Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τον ήπιαμε ~ Ακολουθεί η 7η δόση...


Eurogroup: «Ξεκλείδωσε» η 6η δόση ~ Συμφωνία για ενίσχυση της αγοράς ομολόγων

Εγκρίθηκε σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος...
 προσερχομενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε δηλώσει ότι η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσει με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI.

Όπως είπε, «διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε» και «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές».

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, είχε εκτιμήσει ότι το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την 6η δόση, ενώ αισιόδοξος για την εκταμίευσή της είχε δηλώσει και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο Eurogroup θα συζητηθεί και έκθεση της Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Ιταλία να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και επίσης για να τονωθεί εκ νέου η ανάπτυξη.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup γίνεται υπό το βλέμμα των αγορών, καθώς θεωρείται κρίσιμης σημασίας για πορεία της Ευρώπης.



Κατέληξε σε δύο επιλογές για ενίσχυση του EFSF το Eurogroup


Σε δύο επιλογές για την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) κατέληξε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Το Ταμείο θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή των ανωτέρω επιλογών.


Η πρώτη επιλογή αφορά την πιστωτική ενίσχυση στην πρωτογενή αγορά και έχει ως στόχο να αυξήσει τη ζήτηση για ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει έως και το 50% των νέων εκδόσεων στην πρωτογενή αγορά, ενώ παράλληλα θα προσφέρει (σ.σ. σε τρίτους) εγγυήσεις για το 20-30% της ονομαστικής αξίας των εκδόσεων. Οι εγγυήσεις αυτές θα εκδίδονται από όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που δεν θα συνδέεται νομικά με το EFSF ή τα κράτη-μέλη και θα δίδονται σε περίπτωση που προκύψει "πιστωτικό γεγονός", όπως αυτό ορίζεται από την ISDA.


Η δεύτερη επιλογή αφορά τη δημιουργία ενός ή περισσότερων funds που θα συνεπεδύουν μαζί με το EFSF. Θα επιτρέπει το συνδυασμό ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθούν τα πιστωτικά αποθέματα του Ταμείου.

Οι δύο επιλογές εκτιμάται ότι θα προστατέψουν την πιστοληπτική αξιολόγηση του EFSF. Ο επικεφαλής του Ταμείου Klaus Regling διευκρίνισε πως οι επιλογές ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων με διάφορους τύπους επενδυτών από όλο τον κόσμο και πως η μόχλευση θα προκύψει με την πάροδο του χρόνου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, ώστε το ταμείο να μπορεί να συνδράμει στην στήριξη ενός EFSF αυτής της κλίμακας.


Λοιπές αποφάσεις του Eurogroup

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της Συνθήκης της Ε.Ε. άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, λέγοντας πως οι υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για νέους δημοσιονομικούς κανόνες και πιθανώς την αλλαγή της Συνθήκης.

Ξεχωριστά ο Juncker ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιρλανδίας και άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη δόση των 8,5 δισ. ευρώ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti για την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, ήταν θετικός για το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος που ανακοίνωσε το Βέλγιο.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου