Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τι να βάλω στο καλάθι του Οκτωβρίου; - Μήλα!



Το «αμαρτωλό» φρούτο του Κήπου της Εδέμ αποτελεί ένα κοκτέιλ συστατικών που θωρακίζει την υγεία μας.

Με ελάχιστες θερμίδες και γεμάτη γεύση, το μήλο σας προκαλεί να το απολαύσετε. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του!



Μήλο

Τι μας προσφέρει: Η λαϊκή ρήση «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» δεν είναι καθόλου τυχαία:

Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά (όπως κερκετίνη και κατεχίνες), σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εντέρου, θεωρείται ότι δρα προληπτικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου και βοηθάει σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Είναι γνωστό για την ηρεμιστική του δράση, βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών, ενώ έρευνες το συνδέουν με μειωμένη χοληστερόλη, περιορισμένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, αποδίδοντάς του παράλληλα και προφυλακτική δράση ενάντια στο Αλτσχάιμερ.


Τεστ φρεσκάδας: Επιλέγετε μήλα σκληρά, που να έχουν το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας τους. Βεβαιωθείτε ότι το κοτσάνι τους είναι φρέσκο και ο φλοιός τους δεν έχει χτυπήματα, αλλά είναι λείος και γυαλιστερός.


Στην κουζίνα: Το μήλο είναι γευστικότατο σκέτο, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική. Φτιάξτε μηλόπιτα ή τάρτα με μήλα, δοκιμάστε την κλασική αυστριακή συνταγή του στρούντελ, προσθέστε κομματάκια πράσινου μήλου στις σαλάτες σας (ταιριάζει πολύ με μαρούλι ή λάχανο) ή συνοδεύστε το κρέας σας με σοταρισμένα μήλα.


Στο ψυγείο: Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε τα μήλα στο ψυγείο. Διατηρούνται μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος.


Tip: Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να πλύνετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα, αρκεί να φάτε ένα μήλο. Χάρη στη σκληρή του σάρκα, βοηθά τα δόντια να «αυτοκαθαριστούν», ενώ ακριβώς επειδή είναι πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών, αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στην τερηδόνα.
 
vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου