Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Νέοι Φάκελοι ~ Τα μυστικά βήματα της Κύπρου - Ελλάδα ΑΟΖ


Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου οι Νέοι Φάκελοι ταξιδεύουν στην Κύπρο λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί επίσημα το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12 και αποκαλύπτουν τις μυστικές κινήσεις που έχει κάνει η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η Σοφία Παπαϊωάννου μιλά αποκλειστικά με δύο από τα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης που χειρίζονται το σημαντικό αυτό θέμα, αλλά και με τον εμπειρογνώμονα...
 Σόλωνα Κασίνη που εδώ και χρόνια κρατά στα χέρια του τους επίμαχους φακέλους. Ακόμη, πρώην υπουργοί της Κύπρου μιλούν για το παρασκήνιο και τις διπλωματικές προσπάθειες που χρειάστηκαν για να φτάσουμε στο σήμερα και αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων αλλά και το μέγεθος των κινδύνων.


Ελλάδα ΑΟΖ

Ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αλλά και ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσαν και οι δύο στις ομιλίες τους στη Βουλή ότι πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο σημερινός ΥΠΕΞ Σταύρος Δήμας ζητούν άμεσα ανακήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στις θάλασσες της χώρας μας. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την Ελλάδα της κρίσης; Η Σοφία Παπαϊωάννου και οι ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ερευνούν την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ το τι ακριβώς συμβαίνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έναν χρόνο μετά την προηγούμενη εκπομπή των ΝΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ, η Σοφία Παπαϊωάννου παρουσιάζει τις σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων στην χώρα μας, τις οικονομικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ανακάλυψη αλλά και τους κινδύνους στις σχέσεις μας με τους γείτονες. Ακόμη, τι συμβαίνει με το Καστελόριζο και ποιες οι περιπτώσεις για τα επόμενα βήματα της χώρας μας στα θέματα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αλλά και της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου