Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αυθαίρετο ολόκληρο χωριό, εκτός… από το σπίτι του




Ενδεχομένως να αποτελεί παγκόσμια πρωτιά ο οικισμός Φτέρης
στις πλαγιές των Πιερίων, καθώς και τα περίπου εκατό σπίτια του είναι αυθαίρετα, πλην ενός!

Το ένα και μοναδικό σπίτι που έχει νόμιμη οικοδομική άδεια ανήκει στον...
 τέως νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου, όπως καταγγέλλει εγγράφως στη “Μ” ο πρώην διευθυντής της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης Αντώνης Ζαρκανέλας.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο οικισμός της Φτέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, στις δασωμένες πλαγιές των Πιερίων. Διοικητικά ανήκει στη δημοτική κοινότητα Καρίτσας του δήμου Δίου - Ολύμπου. Η Φτέρη προϋπήρξε της Καρίτσας. Όταν ο οικισμός καταστράφηκε από τους Γερμανούς, οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία τους μετοίκησαν στην Καρίτσα. Για πρώτη φορά η Φτέρη αναφέρεται το 1809 από τον άγγλο περιηγητή Leake, ο οποίος μιλά για την ύπαρξη εκατό σπιτιών. Το 1868 αναφέρεται σε χάρτη ως συγκροτημένος οικισμός, ενώ αργότερα, το 1884, σε χάρτη των εκδόσεων “Κορομηλά”, ως συγκροτημένος οικισμός αναφέρεται και η Καρίτσα, η οποία απλώς φέρει την ονομασία “Καλύβια Φτέρης”.

Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους και σε βασιλικό διάταγμα του 1918 με τίτλο “Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τη Γενική Διοικήσει Θεσσαλονίκης”, αναγνωρίζεται στην υποδιοίκηση Αικατερίνης (της σημερινής Κατερίνης) η Φτέρη ως οικισμός που ανήκει στην κοινότητα Μηλιάς. Παραδοσιακά ωστόσο οι κάτοικοι της Καρίτσας “αναβίωσαν” εκεί και εντός των ορίων του παλιού οικισμού τα σπίτια των προγόνων τους. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Φτέρης είναι περίπου 70, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία.


Τα αυθαίρετα και το νόμιμο

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Ζαρκανέλας, “η τέως νομαρχία Πιερίας, παρά την ύπαρξη του ανωτέρω ‘πιστοποιητικού γέννησης’ του οικισμού και παρά τις προσπάθειες των κατοίκων της Καρίτσας να εκδώσουν οικοδομική άδεια, δεν το επέτρεπε, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να χτιστούν αρκετά αυθαίρετα, πάντα όμως στα όρια του παλαιού χωριού και όχι μέσα σε δάσος, όπως πιστοποιούν σε σχετικά έγγραφά τους η διεύθυνση Δασών Πιερίας και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αποτέλεσμα των ανωτέρω απαγορεύσεων, που ας σημειωθεί δεν ίσχυσαν σε άλλα χωριά, είναι τα τελευταία πάνω από τριάντα χρόνια να μην έχει εκδοθεί παρά μόνο μία οικοδομική άδεια. Και αυτή ανήκει στον πρώην νομάρχη κ. Γεώργιο Παπαστεργίου, ο οποίος κατάφερε, αφού εξαίρεσε από την κατεδάφιση το αυθαίρετό του, να το νομιμοποιήσει στις 30/12/2010, μία μέρα δηλαδή πριν λήξει η θητεία του ως νομάρχη”.

Με τον νέο ισχύοντα νόμο τα αυθαίρετα κτίσματα θα πρέπει να κατεδαφιστούν αν οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο για να τα νομιμοποιήσουν.

“Ο κ. Παπαστεργίου όμως πρόλαβε να εκδώσει απόφαση εξαίρεσης κατεδάφισης του σπιτιού του (περίπου 75 τ.μ.) με την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 21/995220 της 30ής Νοεμβρίου 2010”, αναφέρει ο κ. Ζαρκανέλας και προσθέτει ότι “στη συνέχεια εκδόθηκε η οικοδομική άδεια με αριθμό πρωτοκόλλου 314 της 30ής Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή μία μέρα πριν λήξει η νομαρχιακή του θητεία”, πρόσθεσε ο κ. Ζαρκανέλας.


Ουδέν σχόλιο

Η “Μ” επικοινώνησε με τον τέως νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου, ο οποίος όμως δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωπική επίθεση από πλευράς του κ. Ζαρκανέλα. Να σημειώσουμε ότι κατά καιρούς οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων έκαναν προσπάθειες να νομιμοποιήσουν τα σπίτια τους, αλλά κάθε φορά προέκυπταν εμπλοκές.
 
Της Μαρίας Καραούλη ~ Μακεδονία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου