληση αντικειμένων ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας.

Σύμφωνα με τα Νέα, δύο συνεργοί τους παραμένουν ασύλληπτοι, αλλά τα στοιχεία τους είναι γνωστά στις Αρχές.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων -όλοι είναι Ελληνες- είχε ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Στην «αγορά» των αρχαιοκάπηλων είχε κυκλοφορήσει η φήμη για μια σπείρα που προσπαθούσε να πουλήσει δεκάδες αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, τα οποία προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές σε μακεδονικούς τάφους.
Αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής προσέγγισαν τους αρχαιοκάπηλους υποδυόμενοι τους υποψήφιους αγοραστές για λογαριασμό σημαντικού συλλέκτη. Οι συλληφθέντες είχαν τα αρχαία στην κατοχή τους για αρκετό καιρό και στην αρχή εμφανίστηκαν δύσπιστοι στους αστυνομικούς που υποδύθηκαν τους αρχαιοκάπηλους αγοραστές.

Στη διαπραγμάτευση, που διήρκεσε τουλάχιστον έναν χρόνο, συμμετείχαν και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης έγινε γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να διοχετεύσουν τα αρχαία σε βαλκανικές χώρες και από εκεί σε δίκτυα αρχαιοκαπήλων και ιδιωτών στην Ευρώπη.

Οι αρχαιοκάπηλοι ζήτησαν αρχικά ένα ποσό που άγγιζε τα 20 εκατομμύρια για την πώληση του συνόλου των αρχαιοτήτων. Στους «αγοραστές» έδειξαν φωτογραφίες από τα αντικείμενα, οι οποίες πιστοποιούσαν τη μεγάλη τους αξία. Ακολούθησαν πολλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αστυνομικών και των αρχαιοκαπήλων, μέχρις ότου η «συμφωνία» έκλεισε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το τελικό ραντεβού κλείστηκε στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, προκειμένου οι «αγοραστές» να δουν από κοντά ορισμένα από τα αντικείμενα που θα αγόραζαν. Στη συνέχεια θα παρέδιδαν τα χρήματα και θα παραλάμβαναν το σύνολο των αρχαίων αντικειμένων. Μόλις οι δύο αρχαιοκάπηλοι παρουσίασαν τα αντικείμενα οι «αγοραστές» αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και τους συνέλαβαν.


Άμεσα τα ευρήματα στην Αθήνα για το Θεαθήναι και αυτοπροβολή...

Η λεία ήταν εξαιρετικά πολύτιμη. Γι' αυτό «έπεσε πιστολίδι» για να καταλήξει το βράδυ στα εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, όπου έσπευσαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δύο υπουργοί, ο Χρ. Παπουτσής και ο Π. Γερουλάνος, η ηγεσία της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και τα ανώτατα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ.

Στην άτυπη αυτή τελετή παράδοσης των αρχαίων δεν είχαν κληθεί τα μέσα ενημέρωσης. Μόνον η κρατική ΝΕΤ, προφανώς για να απαθανατίσει όχι τα αρχαία, αλλά τους ως άνω αξιωματούχους να θαυμάζουν τα κατασχεθέντα και να συμφωνούν μεταξύ τους πως «μέρες που είναι, αυτή είναι μια ευχάριστη είδηση».


Οταν πήγαμε εμείς, βρήκαμε τους συντηρητές με τα λευκά τους γάντια να βγάζουν από ένα τάπερ τα φύλλα χρυσού, όπου τα είχαν αποθηκεύσει οι αρχαιοκάπηλοι. Τα δύο χρυσά προσωπεία ήταν ήδη τοποθετημένα πλάι στα χάλκινα κράνη, όπως ακριβώς θα ήταν μέσα στους πολύχρυσους τάφους τους. Οι νεκροί πρέπει να ήταν στολισμένοι με χρυσό διάδημα, όπως πρόδιδαν τα συνδεδεμένα μεταξύ τους ελάσματα φύλλων. Τα ενδύματά τους πρέπει να ήταν στολισμένα με μικρούς και μεγάλους χρυσούς ρόδακες και ταινίες. Τα στόματά τους θα ήταν φραγμένα με χρυσά εγχάρακτα ελάσματα (επιστόμια). Θα φορούσαν από μια χρυσή βέρα (βρέθηκαν δύο, μία μικρή και μία μεγάλη) όπως και ένα ζευγάρι χρυσά υποδήματα (μεγάλου ανδρικού μεγέθους), αν κρίνουμε από τις δύο λεπτές σόλες (καττύματα) παπουτσιών που υπήρχαν ανάμεσα στα άλλα χρυσά ελάσματα.

Οι αρχαιολόγοι, σκυμμένοι πάνω στα αρχαία, περιεργάζονταν τα δύο πήλινα αγγεία και το ένα μεταλλικό, τα δέκα μικρά αρχαϊκά ειδώλια, έναν ασημένιο κάνθαρο, ένα μικρό κοχλία (κουταλάκι), μια περόνη, ένα περίτεχνο γυάλινο μυροδοχείο και εκτιμούσαν πως προέρχονται από την κεντρική Μακεδονία, αν δεν είναι από την ίδια τη νεκρόπολη της Σίνδου. Τα περισσότερα είναι αρχαϊκά και λίγα κλασικά. Η προσοχή τους είχε πέσει σε τμήματα ενός σιδερένιου όπλου που έφερε πιθανότατα χρυσή διακόσμηση στη λαβή.

Οι 121 τάφοι της Σίνδου περιείχαν ό,τι ακριβώς ήταν απλωμένο χθες στον πάγκο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: πήλινα και χάλκινα αγγεία, σιδερένια όπλα, χάλκινα κράνη, μάσκες που κάλυπταν τα πρόσωπα των νεκρών. Τα κατασχεθέντα θεωρούνται της ίδιας ακριβώς εποχής. Οι αρχαιολόγοι είχαν πει ότι ο οικισμός στον οποίο ανήκε το νεκροταφείο άνθησε στο τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. και στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., γιατί τα ευρήματα της κλασικής περιόδου δεν ήταν πολλά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα «ευρήματα» των αρχαιοκαπήλων, στα ίχνη των οποίων οι αρχές ήταν έναν ολόκληρο χρόνο, όπως μας είπαν.


Το μυστήριο του «Θησαυρού» της Μακεδονίας

Mεγαλύτερη αποδεικνύεται η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που έφερε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δεκάδες χρυσά, χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, απ’ ό,τι στην αρχή φάνηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» είναι πιθανόν τα τεράστιας αρχαιολογικής (αλλά και εμπορικής) αξίας ευρήματα να μην είναι τα μόνα που είχαν στα χέρια τους οι δράστες.


Άγνωστο νεκροταφείο;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο χρόνια πριν, κατά την παράδοση του υπουργείου Πολιτισμού στον νυν υπουργό, ο απερχόμενος Αντώνης Σαμαράς εγχείρισε μεγάλο φάκελο για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Μακεδονία. Τα περιεχόμενα του φακέλου φανέρωναν αρχαία κατά πολύ περισσότερα από όσα χθες κατασχέθηκαν, γεγονός που δηλώνει ότι η σπείρα πρέπει να είχε μεγαλύτερη δραστηριότητα. Τα ευρήματα προέρχονται από τουλάχιστον πέντε, ίσως και περισσότερες ταφές. Τα τέσσερα κράνη οδηγούν σε τέσσερις ανδρικές ταφές, αλλά κάποια αντικείμενα όπως τμήμα διαδήματος, μυροδοχείο κ.ά. υποδεικνύουν και μία, τουλάχιστον, γυναικεία ταφή. Άρα, οι αρχαιοκάπηλοι έχουν σκάψει πέντε, έξι ή και περισσότερους τάφους. Αν οι λαθρανασκαφές είχαν γίνει στο Αρχοντικό Γιαννιτσών Πέλλας και στη Σίνδο, όπου έχουν εντοπισθεί νεκροταφεία με ανάλογα κτερίσματα, μια τέτοιας έκτασης δραστηριότητα θα είχε, υπό κανονικές συνθήκες, υποπέσει στην αντίληψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτό οδηγεί στην υπόθεση οι ταφές να ήταν σε νεκροταφείο που δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.



Σχετικό βιντεάκι (χωρίς ήχο)





Στη φωτογραφία κράνος πολεμιστή με το χρυσό προσωπείο του από νεκροταφείο της Σίνδου τοι οποίο θα εκτεθεί στο Λούβρο







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου