Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Αρχίζουν οι έρευνες για πετρέλαιο & φυσικό αέριο (Βίντεο)




Κοίτα να δεις που τελικά έχουμε ενεργειακό πλούτο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ξεκινά...
 δεύτερη προσπάθεια ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου -μετά το 1997- σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Δυτικό Κατάκολο.

Δεύτερη προσπάθεια ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, το 1997, θέτει σε κίνηση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων - Βορείου Ηπείρου και του Δυτικού Κατάκολου όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι 250 - 300.000.000 βαρέλια. Το ΥΠΕΚΑ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα πληροφοριακό υλικό για τις τρεις περιοχές προκειμένου όπως αναφέρει να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της Ελλάδας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης. Οι περιοχές αυτές (μαζί με μια τέταρτη, στην Αιτωλοακαρνανία) είχαν παραχωρηθεί για έρευνα το 1997 αλλά, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας.

Η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη από την πρόσκληση για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου έως και Νότια της Κρήτης, που επίσης έχει θέσει σε κίνηση το ΥΠΕΚΑ.

Τα δεδομένα για κάθε μια από τις τρεις περιοχές, σύμφωνα με το πληροφοριακό υλικό που έδωσε το υπουργείο, έχουν ως εξής:

-Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

-Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

-Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου