Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Να τυπώσει η ΕΚΤ χρήμα - Δεν πάει άλλο ~ Κάντο α λα USA


Τα πράγματα είνα πολύ απλά. Η Αμερικανική οικονομία θα είχε διαλυθεί, εάν δεν τύπωνε η Fed τρισεκατομμύρια δολλάρια για την αγορά αμερικανικών ομολόγων.

Κι εδώ έχουμε ένα παράδοξο: Αντί η αξία του δολαρίου διεθνώς και η αξιοπιστία για την χρήση του να πέσουν στα τάρταρα, το βλέπουμε να ενισχύεται έναντι των άλλων νομισμάτων και δει του Ευρώ.

Την ώρα του τυπώματος δολαρίων, η (πρώην) Πρωθυπουργάρα μας,...
διέσερνε τη χώρα με τις δηλώσεις του και διέλυε την οικονομία μας με τα φορολογικά μέτρα που έπαιρνε. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας... Σεισμός στο Ευρώ και τα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, στο Θεό. Ασφυκτιούν επίσης οι οικονομίες της ευρωζώνης και λόγω της συσσώρευσης του χρήματος, σε χώρες που ΠΑΡΑΓΟΥΝ ή εμπορεύονται αγαθά.

-Ποιός άλλος ευνοήθηκε πλην των Αμερικανών; Μα φυσικά η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, η οποία αντιδρά σφόδρα σε κάθε συζήτηση για τύπωμα νέου χρήματος και δανείζεται με 0,08% επιτόκιο στα ομόλογα του εξαμήνου, τη στιγμή που σήμερα εμείς δανεισθήκαμε 1,3 δισ. με 4,63% για ομόλογα 3μηνης διάρκειας.

-Έχουμε και τον κομματικό στρατό των Δημοσίων Υπαλλήλων να πληρώσουμε...


Δανεισμός 1,3 δισ. σήμερα

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων σήμερα, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται δύο μονάδες βάσης (0,02%) υψηλότερα απ' αυτό της προηγούμενης έκδοσης, τον Οκτώβριο.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,63%, έναντι 4,61% της προηγούμενης έκδοσης, με σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,94 φορές, έναντι συντελεστή κάλυψης 2,86 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.



«DER SPIEGEL»

«Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις χειμαζόμενες χώρες και αγοράζουν μαζικά γερμανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται σίγουρα. Εντοκα εξάμηνης διάρκειας αποδίδουν τόκο μόλις 0,08% – η Γερμανία πλέον δανείζεται ουσιαστικά τζάμπα» γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Και συνεχίζει: «Το επιτόκιο στην έκδοση αυτή ήταν χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους. Τον περασμένο μήνα, στην αντίστοιχη έκδοση το επιτόκιο ήταν 0,3%. Το ύψος των επιτοκίων έχει μεγάλη σημασία για τη Γερμανία, η οποία προβλέπεται να δανειστεί φέτος συνολικά 275 δισ. ευρώ»

Και φθάνουμε στο …ζουμί! Όπως αναφέρει στη συνέχεια το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Το αποτέλεσμα του σημερινού πλειστηριασμού είναι ένδειξη της υψηλής ζήτησης για γερμανικά ομόλογα στο κλίμα νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά» όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους.. «Λόγω του χαμηλού επιτοκίου, η Γερμανία δανείστηκε διπλάσιο ποσό από όσο είχε αρχικά προγραμματιστεί».



Νέα επιδείνωση στα ομόλογα

Οι ανησυχίες για την τύχη της Ελλάδος και της Ιταλίας επιδρούν καίρια και αρνητικά στα ομόλογα.

Οι αποδόσεις έχουν πάρει εκ νέου την ανιούσα οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν. Στην Ιταλία η απόδοση στην 10ετία 6,85%, στην Ισπανία 6,20% και στην Γαλλία 3,5%, όλες οι αποδόσεις ανοδικά.

Ανάλογο αρνητικό κλίμα και στα CDS στην Ελλάδα 61% ή 6100 μονάδες βάσης.

Στην Ιρλανδία 805 από 790 μ.β. στην Πορτογαλία 1135 από 1115 μονάδες βάσης.

Στην Ισπανία 495 από 473 μ.β. στην Ιταλία 615 από 583 μ.β. στην Γαλλία 236 μ.β. που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό σε σχέση με τις 220 μονάδες βάσης νωρίτερα και στην Γερμανία 100 μονάδες βάσης από 97 μονάδες βάσης.

Οι αρνητικές εξελίξεις επιδρούν προφανώς και στο ευρώ που υποχωρεί στα 1,3590 δολάρια με χαμηλό ημέρας 1,3575 δολάρια και υψηλό 1,3640 δολάρια…


Obama: Ευχαριστώ τον Παπανδρέου για τη θητεία του στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, συνομίλησε χθες βράδυ τηλεφωνικώς τον Γ. Παπανδρέου και τον ευχαρίστησε για τη θητεία του στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Obama κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό «για να τον ευχαριστήσει για τις συνεισφορές του προς την Ελλάδα και στις ελληνό-αμερικανικές σχέσεις, καθώς και για την ηγεσία και τη θητεία του τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ακόμη, ο Obama φέρεται να δήλωσε στον πρώην πρωθυπουργό ότι «οι δεσμοί μεταξύ των Αμερικανών και των Ελλήνων πολιτών είναι πολύ ισχυροί», καθώς και ότι οι ΗΠΑ «θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου