Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τα πάντα για τα δικά τους παιδιά-Δημοσίους Ψηφοφόρους


Οι άλλοι να ψοφήσουν (αν δεν ψόφησαν ήδη)

Ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας ή χάνουν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους λόγω του νέου μισθολογίου, προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.



Μίλησε μάλιστα για την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες για τη ρύθμιση.
Ο κ. Βενιζέλος αποδέχθηκε ουσιαστικά τη σχετική τροπολογία που κατέθεσαν χθες 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη. Ο υπουργός Οικονομικών είπε σχετικά ότι υπήρξε ήδη επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Β. Ράπανο, ώστε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών για το θέμα, με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνεται υπ' όψιν το συνολικό εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων. Η θετική ανταπόκριση του υπουργού Οικονομικών ερμηνεύτηκε ως μια κίνηση καλής θέλησης έναντι της Λούκας Κατσέλη, η οποία εμμένει στην αρνητική στάση της έναντι του άρθρου 37 για τις συλλογικές συμβάσεις, αν και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το υπερψηφίσει εφόσον σε αυτό γίνουν σήμερα, τρίτη και τελευταία μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, κάποιες αλλαγές.

Η επίμαχη ρύθμιση, που πρότειναν οι 40 κυβερνητικοί βουλευτές, αφορά όσους εργαζομένους στο Δημόσιο τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας, καθώς και όσους υφίστανται μειώσεις των αποδοχών τους τουλάχιστον κατά 20% λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Προτείνεται δε σε αυτούς που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, με συνέπεια να λαμβάνουν το 60% του μισθού τους, να τους δοθεί περίοδος χάριτος ενός έτους χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, να υπάρξει αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου, καθώς και παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως θα προστεθεί στο νομοσχέδιο και ρητά μια πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, θα ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εξυπηρέτησης και αποπληρωμής δανείων που έχουν λάβει πρόσωπα που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου (εφεδρεία και νέο μισθολόγιο).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου