Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Διεθνούς σημασίας το κοίτασμα φυσικού αερίου της Κρήτης


Οταν ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν στο Ισραήλ, ορισμένοι ειδικοί έκαναν λόγο για τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου παγκοσμίως. Σήμερα εκτιμάται ότι το κοίτασμα της Κύπρου είναι μεγαλύτερο και από τα δύο ισραηλινά μαζί, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στη Νότια Κρήτη μπορεί να υπάρχει έως και πολλαπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου σε σχέση με τη Μεγαλόνησο!

“Το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο είναι μεγαλύτερο από το Λεβιάθαν του Ισραήλ, όμως στη Νότια Κρήτη υπάρχει τεράστιο δυναμικό. Μιλάμε για κοίτασμα...
 διεθνούς σημασίας”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο δρ. Μιχάλης Οικονομίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, χημικός και ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς αναλυτές των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς γεωφυσικές εταιρείες, με σκοπό με δικό τους κόστος και εξοπλισμό να υλοποιήσουν σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Στη συνέχεια, και με βάση τα δεδομένα που θα αποκαλύψουν οι έρευνες, αυτές οι περιοχές θα εκμισθωθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. “Οι σεισμικές δοκιμές ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει, γιατί στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πρωτόγονο στάδιο σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες. Όμως δεν είναι μόνο να βρεις το κοίτασμα, αλλά και πώς θα το παραγάγεις, θα το επεξεργαστείς, θα το μεταφέρεις. Τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη εντοπίζονται στα 10.000 πόδια και άνω, δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερα βάθη σε σχέση με το Ισραήλ. Αν για γεώτρηση σε μικρότερα βάθη το γεωτρύπανο κοστίζει 200.000 δολάρια την ημέρα, στην περίπτωση της Κρήτης θα κόστιζε 500.000 δολάρια ημερησίως. Αυτό συνεπάγεται μια τεράστια επένδυση”, προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Κρήτη θα απαιτούνταν συνολική επένδυση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσά που μόνο παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί θα διέθεταν.


Αδαείς στο υπουργείο

Μεταξύ άλλων ο κ. Οικονομίδης είναι τεχνικός σύμβουλος της Delek, μίας από τις δύο αμερικάνικες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το φυσικό αέριο στο Ισραήλ, των κινεζικών πετρελαϊκών εταιρειών CNOOC και Sinopec, της μεγαλύτερης ιταλικής πετρελαϊκής ENI, ενώ διετέλεσε σύμβουλος των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Αγκόλας. Μάλιστα οι κινεζικοί κολοσσοί με τους οποίους συνεργάζεται επένδυσαν 200 δισ. δολάρια μόλις σε ένα χρόνο και ενδιαφέρονται για τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου - η Συρία έχει αποκλειστεί προς το παρόν λόγω πολιτικών προβλημάτων, αλλά η Κύπρος είναι εντός των σχεδιασμών των κρατικών εταιρειών πετρελαίου της Κίνας. Η περίπτωση της Κρήτης θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους μελλοντικά, εφόσον τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών είναι ενθαρρυντικά. Όμως ο κ. Οικονομίδης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

“Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, υπάρχει ο κίνδυνος να μην έρθουν μεγάλοι παίκτες να επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί το επιχειρηματικό κλίμα είναι πολύ άσχημο. Οι μεγάλες εταιρείες θέλουν πολιτική σταθερότητα και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς”, παρατηρεί ο κ. Οικονομίδης. “Στην Κύπρο χρειάστηκε μια ολιγομελής ομάδα τεχνοκρατών και οι διαδικασίες κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος ήταν από τους πλέον αδαείς ανθρώπους περί αυτών των θεμάτων. Στο υπουργείο φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να ξέρει το αντικείμενο. Με ποιον θα μιλήσουν οι εταιρείες;”


Αντ. Φώσκολος: 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

"Νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, της τάξης των 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αεριού, το οποίο μεταφράζεται σε ισοδύναμο πετρελαίου γύρω στα 20-22 δισεκατομμύρια βαρέλια", εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης σε θέματα πετρελαϊκών ερευνών, δρ. Αντώνιος Φώσκολος.

“Το επιστημονικό ερώτημα δεν είναι πλέον αν υπάρχουν ιζήματα μεγάλου πάχους στο Λιβυκό πέλαγος, αν υπάρχουν συστήματα γένεσης/παραγωγής υδρογονανθράκων και κάλυμμα, διότι αυτά είναι εξακριβωμένα. Το ερώτημα είναι πού είναι οι στρωματογραφικές ή τεκτονικές παγίδες. Την απάντηση θα τη δώσουν τα σεισμικά ανάκλασης υψηλής ευκρίνειας”, εξηγεί ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.



Οι δύο “χρυσές” περιοχές

Δύο είναι οι περιοχές ενδιαφέροντος στη Νότια Κρήτη, η λεγόμενη Μεσογειακή Ράχη και η λεκάνη του Ηροδότου.


Η Μεσογειακή Ράχη

Η Μεσογειακή Ράχη έχει έκταση περίπου 80.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (το ελληνικό κομμάτι της είναι από τη δυτική Πελοπόννησο έως τα νότια της Κρήτης). Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Μεσογειακής Ράχης: η ύπαρξη λασποηφαιστείων που εκλύουν φυσικό αέριο και η ύπαρξη συμπλεγμάτων επαυξητικών πρισμάτων.

“Όπου υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό συνέβη π.χ. στον Κώνο του Νείλου, όπου βρέθηκαν 1,8 τρισ. κυβικά μέτρα, και στη λεκάνη του Ερατοσθένη, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 1,3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Με βάση τα παραπάνω, η προοπτική να υπάρχουν νότια της Κρήτης 1,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δεν είναι υπερβολή. Αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη έχει κάνει και η νορβηγική Petroleum Geo-Services, που εξίσωσε την ιζηματογενή λεκάνη νότια της Κρήτης με αυτή της Λεβαντίνης (όπου βρέθηκαν 750 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου), ενώ η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά (με πιθανότητα 50%) ότι υπάρχουν άλλα 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου”.


Η λεκάνη του Ηρόδοτου

Η λεκάνη του Ηροδότου βρίσκεται στην περιοχή του Κώνου του Νείλου και εκτείνεται μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Στο αιγυπτιακό τμήμα της λεκάνης τα γεωφυσικά δεδομένα έδειξαν επτά αλληλοεπικαθήμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ στο κυπριακό τμήμα υπάρχουν σημεία που μαρτυρούν την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου (αξιολογήσεις των TGS-NOPEC και Petroleum Geo-Services αντίστοιχα). Με βάση τα παραπάνω είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν κοιτάσματα και στο γειτονικό ελληνικό κομμάτι της λεκάνης του Ηροδότου. Ο κ. Φώσκολος παραπέμπει στις εκτιμήσεις του κορυφαίου γαλλικού ινστιτούτου BEICIP/FRANLAB, που υπολογίζει ότι τα αποθέματα της ελληνικής λεκάνης του Ηρόδοτου ανέρχονται στο ενεργειακό ισοδύναμο των 6-8 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου (περίπου 2 τρισ. κυβικών φυσικού αερίου).

Της Σοφίας Χριστοφορίδου ~ Εφημερίδα Μακεδονία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου