Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Βαλκάνιος πραματευτής Επ.2 ~ Οι δρόμοι και οι σταθμοί των πραματευτάδων (Βίντεο)


Η σειρά παρουσιάζει και φωτίζει την οικονομική, πνευματική και κοινωνική δράση των Ελλήνων σε περιοχές και πόλεις της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης, κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες (από τον 18ο αιώνα ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου).

Βασικός άξονας της σειράς είναι η δράση των Μακεδόνων, Ηπειρωτών και Θεσσαλών πραματευτάδων – εμπορευόμενων, οι οποίοι με μεταγωγικά ζώα μετέφεραν εμπορεύματα από τη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα από το Αιγαίο και την Ανατολή σε πόλεις της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης.:


Σιγά-σιγά, για την εξυπηρέτηση των μεταφορών, οι πραματευτάδες ίδρυσαν, σε διάφορες ενδιάμεσες πόλεις, εμπορικούς σταθμούς που εξελίχτηκαν σε δραστήριες παροικίες και αξιόλογες ελληνικές κοινότητες με πλούσια δραστηριότητα και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.


Επεισόδιο 2ο
Η εκπομπή παρακολουθεί την πορεία των πραματευτάδων από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ως τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και επικεντρώνεται στα πολιτισμικά κατάλοιπα (σχολεία, εκκλησίες, αρχοντικά), στους πρωταγωνιστές και τους θεσμούς που άφησαν στις πόλεις όπου έζησαν και διέπρεψαν.

Το ντοκιμαντέρ έχει εντοπίσει και καταγράψει αυτήν την παρουσία των Ελλήνων πέρα από τις πατρίδες της καταγωγής τους, σε τόπους και πόλεις έξι χωρών: Των Σκοπίων, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Ιταλίας.

Οι ομάδες των πραματευτάδων, τα εμπορικά καραβάνια ακολουθούσαν πανάρχαιους δρόμους της Βαλκανικής, που ξεκινούσαν από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Από το Βελιγράδι το διαμετακομιστικό εμπόριο συνεχίζονταν προς τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, κυρίως μέσω του Δούναβη, με ποταμόπλοια. Κατά μήκος των εμπορικών δρόμων δημιουργήθηκαν καταρχήν, εμπορικοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση των πραματευτάδων – καραβανιών κι αργότερα μόνιμες παροικίες, που αρκετές εξελίχθηκαν σε σημαντικές ελληνικές κοινότητες.

Η κάμερα εντόπισε και παρουσιάζει σπίτια, σχολεία, εκκλησίες των ελληνικών κοινοτήτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση των Ελλήνων σε αρκετές πόλεις της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όπως τα Σκόπια, το Βέλες (τα παλιά Βελεσσά), το Ποζάρεβατς, το Κραγκούγεβατς, τη Νις, το Βελιγράδι.

Στο Βελιγράδι το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις ελληνικές γειτονιές, το αρχοντικό Κίκη, το παλιό «καφενείο των Ελλήνων», το νεκροταφείο με οικογενειακούς τάφους Ελλήνων, το κάστρο και τον πύργο Νεμπόϊσα πάνω στο Δούναβη, όπου φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε ο Ρήγας Βελεστινλής.

Για τις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας μιλούν ο Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της βαλκανικής ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Μίρολιουμπ Μανοϊλοβιτς, διευθυντής του Μουσείου του Ποζάρεβατς, κ. ά.

Παραγωγή:Ελληνική

Σκηνοθέτης: Απόστολος Κρυωνάς
Έρευνα-κείμενα: Χρίστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Μουσική επιμέλεια: Πάρις Παρασχόπουλος
Διευθυντές φωτογραφίας: Γιώργος Καραδήμος και Προκόπης Δάφνος
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της Βαλκανικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Όλγα Κατσιαρδή – Hering, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.




Ακόμη:
Βαλκάνιος πραματευτής Επ.1 - Οι πατρίδες των πραματευτάδων 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου